Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  11:06Неделя

  31 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  По данни от БРТК 11% по-слаб сезон това лято

  08-11-2019 0 423

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Анализ на Бургаската регионална туристическа камара сочи спад от 11% за този летен сезон спрямо 2018 година. В реални цифри това означава, че Бургаска област през лятото е била посетена приблизително от 143 933 туристи по-малко. Периодът, който се отчита, е от началото на май до края на октомври.

  Основните причини за този спад, които се коментират в анализа, са пренасочването на туристопотоците към Турция, Египет, Кипър, Тунис, поради променената геополитическата среда, по-разнообразните пакети, услуги, качествен и богат ол инклузив, които се предлагат в тези държави и не на последно място се посочва и липсата на квалифициран обслужващ персонал, езиково добре подготвен и умеещ да работи в екип по нашите курорти. 

  По справката от БРТК от големите  пазари Германия е със спад 58.50% или 86 559 туристи по-малко са посетили Южното ни Черноморие това лято. На другия голям пазар – руския, спадът е 16%. Стряскащи са спадовете на по-слаби пазари като Италия, където той е 461%, Швеция – 100% и Франция - 84.80.

  Част от  туристическия бранш не е съгласен с изнесените данни и  опонират, като припомнят, че през 2018 г. имаше силен ръст, поради конюнктурата - проблемите между Русия и Турция, атентатите в Египет и т.н. Тогава голяма част от туристите нямаше къде да отидат и избраха България като сродна и алтернативна дестинация. И така се смята, че наистина има спад, но той е далеч по-малък.

  Експертите коментират също, че при отчитането на резултатите трябва да бъда взети под внимание и туристите, които идват да почиват по Южното Черноморие със собствените си автомобили. Обикновено те са от съседна Румъния и никак не са малко. По шосе идват също от Гърция и Турция. Със сигурност има и количество български туристи, които трябва да бъдат отчетени.

  Какъвто и да е процентът на спад – факт е, че изтеклото лято не може да се похвали с ръст, нито с добри кадри. Особено тежко се отразиха и фалитите на „Томас Кук“ и „Астрал Холидейз“ на финала му.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.