Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  04:34Вторник

  02 Юни 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Проф. Камен Плочев:Три сценария за развитието на пандемията

  16-05-2020 0 230

  Снимка: Монитор

  Надявам се, че от края на юни хората спокойно ще могат да излизат в отпуски, твърди експертът

  Не знаем как ще се развие пандемията. Затова очертаваме три сценария за развитието й. Това заяви пред BTV проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия в София.

  Първият сценарий е бавно и непрекъснато протичане на болестта. Вторият е да стане сезонно заболяване като грипа, а третият е да се наблюдава пиково разпространение при неспазването на социална изолация.

  „Минахме през дълга сага, важно е, че вече се убедихме, че има такова заболяване. Знаем и как да се пазим-носим предпазни средства, като маски и ръкавици. Това е важно, защото това е болест на поведението. Неизвестните пред нас са, че не няма един универсален симптом, който да ни подскаже веднага, че това е COVID-19. Притеснява ни и че заболяването има дълъг инкубационен период”, обясни проф. Плочев. Той обясни, че в света вече се разработват 70 ваксини, като 7 са в етап на изпитване на хора.

  „Лошото е, че не знаем патогенезата и дали сме защитени от повторна инфекция. А за да има ваксина, това трябва да е изяснено”, коментира проф. Плочев. Той изрази и леко притеснение от отварянето на молове и фитнес зали, както и очакваното отваряне на детски градини.

  Проф. Плочев коментира и метода на лечение с кръвна плазма. Според него е рано да се каже дали работи.

  „ Това не е нов метод на лечение при нас. В никакъв случай не може да навреди, а само да помогне. Повечето от хората, които я приложихме, са в добро състояние”, каза проф. Плочев. Експертът изтъкна и че не е вярно твърдението за придобиването на „стаден имунитет”. Той дори изтъкна, че такъв термин няма.

  „Няма такъв термин стаден имунитет. Има групов. А това, че ако повечето хора преболедуват коронавируса и ще получат такъв, не отговаря на истината”, допални проф. Плочев. Той изрази надежда, че в края на юни и началото на юли хората най-вероятно спокойно ще могат да излязат в отпуска.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.