Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  21:01Петък

  03 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Прекрачихме границата и полетяхме към бездната на срама

  21-02-2020 0 4660

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Типично по балкански се разправяме открито и пиперливо за всичко и сигурно донякъде това ни прави уникални, придава ни чар и автентичност. Има граници, които обаче не трябва да се прекрачват. В авиацията има понятие, наречено „точка на безопасно завръщане“. С нея се измерва разстоянието, в което спасителен хеликоптер може да навлезе в морето и да има достатъчно гориво да се завърне на място за кацане. Е, родният политически хеликоптер премина тази граница на 19.02.2020-а и полетя към бездната на срама.

  Добре, че героите ни са мъртви, че срам голям щеше да се чете по лицата им, ако бяха станали свидетели на грозните случки около отбелязването на 147 години от смъртта на Апостола на свободата – Васил Иванов Кунчев – Левски. Мое лично мнение е, че трябва да ни е срам изобщо да „празнуваме“ деня, в който той висва на бесилото – сам, опозорен, предаден от същия този народ, за който той дава живота си. Празнуваме не е думата тук. Е, да, но ние го правим, но този ден не е за празненства. Това не е ден за селфита, манифестации, усмивки и политически скандали. Абсолютен позор е опитът Апостола и смъртта му да се използват за политическа пропаганда и нападки, за масирани атаки срещу политически опоненти.

  Този ден е за размисъл, за равносметка, за припомняне на уроците на историята. Трябва да е ден на траур и винаги да е такъв. Дори и след 1000 години.

  Не, не заемам никоя политическа страна. На страната на народа съм, или поне на тази част от него, която се отврати от Вас – нашите избраници за това, че опозорихте паметта на Апостола. Вие, които сте призвани да служите на народа, а не той на Вас, засрамихте всички ни.

  Служете, както е служил Левски, но с действия, не с думи, не с клиширани и заучени фрази, не с пренебрежение. Неговите действия и завет нямат нужда от описване. Всеки ги знае. Защо ги забравяме обаче и то най-вече на този тъжен ден – ден, в който главите ни трябва да са насочени към черната земя, в която изгни той за нас, за нашата свобода и да не смеем да вдигнем поглед, да погледнем студените очи на стотиците статуии, пред които се събираме, явно вече не по същество, а за показност, за селфита, за постове във Фейсбук с негови цитати, хвърлени в пространството и дори неасимилирани по значение.

  Кой е хвърлил пръв камъка обаче няма значение, когато спиралата от непрестанни нападки и коментари за всичко друго, но не и за черната дата и преклона пред паметта му, се подема от политическите опоненти. Срам ме е! Срам ме е да гледам, да чета, да отразявам и да съм част от всичко това. И вас трябва да ви е срам! Героите нямат политически цветове, нямат принадлежност към този и онзи. Те са вечни, те са възвишени над нормалното и тленното, защото са го заслужили с действията си, с каузата си. А всички ние ще останем едни безименни и безлики в историята, защото позволихме позорът от политическата амбиция да се превърне във фарс. Непростимо.

  Апостолът, като Иисус в бестселъра „Скитникът евреин“, следва да ни заплюе и прокълне - да се скитаме за вечни времена, за това, че го предадохме. А сега се подиграхме и на паметта му.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.