Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:45Понеделник

  24 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Разделяй и владей, каза войводата и си изтръска фаса

  24-01-2020 0 2602

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Тия дни са интересни. Ама много интересни. Едно подир друго идат куп предложения от народните избраници. Последното вече е върхът на сладоледа. Войводата Александър Сиди и още двамина негови колеги предлагат 2 дни повече платен отпуск на непушачите. Ах, колко дискриминационно за горките пушачи. За тези от нас, които умишлено сме избрали „да се тровим и да издишаме гаден дим“. Сега веднага ще се защитят и ще кажат, че в предложението им е залегнало и пушачите да могат да се възползват, ако пушат по-малко, или сиреч "не пушете на работа". Лицемерие. И то от войводата, който признава, че е пушач, ама дреме му на него нали? Те и толкова работят депутатите, че да се притеснява за „нерегламентираните си почивки“.

  Някои от нас обаче, като мен – журналист, използваме дори и това време, за да провеждаме служебни разговори по телефона – на спокойствие, защото в офисите винаги има поне един, който много обича да говори на висок тон. Ако не водя разговори, то проверявам информационния поток постоянно. И да, гасил съм „гадния“ си фас наполовина, когато изникне нещо извънредно и се наложи да пиша бързо. А и принципно работният ми 8-часов ден почти никога не е такъв. Рисковете на професията.

  Ама не, убийте ни с камъни и ни линчувайте публично, защото видиш ли работим по-малко от непушачите. Работил съм с много непушачи и пушачи. Видял съм достатъчно примери и от двата типа, за да кажа, че всичко е до човека. Да, има такива пушачи, които прекаляват, но има и непушачи, които цял ден си пишат в месинджъра (почти не по работа) и разглеждат офертите онлайн. Но, важното е, че не пушат и трудовия процес кипи, та кипи.

  Но не е там въпросът! Точно това искат. Да се хванем за гърлата сега за едни два кирливи дни, които с преобладаващия тренд на заплати от 600 лева, ще изкараме така или иначе пред телевизорите и телефоните си вкъщи, но ще почиваме.

  С това си предложение всъщност войводата Сиди постигна ефекта на древната римска максима – „разделяй и владей“. Сега, докато се джафкаме пушачи срещу непушачи, забравяме да питаме за другите безумия и проблеми – водната криза в Перник, боклукът, прииждащ по пристанищата и непотърсен от никого, увеличаването на годините за пенсия и куп други неща, които минават по тъчлинията със скоростта на рейд на Роберто Карлуш. И така уважаеми ми пушачи и непушачи, не се джафкайте, защото тия 2 дена няма да ви оправят живота. Мълчанието по жизненоважните теми е удобно, но замислете се за кого.

  Само за финал, за да затвърдя позицията си за дискриминация ще попитам – колко от Вас са видели някакви кампании за болни от рак на белия дроб. Няма такива. Защо? Защото обществото казва „майната им, те сами си го причиняват“ и слагат под общ знаменател всички болни като пушачи, а всеизвестно, че хора, които не са хванали цигара през живота си, заболяват. Но това е друга тема. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.