Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:08Сряда

  26 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Областният управител Вълчо Чолаков:Нивото на „Камчия“ не е прецедент в неговата история

  14-01-2020 0 726

  Снимка: Борислав Пенков

  Дали ще се строи язовир трябва да кажат специалистите

  Разполагаме още с два язовира при криза

   

  Дали ще се строи нов язовир или не, би следвало да отговорят хидроинженерите и специалистите, които са тясно свързани с материята. Така отговори областният управител на Бургас Вълчо Чолаков на идеята да се рестартира проекта "Раков дол“. Той обаче е на мнение, че апелът за нов язовир на кмета Димитър Николов е навременен, за да се търсят варианти.

  Безспорен факт е, че климатът е разнороден през последните години. Преди две години имаше гласове, които казваха да се разрушават язовири заради наводнения, сега има гласове, които искат да се строят заради сушата. Може би истината е някъде по средата. Кой е точният вариант ще кажат специалистите. Фактите са следните: имаме един язовир „Камчия“, който захранва основно Бургас, малко Варна и част от Сливен. Нивото му в момента не е прецедент в неговата история, от 40 години се води статистика на нивото му. При справка може да се види, че това се е случвало и в други години. Заедно с язовир „Камчия“ ние разполагаме с „Ясна поляна“ и „Ново Паничарево“, които също не са с пълен обем, но се водочерпи от тях. От гледна точка на инфраструктура ние разполагаме с още два големи язовира - „Порой“ и „Ахелой“. Първият е с 45 млн. кубика, налични са 10 и вторият е с 12 млн.к., в момента е по-малко водата заради сушата.

  И да направим няколко язовира ако няма вода, не е ясен смисълът от тях. Тези два язовира с допълнителни дейности, като пречиствателна станция и водопроводи биха могли да са резервен вариант за питейно водоснабдяване.

  Завъртя се в публичното пространство още една идея - „Раков дол“ и „Индже войвода“. Първият е проектиран за промишлени нужди за „Промет Дебелт“. А „Индже войвода“ е тяхна собственост. Проблемът не е належащ и драматично тежък. Все пак язовирите са оразмерявани за ползване за определен срок години напред. От тази гледна точка нямаме основание за паника и силно безпокойство, категоричен е още Чолаков.

  От друга страна идеята да се организира дебат е навременна с оглед на климата и промените в него. Има години, в които не пада дъжд, а в други ни удавя. Специалистите трябва да кажат как да се задържат тези валежи и обхванат в язовири, което говори за ефективност на управление на водния ресурс.

  Другият въпрос, който съществува като проблем е, че има огромни загуби на вода заради старата и амортизирана мрежа. Държавата е поела инициатива и ВиК -Бургас кандидатства за европейско финансиране за изграждане и рехабилитация на мрежата. Тези проекти  би трябвало да бъдат реализиране през следващите 4 години, завърши още Чолаков.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.