Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  19:56Вторник

  26 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Община Айтос предоставя услугата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания ” на 52 души в града и околните села

  15-04-2020 0 481

  Снимка:

  Екип от 16 човека обслужва нуждаещите се в рамките на проекта на ОПРЧР

  Община Айтос предоставя услугата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания ” на 52 потребители на територията на града и на част от околните села. Проектът се осъществява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и успешно се изпълнява от общината от края на 2019 г. Освен в град Айтос, специализираният екип посещава и селата Мъглен, Поляново, Карагеоргиево, Съдиево.

  „Стремим се да подобряваме качеството на живот, както и да дадем възможност за социално включване на възрастните хора и хората с увреждания, каквато е основната цел на този проект. Осигуряваме грижа за нуждаещите се в домашна среда”, казва Петя Ненова, ръководител на проекта.

  По думите й, екипът към момента се състои от 16 души - 10 домашни санитари, 2 медицински сестри, 2 психолози, 1 координатор-диспечер и 1 шофьор.

  „Екипът ни е ангажиран с грижата за здравословното състояние на нуждаещите се в рамките на дома им. Медицинският персонал проверява общото здравословно състояние на потребителите, мери кръвно налягане и кръвна захар, подпомага комуникацията с личния лекар. Санитарите, ангажирани в проекта, съдействат на потребителите в изпълнението на ежедневни санитарно-хигиенни задачи, които ги затрудняват. Социалните услуги, които предоставят, са насочени към подпомагане на лицата от целевите групи за поддържане на лична хигиена, хранене, прием на медикаменти, приготвяне на храна, дейности от комунално-битов характер и подкрепа в социалното включване. Хората, заявили услугата, получават възможност и за регулярна консултация с психолог”, допълва Ненова.

   

  Според нея, за потребителите това е възможност за социално общуване, затова очакват с нетърпение екипът да отиде на посещение. „Към момента нямаме нито един човек, отказал се от услугата”, казва още Ненова.

   

  В община Айтос вече има около 25 записани доброволци за разширяване обсега на услугите на „Патронажна грижа” в резултат на извънредното положение, свързано с COVID-19. Сигнали от самите потребители за нужда от допълнителни услуги в новия контекст обаче няма.

   

  Айтос е една от многото общини, чиито кметове през 2019 г. подписаха едногодишни договори за изпълнение на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 2“. Общият бюджет на процедурата е 76,8  млн. лева. Осигуряването на интегрирани услуги за възрастните и хората с увреждания е част от Плана за действие 2018-2021 г. в изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. От началото на настоящия програмен период по ОПРЧР са програмирани близо 287 млн. лв. за реализиране на процесите по деинституционализацията на възрастните хора.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.