Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:53Събота

  29 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Общински съветник предлага да се изгради приют за бездомни котки в Бургас

  15-01-2020 0 493

  Снимка: Авторът

  Михаил КОЛЕВ

   

  Представители на институции и зоозащитници обсъждаха в Бургас как да бъде намалена популацията на бездомните котки в града. За разлика от други населени места в България, където по-скоро има проблем с много безстопанствени кучета, то в Бургас подобна е ситуацията с котките.

  Дискусията се проведе в заседателната зала на общината. Общинският съветник Димитър Найденов от Демократична България разкри, че за изминалата година са били кастрирани около 2000 котки в града. Данните му са предоставени от д-р Георги Митев, председател на Комисията по екология.

  „Това е сериозно постижение, но видимо не е достатъчно. В тази връзка аз установих, че в Бургас няма приют за бездомни котки. Мисля, че е никак лоша идеята да се намери финансиране и общината да помогне за изграждането на такова помещение, където да се приютяват котките, които са във връзка недостатъчна за кастриране. Те ще останат там, докато стигнат възраст за кастрация. Ще бъде направен сайт, на който хората могат да видят котета в приюта и да си осиновят по свой избор някое от тях. Ако има такива, които няма кой да ги вземе, техните уши биват порязани и се пускат на свобода. Така правят в развитите държави“, каза още Найденов.

  Против приюта за котките обаче се изказа зоозащитничката Маргарита Пеева. По нейни думи котката е много специфично животно, а изграждането на един приют би било много скъпо съоръжение.

  „Затова реално в България няма приют за тези животни или ако има такъв, то той не функционира добре. Освен това, когато на едно място бъдат затворени много малки котета, има реална опасност да плъзне зараза. 80% от популацията на котките в Бургаска област са с остри вирусни зарази. Няма начин тези котки да бъдат изолирани едно по едно и да бъдат лекувани. Общината ще поеме ли тези разходи? По този проблем общините в България масово казват: „Ние нямаме средства“ и с това приключва въпросът. Влизаме в един много тежък финансов и неоправдан филм“, допълни тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.