Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  19:16Вторник

  07 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Решено: Още 60 000 лева отделят за снимане на филми в Бургас

  27-02-2020 0 295

  Снимка: faragency.bg

  С общо 160 000 лева финансираме 4 филма и 2 сериала

  Китайци полудели по сватбите в Прага след заснет техен филм там

   

  Георги РУСИНОВ

   

  С решение на Общински съвет – Бургас бе решено градът да се превърне в своебразна снимачна площадка. Общинските съветници гласуваха допълнителни 60 000 лева за финансирането на 4 филма и 2 сериала, които ще се снимат в морския град.

  Докладната записка не мина без дебати. Председателят на културната комисия Веселин Пренеров обяви, че увеличаването на средствата се налага, за да може да се финансират и шестте проекта. По повод изказвания от сорта на: „защо общината трябва да плаща, а не обратно“, Пренеров посочи, че това е световна практика в киноиндустрията. Той пое ангажимент, че всичко ще бъде стриктно следено, за да може Бургас да бъде представен по възможно най-добрия начин.

  Данчо Георгиев от БСП обаче веднага попита защо след като веднъж са предвидени 100 000 лева, които са заложени в бюджета, само месец по-късно се предлагат още 60 000 лева.

  „На колегата Панайотов се скарахте за предложението му за детските градини, а сега изведнъж предлагате същото. Иначе когато става въпрос за Петя Дубарова съм съгласен, че това е филм за Бургас. Да приемем обаче, че някой някъде в България ще види Морското казино и ще се заинтересува от Бургас е несериозно. Бургас няма нужда от реклама в България“, каза той.

  Бойчо Георгиев от ГЕРБ веднага му опонира и го помоли да не изпада в анализи, тъй като разбирал от спорт, културата да оставел намира.

  Веселин Пренеров обясни, че приема приятелски изявлението на Данчо Георгиев и му посочи, че дори колегата му Павел Маринов е обяснил, че тези пари са малко и трябва да се отделят дори повече.

  Георги Спасов от БСП също се изказа в защита на докладната.

  „Имам малко по-различни виждания от моя съпартиец. Аз съм на мнение, че средствата не са достатъчни, но ще подкрепя докладната. Считам, че по този начин ще рекламираме нашия град и това ще донесе допълнителни приходи“, посочи той.

  Живко Табаков също бе съгласен, че е правилно отделянето на допълнителни 60 хиляди лева. Според него е важно да се насърчи вътрешния туризъм.

  „Никой не трябва да подценява потенциала на българския турист. Той може да спасява сезони. Аз ще подкрепя докладната записка. Трябва да помислим и за консултантска фирма, която да рекламира Бургас. Тъй като тази година това няма да стане, смятам, че е резонно да привлечем реклама с тези филми и сериали. И  това да не е единична практика, а в бъдеще да привличаме дори повече продукции“, заяви Табаков.

  Данчо Георгиев отговори на упреците към него и заяви, че е наясно как се финансират филми, но специално от тези нито един няма да спечели Оскар. Все пак той обясни, че ще подкрепи докладната записка, но предложи да се помисли и за заснемането на филм за „Черноморец“ Бургас. Това щяло да представлява сериозна реклама на Бургас. Веселин Пренеров му отвърна, че лошо няма и че спортната документалистика е световна практика.

  Красимира Маркович от ГЕРБ изрази съмнението си, че Георгиев знае как се финансират филми.

  „Моето дете разработи късометражен филм, който не беше финансиран, а след това спечели първи награди в Санкт Петербург, Лондон и Щатите“, посочи тя.

  Пренеров посочи за пример столицата, където са отделени 3-4 милиона лева.

  Кметът Димитър Николов взе думата и заяви, че това е нещо, което ще носи позитиви на Бургас.

  „Преди една седмица ми се обади един от най-добрите продуценти. Поздрави ни за начина, по който сме подходили към българските филми. За първи път сме свидетели на такъв модел – да поканим всички желаещи и да се презентират, а общинските съветници да им задават въпроси. Поздрави ме и за това, че за първи път ние създаваме такъв конкурентен вариант между самите продукции и за това как Бургас ще има ползва от това. Той си пожела и останалите градове, които финансират филми, да приемат нашия модел“, заяви градоначалникът.

  Калояна Живкова от ГЕРБ каза, че като се е замислила „Опасен чар“ е последният филм, в който Бургас е показан, тъй като филма за Петя Дубарова все още не е презентиран.

  „Притеснения, че щели да се финансират неща като „Съни бийч“. Ами, да и на мен не ми е таргет, но първия епизод е гледан от 1 100 000 души. Отделно от това, около снимачните площадки има живот, емоции, движение. За младите хора ще е интересно и полезно да се запишат като статисти. Голям интерес имаше при снимките на филма за Петя Дубарова“, поясни Живкова.

  Колегата й Георги Дракалиев също обяви, че подкрепя идеята, като човек снимал няколко документални филма.

  „Като даваме пари обаче, трябва да задаваме някакви условия. В тези филми трябва да се покажат туристическите ни дестинации, за да може после те да бъдат посещавани“, обясни той.

  Краси Калудов от СЕК му отговори, че именно това е било условието – Бургас да бъде представен с най-знаковите си места, а и самите сценаристи и продуценти са изявили такова желание.

  „Ние живеем с представите за „Оркестър без име“ и „Опасен чар“. Сигурен съм, че някои от тези продукции могат да бъдат новите те“, каза общинският съветник.

  Станимир Апостолов от СДС сподели изключително интересна история.

  „Преди 3-4 години в центъра на Прага ми направи впечатление, че вървяха сватба след сватба китайци. В рамките на 3 часа поне 7-8 такива минаха. Питах мои познати, които живеят там и ми казаха, че това е така само, защото пред време в града е заснета китайска продукция“, разказа той.

  Част от колегите му шеговито подхвърлиха, че китайци не искат, естествено във връзка с бушуващия вече и на Стария континент „коронавирус“.

  В крайна сметка след продължилите близо час дебати, Общински съвет - Бургас прие докладната записка и общата сума, с която ще бъдат финансирани продукциите набъбна до 160 000 лева.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.