Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  05:19Вторник

  02 Юни 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Природозащитници скачат срещу евентуален Делфинариум в Бургас

  20-05-2020 0 836

  Снимка:

  От Общината обявиха, че няма конкретика по темата

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Природозащитници алармират срещу евентуално построяване на Делфинариум в Бургас. „Последната Клетка“ съобщават за внесено инвестиционно предложение за изграждането на комплекс от Делфинариум и Тюленариум за представления, заграждение за пингвини и зони за екзотични животни.

  „Съоръженията, които са предвидени за морските бозайници са крайно неподходящи, не отговарят на нуждите на животните и са в противоречие не само с моралните човешки ценности, но и редица действащи закони и директиви за защита на животните”, посочват природозащитниците.

  По думите им предложението включва съоръжения за дресировка и представления с видове животни, които са забранени за използване в представления.

  „Също така предвижда държането на делфини в открити басейни с дълбочина от 1 метър до 4,5 метра на открито, но не се предвижда защита от слънцето за тях. Известно е, че в подобни съоръжения по цял свят делфините страдат от тежки слънчеви изгаряния и слънчеви удари, понякога водещи и до смърт. Такива случаи са документирани включително в делфинариумите във Флорида (12 метра дълбочина) и Антиб, Франция (10 метра дълбочина), съобщават още от „Последната Клетка“.

  Заради това те са категорични подобно инвестиционно намерение изобщо да бъде одобрени и се надяват администрацията да не дава „зелена светлина“ на „поредното безумие“ по техни думи.

  „На фона на нарастващото възмущение на обществото, нарастващото отхвърляне на употребата на чувствителни животни за забавление, и глобалната тенденция за закриване, а не откриване на нови делфинариуми, това е недопустимо. Между делфинариумите и хуманните човешки ценности има неразрешимо противоречие. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да изразява нормално за вида си поведение, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните“, заявяват екоактивистите.

  „Последната Клетка“ защитава животните от експлоатация и работи за развитието на добре информирано гражданско общество по отношение на етичните, модерни и хуманни практики спрямо животните и природата.

  От пресцентъра на Община Бургас заявиха, че към този момент няма никаква конкретика по темата.

  Последният опит за изграждане на Делфинариум в Бургас се срина с гръм и трясък след дългогодишни мъки. Съоръжението трябваше да е част от една грандиозна идея.

  Договорът за представяне на концесия с цел изграждане и експлоатация на Океанариум в парк „Езеро“ бе прекратен преди малко повече от година – през март 2019-а. Той бе между Община Бургас и „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ и бе сключен през 2013-а. С него се целеше предоставяне на концесия за проектиране, строителство, управление и поддържане на парк „Океанариум“. Предмет на концесията бе извършване на строителни и монтажни работи по цялостно изграждане на воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк „Езеро“ от и изцяло за сметка на концесионера срещу получаването на приходи. Условието беше да се изградят в срок от 5 години, считано от датата на влизане в сила на договора (19.06.2013), елементите от обществен интерес - делфинариум, океанариум, развлекателно-познавателен комплекс и аквапарк.

  Петгодишният срок обаче не бе спазен. Изплащаха се концесионни такси, вадиха се наново екологични оценки. Строителство на Океанариума обаче така и не започна, въпреки множеството последвали процедури с цел стартирането му. След всички неуспешни опити, дойде и закономоерният край за прекратяване на договора между Община Бургас и „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.