Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  14:47Понеделник

  01 Юни 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Предлагат поета и режисьор Симеон Димитров за почетен гражданин на Бургас

  14-09-2019 0 594

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Кметът Димитър Николов предлага на Общински съвет-Бургас да удостои със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ поета и режисьор Симеон Димитров. Предложението в администрацията е постъпило от Сдружение „Бургаска писателска общност“, с председател Росен Друмев и затова градоначалникът е входирал докладна записка.

  Симеон Димитров Иванов е роден в Свищов. Завършва българска филология и философия в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, а след това и режисура и актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Веднага след това е поканен от ръководството на Драматичен театър „Адриана Будевска” за режисьор, където поставя спектаклите „Всеки търси своя остров”, „Да бъде забравен Херострат”, „Боряна”, „Изобретателната влюбена”, „Сонатина за пауна”, „Опит за летене” „Прекрасната от Амхърст”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Прокурорът” и други.

  „Някои от тези представления, като „Полет над кукувиче гнездо”, са удостоени с национални награди за режисура, а други са сочени от театралната критика за принос в развитието на българския театър. Симеон Димитров разработва камерната сцена в бургаския театър и поставя първите моноспектакли. Твори с Работнически сатиричен театър към Дом на профсъюзите и с Камерен театър към Дом на хранителната промишленост“, се посочва в докладната.

  Симеон Димитров работи като режисьор в пловдивския театър „Н.О. Масалитинов”, в театър „Сълза и смях”,  театър „София”,  канен е като гост-режисьор в почти всички театри в страната, преподава и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.

  През 90-те години на XX век представя пред бургаската публика новите си спектакли „Шерше ла фам”, „Игра на Лир”, „1000 метра над морето”, „Полковникът птица”, „Районна болница”, „Гласове”.

  През 2007-а година Симеон Димитров създава специалност „Актьорско майсторство” в музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров” и води  пет класа актьори по програмата на НАТФИЗ. В училището създава и учебен театър „НОМО LUDENS — ИГРАЕЩИЯТ ЧОВЕК”, с който поставя 8 спектакъла с различни класове на сцената в Държавен куклен театър - Бургас.

  Симеон Димитров работи с балетна формация „Дюн”, с хор „Милка Стоева”, с Народно читалище „Фар 1946”. Автор и режисьор е на получилия много първи награди от различни фестивали мюзикъл „Пеем, за да не плачем”, представен на сцената на НДК. Създател е на филма „Докосване”, посветен на децата в неравностойно положение и показван в много училища в Бургас и страната.

  Член е на Сдружение „Бургаската писателска общност“ и на Съюза на Северноамериканските писатели. Има издадени 8 книги с поезия. Пред печат е теоретичната му книга „Преобразяването или игра на друг” — граматика на актьорското майсторство. Носител е на наградата на Съюза на актьорите в България (САБ) за режисура и на наградата за поезия „Златно дунавско перо”.

  Предстои в края на месец септември Общински съвет - Бургас да разгледа докладната записка на последната си сесия преди местния вот.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.