Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:32Събота

  29 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Поетът Пейо Пантелеев предизвиква с новите си басни

  15-09-2019 0 512

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

  Зала „Георги Баев“ на Морското казино се оказа тясна за всички почитатели и приятели на бургаския поет Пейо Пантелеев, които дойдоха на представянето на новата му книга „Един, една, едно, едни, Басни и шантавини”. Специално участие имаше Ицко Финци, със своята знаменита цигулка, както и актрисата Румяна Кралева. Сред гостите бяха забелязани много поети, художници, фотографи, всички приятели и фенове на поета.

  „Пейо Пантелеев е много специален автор на песни.  Той е орисан всяка негова творба да се превръща в песен. Но тази вечер бе в по-различно амплоа. Той възражда един позабравен жанр – баснята. Съвременни басни за възрастни, които осмиват нашето време. Те са забавни, смешни, но и тъжни, защото са фокусирани върху недъзи“, сподели поетесата Мариана Праматарова, която бе водеща на вечерта.

  Творбите в новата книга на Пантелеев са 24. Герои са Гащатия петел, един поет, паун. Всеки може да се припознае за зло или добро в някоя от басните. „Забавни, интересни, иронични… има и самоирония“, допълва картината Праматарова.

  Друга бургаска поетеса - Калина Вергиева, казва за новата книга на Пейо Пантелеев: „Зад цветните лещи на иносказанието погледът на поета тъмнее като бургаския пясък от шантавините в нашето съвремие.

  Повечето са издържани в стила на жанра – иносказание, несъгласие зад тъжния смях, уж скрити зад анималистичните персонажи, но има лесно разпознаваеми образи от безкрайния български преход… за финал – онези втръснали ни поуки, които все още не сме усвоили и повтаряме все едни и същи грешки.

  Всеки един, една, едно, едни… от нас отнася от тази книжка с прекрасни илюстрации и тъга, и гняв, и надежда… и онази незабележима на пръв поглед, но просмукваща се като крайморска влага в тъмния бургаски пясък,  дозичка любов, без която Пейо Пантелеев не би бил себе си – с глас като тромпет и честит завинаги в орисията си на поет …“

  Съвсем в поетичен стил тя завършва представянето на новата книга на Пантелеев така: „ …има още много поетичен мед в кошера на влюбения в живота и в Бургас поет…“

  Евгений Апостолов пък определя книгата като новото превъплъщение на актьора-поет Пейо Пантелеев, определяйки го като наследник на най-ярките представители на жанра от миналия век - Стоян Михайловски, Никола Вапцаров и други творци.

           „Песенният поет Пейо Пантелеев, чиито стихове изпълняват и в момента десетки български певци и певици, определено продължава тази стара поетическа традиция чрез новото си превъплъщение в сборника с новоиздадени басни.

           Определено може да се твърди, че той върши това достатъчно успешно и предизвикателно към останалите свои колеги по перо. Дългият му стаж като автор на текстовете на някои от най-популярните български песни го правят видимо самоуверен и убедителен  в новоизбрания от него жанр. За разлика от досегашното му творчество, басните, които вече са в ръцете на читателската аудитория, преливат от герои, събития и случки, които често пъти са присъщи на съвременното човешко общество. Нерядко пъти те предизвикват смях, ирония, или пък читателите се припознават сами в някои от персонажите“, заключава Апостолов.

  Авторът Пейо Пантелеев споделя, че книгата е за деца, но е „разрешена" и за възрастни. Целта е да не се губи чувството за хумор и да накара хората да се усмихват. 

  Проявата бе реализирана с подкрепата на Община Бургас.

   

                                                                                                                                                                                                          

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.