Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  06:51Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Петко Задгорски и морето

  02-10-2019 0 585

  Снимка:

  45 години от кончината на художника

  Елисавета П. СТАНЧЕВА

  На 3 октомври 2019 одина се навършват 45 години от смъртта на Петко Задгорски. Отбелязваме тази дата, споменавайки и инициативата за изграждане на бюст-паметник на художника в Бургас. Подкрепена от „Общество за духовни изяви” с председател Румяна Емануилиду, идеята търси и все по-уверено намира път за своето осъществяване. Към своето реализиране върви една от дългогодишните мечти на Велин Задгорски, син на твореца, с когото имах щастието да общувам интензивно при посещенията му в Бургас и София, а също и в неговия мюнхенски дом.

  Велин Задгорски не използва електронни медии и няма мобилен телефон, но пък харесва красивия ръкопис и звука на пишещата машина. Затова адресирането и изпращането по пощата на многобройните призиви за подкрепа на инициативата беше, и продължава да е, истинско пътуване назад във времето. По този начин и аз успях да надникна в живота на художника през спомените на сина му.

  Писма за подкрепа, адресирани от Велин Задгорски

  В едно от тези писма Велин Задгорски споделя, че още като ученик в гимназията в Бургас,  баща му е „получил особено влечение към морето и към тогава още новото пристанище“. Дейността на „гемиите, които тогава се придвижваха със силата на вятъра с платна“ и особено на техните екипажи са го вдъхновявали. Затова не е чудно, че след завършването на следването в Художествената академия в София, Петко Задгорски сe завръща в Бургас, където започва работа като учител по рисуване.

  „Той започнал да се интересува интензивно от ветроходство и лодкостроене, и решил да се сдобие със собствена ветроходна яхта. Плановете за нея направил сам и започнал да строи малка ветроходка с помощта на в Бургас известния лодкостроител Бай Илия. След завършването и пускането на вода на ветроходката, баща ми започнал да обикаля околното крайбрежие и да рисува подходящи местности, където той спирал. С приятели през 1935 година е основал Яхтклуба в града. В същата година е спечелил и първото ветроходно състезание в Бургас.“, пише Велин Задгорски в писмо до Пристанище Бургас. И продължава да разказва, как баща му е бил активен член в кооперацията "Български Лойд", която разполага с корабостроителница за дървени кораби зад тогавашната рибна борса – там баща му съветва корабостроителите по конструктивни въпроси при корабите "КООП2" до "КООП4" и рисува някои етапи от техния строеж.

   

  Рисунка от Петко Задгорски, личен архив Велин Задгорски

   

  Особено интересно в писмата звучи разказът за новия по онова време комплекс „Слънчев бряг“ – изглежда Петко Задгорски се е интересувал живо от „оформляването“ на курортното селище, от архитектурата и „изобщо от развитието на нещата там“ – „Той ходеше там със своята моторетка „Simpson-Suhl”, която наричаше „Симпсончето“ и следеше развитието на работите. Особено му харесваше комбинацията от леки, отворени сгради, и добре запазената, отчасти облагородена, природа, които той наричаше „човешки“. След завършването на първите сгради на новото курортно селище, той започна да рисува там, избирайки подходящи мотиви.“

  Макар силно развълнуван от морето, в Бургас художникът сякаш е известен най-вече с една своя скулптурна творба - паметника на А. Пушкин в Морската градина на града. Затова мястото, избрано за поставяне на бюст-паметника на Петко Задгорски, е в непосредствена близост до него, а синът на художника и Инициативният комитет продължават да отправят своите призиви за подкрепа, за да се осъществи отливането на произведението възможно най-скоро.

  Всички, които желаят да се включат в списъка на дарителите, могат да съдействат за реализирането на проекта, според желанието и възможностите си.

   

  Набирателна сметка:

  IBAN: BG23 CREX 9260 1052773701

  BIC: CREXBGSF

  Токуда банк АД – Бургас

  Сдружение „Общество за духовни изяви” – Бургас

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.