Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  18:42Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Петко Драгнев, управител на „Бургасбус“: Или взимаме милион и половина, или автобусите - през час

  03-04-2020 0 5399

  Снимка: faragency.bg

  Кондукторките само в бързите линии и на 4-часов работен ден

  Пенсионери и временни работници са освободени

   

  Георги РУСИНОВ

   

  „В момента, за да продължим да работим, имаме два пътя – или да направим на 1 час автобусите, за да ни се свият разходите до поносимото, или да търсим вариант за финансиране“. Това каза пред репортер на вестник „Черноморски фар“ управителят на общинският превозвач „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев. По време на сесията на Общински съвет – Бургас кметът Димитър Николов и заместник-кметът по финанси Красимир Стойчев обясниха, че превозвачът се нуждае от финансова инжекция в размер на милион и половина лева за следващите два месеца, за да не фалира.

  „Ние сме търговско дружество. Приходите ни се формират от касовите постъпления от гражданите, компенсациите от пенсионерските и ученически карти, субсидия. Това всичко формира един бюджет, който ние харчим за гориво, поддръжка, заплати, осигуровки, данъци. Ние виждаме, че в крайна сметка дневната ни каса, което е най-голямото перо за приходи, е паднала в пъти. Правим една дългосрочна сметка, че в рамите на месец сме с неколкостотин хиляди лева по-малко приход, отколкото е нормалният, за да работи тази система и да си изплащаме всичко изброено. Тази сметка сме я дали на Общината и това цитираха кметът Димитър Николов и заместник-кметът Красимир Стойчев. За да продължи да функционира транспортът в града, тези средства трябва да са налични, иначе по една или друга причина, ще спрем да функционираме“, обясни Драгнев.

  Така обобщено той пояснява, че е грешно твърдението, че парите били само за заплати. Милион и половина е цялостната дупка в бюджета на дружеството за периода. Разчетите за загубите са направени от периода 13 – 31 март. Преценено е какви са били приходите преди обявяване на извънредното положение и какви след това.

  Драгнев продължи с това, че всички пенсионери и тези с временни договори са освободени, защото могат да отидат на борсата да получават помощи.

  „На практика сме направили изцяло нова организация на работата на всички кондукторки, които остават на работа. Те са на 4-часов работен ден. Това важи и за всички в администрацията, касиерки, спомагателни работници в сервиза. От порядъка на 350 души от 800 общо минават на четиричасов работен ден. На 8 часа остават единствено шофьорите и сервизните работници, които са ангажирани пряко с работата на автобусите. Всички останали, които е възможно, са минали на четиричасов ден, да икономисаме от фонд работна заплата – всички солидарно да поемем дълга си в тежката криза“, каза той.

  След като излезе новината, че „Бургасбус“ се нуждае от 1.5 милиона лева, сред бургазлии плъзна слухът, че това ще се компенсира с поредно поскъпване на билета.

  „Това са глупости. Няма основание за повишаване на цената на билета. Да, всеки има право да разсъждава, но такова нещо няма. Както казах, два са вариантите – или взимаме финансова помощ, или автобусите ще се движат през 1 час. В случая Община Бургас каза, че се ангажира с помощта да се запълни тази дупка, за да продължим да функционираме в тези условия, макар и малко по-разредени автобусите, за да сме полезни на гражданите на Бургас“, коментира Драгнев.

  Досега случай някой да чака автобус 1 час няма, категоричен е още той.

  „До 9 часа сутринта са си нормалните разписания, най-много да има увеличение 2-3 минути. След 9 часа, ако преди са били на 15 минути, сега да са станали 20 минути. Проблемните дни са събота и неделя. Няма пътници, особено ако е лошо време“, уточни Драгнев.

  Друго важно според него за гражданите да знаят е, че кондукторките ще са само в съчленените автобуси от бързите линии. Във всички останали билетчета ще продават шофьорите.

  „Призивът ми е към всички пътуващи в соло автобусите е да са приготвили по възможност точно пари, да са отговорни и да се качват с маски, за да се пазим помежду си. По спирките да ползват дезинфектантите. Всички трябва да дадем максимума усилия, за да преминем през тази криза“, завърши той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.