Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:21Сряда

  26 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Разделяй и владей, каза войводата и си изтръска фаса

  24-01-2020 0 2606

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Тия дни са интересни. Ама много интересни. Едно подир друго идат куп предложения от народните избраници. Последното вече е върхът на сладоледа. Войводата Александър Сиди и още двамина негови колеги предлагат 2 дни повече платен отпуск на непушачите. Ах, колко дискриминационно за горките пушачи. За тези от нас, които умишлено сме избрали „да се тровим и да издишаме гаден дим“. Сега веднага ще се защитят и ще кажат, че в предложението им е залегнало и пушачите да могат да се възползват, ако пушат по-малко, или сиреч "не пушете на работа". Лицемерие. И то от войводата, който признава, че е пушач, ама дреме му на него нали? Те и толкова работят депутатите, че да се притеснява за „нерегламентираните си почивки“.

  Някои от нас обаче, като мен – журналист, използваме дори и това време, за да провеждаме служебни разговори по телефона – на спокойствие, защото в офисите винаги има поне един, който много обича да говори на висок тон. Ако не водя разговори, то проверявам информационния поток постоянно. И да, гасил съм „гадния“ си фас наполовина, когато изникне нещо извънредно и се наложи да пиша бързо. А и принципно работният ми 8-часов ден почти никога не е такъв. Рисковете на професията.

  Ама не, убийте ни с камъни и ни линчувайте публично, защото видиш ли работим по-малко от непушачите. Работил съм с много непушачи и пушачи. Видял съм достатъчно примери и от двата типа, за да кажа, че всичко е до човека. Да, има такива пушачи, които прекаляват, но има и непушачи, които цял ден си пишат в месинджъра (почти не по работа) и разглеждат офертите онлайн. Но, важното е, че не пушат и трудовия процес кипи, та кипи.

  Но не е там въпросът! Точно това искат. Да се хванем за гърлата сега за едни два кирливи дни, които с преобладаващия тренд на заплати от 600 лева, ще изкараме така или иначе пред телевизорите и телефоните си вкъщи, но ще почиваме.

  С това си предложение всъщност войводата Сиди постигна ефекта на древната римска максима – „разделяй и владей“. Сега, докато се джафкаме пушачи срещу непушачи, забравяме да питаме за другите безумия и проблеми – водната криза в Перник, боклукът, прииждащ по пристанищата и непотърсен от никого, увеличаването на годините за пенсия и куп други неща, които минават по тъчлинията със скоростта на рейд на Роберто Карлуш. И така уважаеми ми пушачи и непушачи, не се джафкайте, защото тия 2 дена няма да ви оправят живота. Мълчанието по жизненоважните теми е удобно, но замислете се за кого.

  Само за финал, за да затвърдя позицията си за дискриминация ще попитам – колко от Вас са видели някакви кампании за болни от рак на белия дроб. Няма такива. Защо? Защото обществото казва „майната им, те сами си го причиняват“ и слагат под общ знаменател всички болни като пушачи, а всеизвестно, че хора, които не са хванали цигара през живота си, заболяват. Но това е друга тема. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.