Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  13:28Вторник

  07 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Пчелар помага на начинаещи с видеа в Youtube

  24-08-2019 0 1406

  Снимка:

  Георги Кръстев започнал от чисто любопитство, но вече е амбициран да продължава

  Айтозлията си има правила, с които смята, че успява

   

  Георги РУСИНОВ

   

  От стартирането си през 2005-а досега Youtube се превърна в нещо много повече от платформа за слушане на музика, което бе основното й предназначение. В сайта милиони хора от цял свят споделят както музика, така и видеоклипове – кои с хубаво, кои с лошо качество. Днес човек може да види всичко в Youtube – от клипове на забавни котки и кучета, мине през девойки, лакиращи се и гримиращи се за аудиторията си, продължи с музиканти, записващи джем сешъни вкъщи и стигне до класации за най-добри филми, песни, сериали и т.н. В Youtube има всичко. С развитието на платформата се появи така нареченият термин „ютубър“ – човек, който отделя значително внимание от времето си да записва видеа за аудитория от абонати на канала си. Те също са най-различни по вид – едни са забавни, други са на сериозни теми, трети обичат да дават съвети. В такъв през последните години се превръща и айтозлията Георги Кръстев.

  От около 4 години насам той се занимава основно с пчеларство. От 2012-а започва да го прави като странично занимание след смъртта на дядо му. Именно покрай него Георги заобичва пчеларството.

  „След като дядо ми почина, кошерите останаха на мен и ги гледах като допълнителен доход няколко години, докато набера кураж да се занимавам само с това. Трудно беше началото като всяко такова. Преди това съм се занимавал основно с търговия. Бил съм регионален търговски представител, продавач-консултант, но в съвсем друга сфера – риболовния бизнес“, казва Георги.

  Интересното при родата му е, че са потомствени пчелари, но през поколение. Баща му не подхванал семейното начинание, както и бащата на дядо му преди това.

  „Дядо ми се пенсионира млад и му беше мерак, взе си кошери. Така аз от 7-8-годишен покрай него се въртях. Той ми даде една основа и ме научи да разсъждавам и вниквам в детайли. Като цяло повече напреднах след като аз поех щафетата“, споделя айтозлията.

  Определя се като състезателна натура и човек с борбен дух – винаги иска да се състезава с някой, или със себе си, което било по-често.

  „Когато обърна нещо, което ми харесва в една игра и забавление, то за мен не е работа, то е удоволствие“, добавя той.

  Така къде на майтап, къде сериозно, през 2016-а заснема първото си видео с уроци за пчелари и го качва в Youtube-канала си.

  „Един мой приятел - Мариан Димитров – той имаше мерак да се занимава с видеа в Youtube и ме навиваше да започнем да снимаме. „Имаш тема, интересно е, макар и да имаш отбрана публика. Давай да правим!“, казваше той. Доста време се дърпах, но в един момент се навих. Направихме едно видео, то пък постигна голям успех. И така се почна – второ, трето, пето и до днес пускаме регулярно видеа“, пояснява Георги.

  За негово съжаление все още не успява, макар че всяка година си казва, че ще пуска целогодишно видеоклипове.

  „Времето ме притиска и не мога постоянно с това да се занимавам. Април-май-юни няма шанс – натоварено ми е много. Компенсирам с това, че имам заснети материали за напред и гледам да ги пускам през 10-15 дни, за да поддържам някакъв интерес. Иначе, ако ги пусна наведнъж, после няма да мога да имам какво да показвам“, уточнява пчеларят-ютубър.

   

  Как реагират колегите му на това му начинание?

   

  „Интересното е, че хората, които са с повече опит в пчеларството, повечето в интерес на истината са против това ми начинание. Всеки ми казва, че ще си навлека много неприятности, негативна енергия и т.н. и донякъде са и прави. Хората, които са начинаещи, огромен процент от тях са щастливи, че правя това и са доволни. За да правя все по-добри видеа, съм се амбицирал и гледам и други ютубъри какво правят – техни техники, коментари. Като цяло обаче днес хората са недоволни. Наистина е трудно да поддържаш интерес и да поддържаш едно от средно нагоре ниво. Все има някой, на когото нещо не му е харесало, все не е щастлив. А и има една група от хора – така наречените хейтъри, които просто трябва да мразят, без значение дали те познават, дали си направил нещо, или не. Така че наистина човек трябва да внимава какво прави, какво качва, какво казва. Има си хора, които направо си ме следят. Казвам нещо, а те коментират, че не е така. Разбира се, че има случаи и случаи, не може всичко да се прави по таблица. Хора всякакви“, разказва Георги.

  Покрай видеата в Youtube, той споделя, че е отсял и доста хора от приятелския си кръг.

  „Хора, с които уж сме близки, а в един момент почнаха да се заяждат с мен, да коментират по грозен начин. С тези видеа разбрах кои наистина са ми приятели, те си знаят“, пояснява той.

  Георги не е първият български пчелар, решил да дава съвети в Youtube – имало още 4-5 човека в страната. За разлика от тях обаче той се стреми видеата му да са максимално близо до професионалните.

  „Гледам колегите, които правят видеа. Не, че не пускат интересни неща, напротив. Някои от тях са с опит и си знаят нещата. Но е важно и да се структурира видеото, да се обработи – има си много тънкости. То не е просто да снимаш нещо с телефона и да го пуснеш. Има си звук, начин на снимане, съобразяване със светлината, страничните шумове. Детайлите и отношението правят разликата между мен и останалите. Ние се стараем да е изпипано максимално добре видеото“, категоричен е айтозлията.

  Признава, че когато приятелят му най-накрая го е навил да снимат видео е започнал от чисто любопитство.

  „Нямах абсолютна никаква цел. Просто ми беше интересно и се забавлявах. Това обаче е доста хвърлен труд, колкото и да не го разбират някои. На едно качено видео получавам по стотина съобщения, на които трябва да отговоря, защото ако ги игнорирам това означава да разочаровам публиката си. Този всичкия труд по някакъв начин трябва да ми се отблагодари. Това за мен си е един вид реклама и така успявам да си продавам продуктите по-ефективно. Не съм тръгвал с комерсиална цел обаче“, обяснява той.

  Обратната връзка със зрителите му е другата причина да продължава с начинанието. Доволен е, когато хората му благодарят, отворен е и към конструктивната критика.

  „Всеки ден имам случаи, в които някои ми благодари за нещо. Всъщност това ме кара да продължавам да искам да правя видеа, защото трябва да се обръща внимание на позитивното, а не на отрицателното. Критиката също е важна, но аз съм го казвал и ще го кажа пак – обръщам внимание само на градивната критика, чисто хейтърските заяждания ги игнорирам. Няма смисъл да ги оставям да ми се натрупват в системата“, казва Георги.

  Покрай снимането на видеа, Георги обяснява, че има и доста интересни срещи с фенове.

  „Един от тях дори беше в тоалетна(смее се). Веднъж пък бяхме на почивка в Лозенец. Отивам на басейна в хотела, лягам на шезлонга, до нас едно младо семейство и момчето се обръща и ме пита: „Абе, ти не си ли Георги Кръстев?“. Това не го очаквах. По изложения пък като ходя, не мога да седна понякога“, добавя той.

  Тайната за успеха според него се крие в баланса и правилата. Пълна подкрепа той среща от съпругата си Таня, която също участва в семейния бизнес с меда.

  „Ако нямам нейната подкрепа, то няма как да се справям. Детето се радва много пък като гледа видеата всеки път и казва, че тате го дават по телевизията. Имаме си и вътрешни правила, които взаимно сме си ги изградили. Например след определен час телефон не вдигам. Има хора, които не се съобразяват много и звънят и в 21-22 часа, но в крайна сметка и аз имам живот. Ако мога така да кажа, намерил съм баланса между работа и семейство. Всичко е въпрос на разбирателство“, заявява Георги.

  А дали е достатъчно успял, или не за него от значение е, че семейството му е добре, имат си нормални възможности и все още е в България, вместо да е емигрирал.

  „Какво значи успял човек? Аз го приемам, че си такъв, ако си успял семейно на първо място и чак след това на финансово ниво. При мен в семейно отношение нещата са прекрасни, доволен съм и финансово – нито съм много богат, нито много беден. На фона на това колко набори бягат в чужбина, а аз успявам да се справям тук, съм доволен“, завършва пчеларят.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.