Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:07Събота

  29 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Очакват се фалити сред лозарите

  07-09-2019 0 749

  Снимка:

  „Ще се търсят механизми за финансиране на лозари и винари. Заместник-министърът реагира адекватно и точно на нашите проблеми. Всички се обединихме около това, че трябва да има  някакво финансиране, за да оживеем тази година.  Дали ще е на декар, дали ще е на килограм реализирано на пазара с документи грозде  - както се реши и е по-удобно за държавата. Но със сигурност трябва да има подпомагане на сектора. Поради голямата суша добивите са много ниски, гроздето е с много високо качество, много сладко е, но е много леко. Освен това заради жегите технологичното му време вече направо минава, а е едва началото на септември. Не стига, че е леко, няма рандеман и на всичкото отгоре и на суперниска цена искат да бъде изкупено”, сподели пред наш репортер Росица Симеонова, председател на Регионалната лозаро-винарска камара „Южно Черноморие след срещата на бранша  в Поморие, на която бяха обсъдени наболелите проблеми за винари и лозари.

  „Всички се чудим как ще продължим производството изобщо през следващата година. Очакват  се фалити.

  Няма кой да купува продукцията и лозарите всеки ден губят, защото гроздето колкото повече стои на полето, толкова по-леко става заради високите температури и вятъра. Губи си от теглото, губи и от качеството си. Презрява. От юни не е капнала една капка дъжд в нашия регион. Там където е валяло гроздето си личи. На това отгоре тази година всички сортове узряха наведнъж”, допълни тя.

  Симеонова допълни, че проблемът е многопластов, защото например при тях, в завода на лозята работят 250 души. На година имат близо два милиона фонд „Работна заплата“, от които 600 хиляди влизат в държавата като осигуровки и данък общ доход. Ако всички тези хора отидат на борсата – загубата ще е за семействата им, но и за държавата.

   

   

   

          

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.