Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  20:46Вторник

  07 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Още за стрес-теста: Нямало заведени дела срещу директори за достъп до информация

  12-02-2019 0 728

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Дали да се дава гласност на имейлите, изпратени до директорите на училищата, във връзка със Закона за достъп до информация, покрай които се вдигна доста шум преди дни в Бургас, са спорили местните директори. Една част от тях са били на мнение да не се раздухва историята, за да няма хора, които да последват примера на софиянеца Васил Николов, който се оказва в основата на това приключение. Останалите са за това, да се „бие барабана“, за да може всеки директор на училище и в най-закътаното кътче на страната да има едно наум и да следи за въпроси, отправени към него по закона, за да отговаря в рамките на 14 дни и така да избягва санкция. Така или иначе, историята стана факт и то не само за директорите, а и за просветното министерство, Синдиката на учителите и медиите.

  Да припомним, че в Бургас имейлите бяха получени на Йордановден и чрез тях се искаше да се получи информация  за „брой лица, придобили и упражнили правото си на пенсия, но продължават да работят;  брой лица, придобили право на пенсия, но не е упражнено; брой лица без педагогическа правоспособност“.

  От ноември 2018 досега въпросният човек е изпратил стотици електронни заявления по ЗДОИ до училища не само от нашата област, но и от Варна, Враца, Търговище, Разград, Кърджали, Стара Загора и Велико Търново.

  В материал на Програма за достъп до информация, публикуван в бюлетина, Васил Николов обяснява, че представлява Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. „Изпращам заявленията до училищата, защото провеждаме инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с предложения за промени в Кодекса на труда и в Закона за предучилищното и училищното образование. Все още не сме формулирали предложенията, но те са свързани с пенсионерите, които училищните директори държат на работа, като същевременно има млади хора, които не могат да започнат работа в образователната система“.

  Голяма част от училищните директори не отговорили в 14-дневния срок. Гражданинът изчаквал още месец, изпращал напомнително писмо и при неполучаване на отговор, чрез адвоката си Анна Петкова, подавал до съответния Административен съд жалба срещу мълчалив отказ. 

   

  „До дела обаче не се стига и няма присъдени адвокатски хонорари от по 3000 лева, които да платят училищата. Няма съд, който да присъди такъв хонорар по административно дело. Нали си давате сметка, че при например 100 подадени заявления и получен мълчалив отказ, трябва да платя 1000 лева такси за образуване на делата. Нямам намерения да плащам съдебните такси, така или иначе училищата получават призовка, че срещу тях има жалба в съда и след това веднага ми изпращат информацията“, чистосърдечно си признава Васил Николов.

  Оказва се, че все пак е имало 3000 лева присъден от съда адвокатски хонорар по дела по ЗДОИ, спомни си гражданинът. „Съдихме директорката на Детска градина 2 „Звънче“ в София, която отказа информация за приема на хронично болни деца. Делата бяха шест и по всяко от тях съдът присъди разноски по делото по 500 лева и така се получиха въпросните 3000 лева“, обясни Васил Николов.

  ЗДОИ не е бухалка за заплахи срещу никого, но училищните директори следва да са наясно, че учебните заведения са задължени лица по ЗДОИ и без да се интересуват защо му трябва на интересуващия се исканата информация, просто трябва да преценят дали е допустимо да я предоставят, да се аргументират, ако тя не е публична, и да си изпълнят законовото задължение.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.