Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:11Събота

  29 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Очите през погледа и четката на Георги Андонов

  06-05-2019 0 1861

  Снимка: faragency.bg

  Картините му тръгват от Бургас, за да покорят целия свят

  В част от тях откриваме лицата на  моделите и съвременни богини Роси Иванова и Диляна Попова

  Силвия ШАТЪРОВА

  Огромни ярки платна и очи, които те пронизват, приковават и не можеш да ги отминеш с безразличие. Карат те да спреш и да ги погледнеш. Стряскат, провокират с цветността си, впечатляват с умението в огромен мащаб да се пресъздаде само един детайл от човешкото лице. Това те кара да мислиш след като си видял изложбата на Георги Андонов  в галерия „Неси“. Тя  се превърна в събитие за Бургас, но не от онези, които са във фейсбук и можеш да видиш познатия кръг от културтрегери, отбелязали се там.

  Андонов е класа и школа, която разбираш едва, когато влезеш в галерията и се докоснеш до него и платната му. Той е бургаският художник, който в момента продава картини по целия свят, но е избрал да ги  рисува тук в Бургас. Превърнал е цял етаж от бившия завод „Хемус“ в индустриално ателие. И след като е покорил Лос Анжелис, Сан Диего, Тексас и Айова, решава, че ще направи първата си изложба в Бургас, известен е обаче сред ценителите.

  В платната му проличава неговия космополитизъм и най-вече американското влияние, не само върху мащаба на композициите, но  в начина им на излагане и в мениджмънта на изкуството. Казва, че не обича да анализира, а неговата задача е да рисува, но пък конкуренцията с французи, аржентинци и американци зад Океана е оказала отпечатък.
  В петък преди Великден откри изложба в Айова,  три дни след тази в родния град. „Бургас ми е по-важен, отколкото Америка“, заявява Андонов.

  Творческата му легенда тръгва през 1995 година, когато съдбата го изпраща в Ливан, там открива и своята първа галерия. Познат антиквар му дава помещение да го работи и така  тръгва предизвикателството. След това се прехвърля в Америка, където сключва сериозен договор, а от 2003 година излага платна в различни престижни галерии. Преди десет години с жена си, която е ливанка, се завръщат в Бургас. От тогава твори тук, а се представя навън, казва, че трудно из престижните галерии по света го разбират, когато каже, че е българин. В началото това го ядосвало, но после го амбицирало още повече.

  В Бургас  преди време прави мастърски класове. Категорично няма да отваря галерия, вече не го провокират, освен да гостува в тях като автор. „Трябва да избера дали съм художник, или галерист. Моят първи мениджър казваше: „Твоята работа е само да рисуваш и да осребряваш чековете, моята работа е да продавам. Аз не гледах в неговия джоб, той не гледаше  моя. Така трябва да мислят всички автори в България - да се доверяват на галериите. Те пък трябва да работят по различно. Аз каквото мога да помогна на  този град - винаги съм го правил“, казва авторът.

  Темата за очите

  Идеята за тази изложба тръгна от серията с очите, която ме вълнува от шест месеца. Една част от тях заминаха за Калифорния, друга част за Англия. Има много екзотерика и философия, тръгнах от очите и преминах към жената през вековете, като богиня от предхристиянството, през Египет и Скандинавието, през богомилството и Средновековието. Така проследих развитието , за да стигнем до портретите на Роси Иванова и Диляна Попова, казва Андонов. Двете българки-известни  модели, определя като съвременни богини.

  Не може да прогнозира какъв ще е следващият му цикъл от картини, нещата ще си дойдат сами.

  Една от инициативите, в която се включва, е да гостува като автор в новата мода в града - творчески ателиета за непросветени.  Сряда и четвъртък в галерия „Георги Баев“ се организират арт ателиета, в които Таня Стоянова и Ася Петрова въвеждат изкушените от четката и палитрата да рисуват по различни теми. На 9-и май Георги Андонов ще говори за своите чадъри и ще показва техника и как е покорил Америка с тази тема.

  Блиц:

   

  Не тълкувам, не се съобразявам с течения, просто рисувам

   

  - Толкова мащабни и цветни картини Бургас като че ли не е виждал отдавна, това е стилът Ви или периодът Ви?

  - Аз нямам малки картини, те са изрезки, останали от големите. Малки картини не продавам, защото работя за пазара в Америка, Калифорния. Първата ми продажба в Америка беше 4 /2 метра. Тогава я купи собственик на хотел във Вегас, за неговата вила. В топлите страни, където климатът е топъл е нормално да имаме големи размери, в България - нормално да е обратно, заради размер на жилища и клима. Но е и до манталитет - ние обичаме да си кичим  стените, колкото повече - толкова по-хубаво. Един формат 2/1 в Америка е размер за диван, но ние нямаме смелостта да го правим. Опитвам се да възпитавам своите клиенти, обикновено те се дърпат като видят такива платна, след това ги напълваме в микробус и опитваме. Трябва да се промени манталитетът на клиента и това е работа на галериите. Те не продават зарзават, трябва да са мениджъри.

  - Определено се чувства американското влияние върху творчеството Ви.

  - Като започнах да работя с професионални галерии там, конкуренция ми бяха аржентинци, французи, американци, мексиканци, както и автори, които продават на холивудски звезди. За да си с тези хора, трябва да освободиш всичко от себе си. Моят мениджър казваше: „Не рисувай с главата си, а  със стомаха си.“ Там са енергиите и има някакъв адреналин.

   Аз не слагам рамки на картините, а тук обичат да слагат рамки.  Провокацията се учи, тя не е толкова спонтанна, като контактуваш с различни автори, с различен начин на работа  си променяш и начина на мислене.

  - Поп арт или само арт може да се определят тези картини?

  - Вече не знам, аз рисувам, не тълкувам, който иска да го прави. Не се съобразявам с течения.

  - Малко познат сте на бургаската публика, какво очаквате от нея?

  - Очаквам повече хора да я видят. За мен е важно да дойдат повече хора и да кажат: „Това е провокация, защо са толкова големи, толкова шарени?“ Казвам: „Да, ето вижте и си сверявайте часовниците“.

  Аз съм меценат, инвестирам в моите картини, не очаквам да продам тук. Правя го и с малко възпитателна цел. Американците казват: „Трябва да хвърлиш един долар, за да получиш 10“, не очаквам да получа 10, но искам само признание. Хареса ми, че едно  малко момченце беше снимано от баща му пред витрина с моя картина.

  Галерията сложи картини на витрините си. Това казах и на Добрин Вътев, да подготвят една такава витрина в Дружеството на художниците в Бургас, като минават хората да видят какво има вътре. Това е начин на менажиране.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: a[email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.