Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  18:15Сряда

  27 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Разширяваме обхвата и услугите по Патронажна грижа,за да подпомогнем на хората в риск и лицата от уязвимите групи


  19-05-2020 0 306

  Валентина Станкова, управител на Патронажна грижа Бургас:
  Снимка:
  Интервю на

  По Компонент 2 и 3 се предоставят социални грижи за над 740 потребители 

  - Г-жо Станкова, как се изпълнява проектът „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по ОПРЧР в Бургас предвид обявеното извънредно положение?

  - В първите дни на извънредното положение потребителите на социалната услуга бяха разтревожени и уплашени от случващото се. В тези дни активно се включи психологът, който освен редовните си планувани консултации, беше на разположение и по телефона. Организацията на работа се промени в няколко направления: здравните специалисти, рехабилитатори и медицински сестри следяха за наличие на симптоми при възрастните хора и лицата с увреждания, ежедневно измерваха температурата им и им предоставяха информация за начините за превенция на вируса. Домашните санитари, от своя страна, поддържаха добра хигиена и почистваха с дезинфекциращи препарати домовете на потребителите. Всички специалисти още в самото начало на епидемията бяха оборудвани с всички предпазни средства - защитни очила, защитно облекло, маски и шлемове. Нашата роля в тази ситуация беше изключително отговорна, защото трябваше да пазим здравето на най-уязвимата част от населението. 

  В периода на извънредно положение стартирахме три нови услуги. Първата е осигуряване на лекари-специалисти за прегледи в домашни условия. Голяма част от лицата, включени в проекта, са с хронични заболявания, които изискват лекарско наблюдение и грижа. Това им даде възможност да проследяват състоянието си, без да се подлагат на риск. В помощ на медиците включихме и медицински лаборант, който да взема проби на място в дома на потребителя. Третата услуга е много полезна за хората не само в настоящата ситуация - включване на специалист поддръжка, който да осъществява дребни, неотложни ремонти. Имахме случаи на развалено единствено отоплително средство-печка или струйно течаща чешма, които няма как да бъдат планувани и ремонтирани на по-късен етап.

  По време на извънредното положение получихме и голямо дарение от БЧК Бургас по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за "Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти 2017-2019". Кампанията се реализира в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Българския червен кръст. Всички потребители на Патронажна грижа получиха по 30 кг пакетирани продукти. Всички служители на Патронажна грижа се включиха активно в раздаването им на 265 потребители на услугата. В кампанията участваха и много доброволци.

  - Какви нужди излязоха на преден план сред нуждаещите се в условията на извънредното положение?

  - От особена важност за хората са медицинските грижи, закупуване на продукти и лекарства, санитарно почистване. Голяма част от потребителите са изключително самотни, а наложената социална дистанция увеличи тази самота. Затова в тези трудни времена намерихме начин да зарадваме част от тях с малко внимание. Обявихме кампания „Зарадвай възрастен човек с послание, рисунка или мили думи“. На електронната поща на Патронажната грижа, както и във Фейсбук страницата ни, получихме няколко страхотни послания и рисунки от близки на нашите потребители с молба да им ги предадем чрез нашите специалисти. Трогателни бяха рисунките и писмата от деца, които предадохме и зарадвахме много възрастни хора, които не бяха виждали внуците си скоро.

  - Какви услуги се предоставят по проекта и колко потребители обхваща той?

  - Към момента по „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" - Компонент 2 са сключени договори с 316 души, като активно се обслужват 270 потребители. Проектът предоставя мобилни здравно-социални грижи до 2 часа на ден в домашна среда. Услугите включват здравни грижи от медицинска сестра - измерване на артериално налягане, температура, измерване на кръвна захар, следене на правилното приемане на медикаменти, консултация при нужда с личния лекар на потребителя, превръзки, манипулации по лекарско назначение, санитарно обслужване - поддържане на хигиена в жилищните помещения, обитавани от ползвателя, закупуване на лекарства и хранителни продукти, придружаване до лечебни заведения и лаборатории, медицинска рехабилитация, психологическо консултиране. В проекта са заети 34 лица - социални работници, медицински сестри, домашни санитари, рехабилитатори и психолог.

  - Община Бургас вече сключи анекс и по Компонент 3 на „Патронажната грижа“. Как ще се промени предоставянето на услугите?

  - Община Бургас кандидатства и бе одобрена по проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" – Компонент 3. В условията на извънредно положение необходимостта от доставка на хранителни продукти, медикаменти и заплащане на битови сметки се засили още повече не само при възрастните хора, но и при тези, които са поставени под карантина, както и майки с малки деца. Чрез този проект разширяваме капацитета на социалната услуга с още 432 потребители. Целевите групи включват възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания, възрастни в риск. „Възрастен в риск” е лице, което е в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот, в случай, че лицето или член на семейството му е поставено под карантина във връзка с COVID-19 или самотен родител с деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами.

  За изпълнение на дейностите се сформират мобилни екипи, предоставящи услугите, свързани с преодоляване последиците от коронавируса - доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, доставка на лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.