Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  11:05Неделя

  31 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Площадката за опасни отпадъци в Атия остава, стопират други две (ОБЗОР)

  08-11-2019 0 833

  Снимка: faragency.bg

  Тихомир Янакиев поиска пълната документация по българо-швейцарския проект

  Жителите на селото ликуват и хвалят новия кмет

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Площадката за временно съхранение на опасни битови отпадъци ще остане. Това стана ясно след поредния протест, който жители на село Атия проведоха. Този път той бе в Созопол пред Общината. Вчера около 30-ина души с плакати „Искаме си чиста Атия“ се появиха пред сградата, където малко по-късно се срещнаха с новоизбрания кмет на Община Созопол Тихомир Янакиев. От него те изискаха да прегледат документите за площадката, срещу която от началото на лятото протестират.

  Самият кмет им обясни, че още с встъпването си в длъжност след като положи клетва предния ден (б.а. сряда), при него са дошли 7 - 8 души от различни институции, които му казали, че трябвало да подпише документ, свързан с площадката. Той обаче им казал, че няма как да стане, тъй като още не се е запознал с документацията.

  Членовете на Инициативния комитет обясниха пред кмета на Созопол, че притесненията им са свързани, че тя крие опасност за здравето на хората на Атия и че мястото й не е там. Самата площадка е опасна, защото няма канализация, а отходните води на сградите за персонала ще се се изливат в дерето под нея, твърдят хората от Инициативния комитет.

  Местните се притесняват и от пожар, тъй като районът около депото е наоколо е гора. Припомниха и че при идването си на място екоминистърът Нено Димов е обяснил на жителите, че разходите по площадката са около 2 милиона лева и ако Общината не иска да реализира проекта, то да ги върне и да мести площадката, където си иска, по думите им.

  Янакиев ги увери, че ще изиска да се вземат мерки и че това е ангажимент на общината.

  „Аз няма да допусна там да стане пожар. Ще работим заедно с кмета на Атия, за да предотвратим това, или изтичане на отходни води, както казвате. Затова ще изискам становище от РИОСВ, с което да ни гарантират, че тази площадка не представлява опасност. Какво друго да направим? Да платим 3 милиона неустойки, които Общината няма? Господин Нено Димов е с ясната представа, че Общината е пред фалит и няма откъде да ги намерим тези милиони“, заяви той.

  Новоизбраният кмет на селото – Румен Димитров, също бе на срещата и заяви, че според него може да се направи проверка на документацията, за да се види дали са спазени всички законови рамки.

  Тихомир Янакиев увери членовете на Инициативния комитет, че няма да подписва нищо, тъй като има срок до 19 ноември, в който ще се възползва да се запознае с детайлите по проекта. Протестиращите му казаха, че за тях е важно да знаят и дали вече има подписани договори за последващото извозване на опасните битови отпадъци. Едно от основните им притеснения бе, че временната площадка няма да е временна.

  „От тук нататък всичко, което ще става с депото, ще става с вас, аз съм обещал по време на кампанията управлението ми да бъде прозрачно и това ще се случи“, гарантира кметът на общината.

   

  Излъгал ли е Панайот Рейзи Общински съвет – Созопол за площадката?

   

  Преди срещата темата пред медии коментира и новоизбраният председател на Общински съвет – Созопол Георги Пинелов от МИР – коалиционният партньор на БСП в общината. Той обясни, че случайно е разбрал за протеста и обеща след това да се срещне и с Тихомир Янакиев, за да уточнят по-нататъшни действия.

  „Оказва се, че не е това, каквото ни беше представено преди година и половина. Хубаво е веднъж завинаги заради спокойствието на жителите на Атия този въпрос да бъде решен. Въпросът около договора и евентуалните неустойки е сериозен и е хубаво да се обмисли отвсякъде, защото, ако трябва да бъдем честни, 2/3 от проекта реално е реализиран. Така че трябва да се види от тук нататък как може да се предотвратят някакви евентуални опасности, които притесняват хората“, обясни той.

  Пинелов обясни и че и на тях като общински съветници им е било обяснено, че ако площадката не се реализира сега с тези средства от българо-швейцарската програма, то ще трябва да се реализира със собствени.

  Председателят на Общински съвет – Созопол добави още, че преди време проектът им е бил представен като абсолютно безопасен.

  „От предходния и понастоящем следствен бивш кмет на Созопол Панайот Рейзи беше ни обяснено, че такъв тип депа се правят в центъра на швейцарски градове и той ги видял лично с очите си и ни убеди в предходния Общински съвет да гласуваме за този проект. Явно, че сме били подведени и сега от тук нататък трябва да предприемем мерки, за да може жителите да се успокоят“, завърши Пинелов.

   

  Кметът спира други два общински проекта – били опасни за хората

   

  Тихомир Янакиев обобщи срещата си Инициативния комитет пред медиите. Той коментира, че напрежението е генерирано по няколко причини. Първо – заради начина, по който този проект е бил промотиран, или по-скоро от липсата на промотиране.

  „Имало някакво обществено обсъждане, проведено през 2009-а, на което са присъствали шест човека, от които двама кметове. Това е несериозно“, заяви той.

  Вторият проблем, от който хората се изнервили според него е фактът, че изпълнението на проекта се влачи много в годините – почти 10 години.

  „Трето и най-важно е, че там няма да е само площадка за временно съхранение на опасни битови отпадъци, а 3 в 1. До нея ще има няколко клетки за строителни отпадъци и машина, която евентуално да бъде докарана, за да ги раздробява. Това е на 200 метра от къщите на хората и е недопустимо. В момента е изградена площадката за временното съхраняване на опасни битови отпадъци, а аз като кмет ще направя всичко възможно да не допусна изграждането на следващия етап, а това е изграждане на депо за строителни отпадъци и раздробяването им със закупуването на такава машина. Това няма как да се случва там“, категоричен бе Янакиев.

  Според него при евентуално нереализиране на проекта за площадката общината ще търпи неустойки от около 3 милиона лева, но дори и той все още не знае колко точно са преди да се е запознал с пълната документация, която ще изиска. Именно затова му е даден срок до 19 ноември, преди да подпише като кмет важна документация.

  „В договора пише, че санкциите са сумата по изпълнение на проекта, плюс лихвите, които текат за периода. Казват, че са около 2 милиона лева, но с лихвите наистина може да станат 3“, поясни той.

  Янакиев продължи с това, че следа като площадката е изградена няма какво да се направи освен да се гарантира безопасността на хората.

  „Ще искаме да видим договорите им и дали има сключени такива за последващо транспортиране, ще искаме и гаранция от РИОСВ и други институции със съответните замервания на въздух, почва и води и че няма опасност за хората – радиация, изтичане на води, газове, опасност от пожари. Това ще успокои хората и само така ще могат да приемат в този му вид това нещо. Третото нещо, което гарантирах на хората е, че останалите клетки за строителното депо ще ги разрушим, ще ги култивираме, ще ги засипем с пръст и ще засадим гора, за да може хората да са сигурни, че нищо няма да се прави там“, обясни кметът на общината.

  Той добави, че площадката най-вероятно ще влезе в експлоатация, но засега се отлага това, докато не се запознаят с документацията.

  „Ако има някакъв фрапиращ пропуск, нека държавата да си оправя проблемите“, вметна той.

  Проектите за депо за разрушаване на строителни отпадъци и за складирането на излязла от употреба електроника, които трябвало да са в съседство, са общински и затова Янакиев като кмет поема инициативата да ги спре.

  Галина Генчева от Инициативния комитет обясни на протестиращите след срещата, че кметът им е казал, че до 19 ноември няма да подписва документи, докато не се проверят всички последващи договори и не бъде направена цялостна проверка на документацията.

  „Най-накрая на нас ще бъде предоставен инвестиционния проект, за да може да се запознаят и нашите юристи с него. Г-н Янакиев заяви, че спират строителството на изграждането на депо за строителни отпадъци и инертни материали, заяви че няма да се изгражда и площадката за електроника, излязла от употреба. Тези двата проекта отпадат. Това е прогрес за нас и е стъпка към успеха“, заяви тя, а думите й бяха посрещнати с аплодисменти. Новоизбраният кмет на Атия Румен Димитров пък обеща да подкрепя Инициативния комитет.

  „Черноморски фар“ научи, че покрай борбите срещу въпросната площадка голяма част от хората са се разделили един с друг. Така например вече по протестите се забелязват все по-малко хора. Адвокат Драгомир Ошавков, който бе един от моторите на недоволството и който помагаше pro bono на първоначалния Инициативен комитет вече се е отдръпнал и не присъства на събитията. За сметка на това има новосформиран и много по-малоброен Инициативен комитет. Именно поради тези брожения между хората каузата все повече започваше да изглежда изгубена. Редно е да се отбележи, че при срещата с Нено Димов недоволните не искаха изобщо да слушат успокоения как тази площадка е безопасна. Те просто искаха да не се реализира проектът.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]aragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.