Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  17:49Сряда

  27 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Подготвят още финансови рестрикции в Созопол

  16-05-2020 0 816

  Снимка: Архив "Черноморски фар"

  Администрацията в Созопол подготвя нов, още по-рестриктивен план за финансово оздравяване на общината. Актуализация на бюджета се очаква след края на юни, заяви кметът Тихомир Янакиев.

  Той допълни, че ще изчакат да видят началото на туристическия сезон. От него до голяма степен зависят основните приходи в бюджета. Това, което на този етап се очертава, не е оптимистично. „От разговорите, които проведох с хотелиери и ресторантьори става ясно, че резервациите за май са отменени или отложени. Същото е и за юни", посочи Янакиев. Той смята, че най-лошият сценарий, който би бил пагубен за общината, е изобщо да няма сезон. И призова това лято българският турист да избере родното Черноморие.

  Янакиев е категоричен, че икономическият ефект от епидемията ще дойде не от направените разходи за дезинфектанти и храни, а от липсата на приходи, вследствие на нея. Общината отделила ресурс за такива разходи. Много помогнали и дарения, направени от частни лица и фирми. До този момент са събрани около 25 хиляди лева. С част от тях са раздадени на два пъти хранителни продукти, дезинфекцирани са улиците. В Общината обаче сериозно се притесняват от липсата на приходи в хазната. „Направихме засечка на приходната част на бюджета през март и април спрямо предходната и по-предходната година и резултатът е срив 50% надолу. Изключително е трудно и тежко. В момента разработваме нов план за финансово оздравяване, който ще е още по-рестриктивен“, посочи градоначалникът. Тази година собствените средства за капиталови разходи извън тези, които трябва да се разплащат, наследени от предходното управление, са само 300 000 лева.  От тях собствените ще бъдат между 160 и 180 хиляди лева. По програмата вече са направени някои инвестиции, като например поставянето на бариери и четци на паркингите, които преминаха на стопанисване към Общината.

  Настоящата власт има за задача да се справя и с тежкото финансовото наследство, оставено й от предходното управление. Общият дълг е около 22 млн. лв. За първа година Общината е успяла да направи сериозно плащане и по главницата. Вече са разплатени 900 000 лева стари задължения. 

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.