Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  05:59Четвъртък

  02 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Нова детска градина решава проблемите в ЦГЧ на Бургас

  11-02-2020 0 447

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Нова детска градина ще реши значително проблемите в ЦГЧ на Бургас за родителите. Това заяви по време на заседанието на комисията по образование ресорният заместник-кмет Йорданка Ананиева. С докладна записка кметът Димитър Николов предлага тя да бъде изградена в комплекс „Братя Миладинов“, зад Военната болница. Името й ще е „Морско конче“ и ще бъде филиал на „Раковина“, която се явява най-близката детска градина.

  По време на комисията стана ясно, че тя ще е на мястото на несъществуващата детска градина от 1994-а, която е била филиал на „Вълшебство“ и бе затворена, поради сериозни конструктивни нарушения на сградата и липса на подходящи условия за отглеждане на децата.

  Храненето на децата ще се осъществява посредством доставка на храна от кухня-майка, находяща се в най-близката детска градина „Раковина“, където има всички необходими условия за приготвянето й в нужните количества и съобразно изискванията за разнообразно и здравословно хранене на децата, посочват от Община Бургас.

  „Най-голям дефицит на свободни места имаме в ЦГЧ. Преди беше и в Меден рудник, но засега там с проблема сме се справили. Ще продължим да наблюдаваме и при нужда ще работим и в тази насока. В ЦГЧ обаче наистина има необходимост от нова детска градина. За целта ние имаме готов технически проект“, заяви Ананиева.

  В докладната записка кметът Николов посочва, че в централна градска част функционират 7 детски градини - "Раковина", "Радост", "Златното ключе", "Синчец", "Слънце", "Звездица" и "Вълшебство" с филиал на ул. "Места" № 104, но въпреки това капацитетът им не е достатъчен да удовлетвори желанията на всички родители, живущи в района, за прием на децата им в детска градина и така да се осигури пълен обхват на децата.

  "Районът е атрактивен, поетапно променя облика си, като в новопостроените кооперации се заселват все повече млади семейства с деца, за които да се осигури място в детска градина", посочва още кметът Димитър Николов.

  Броят на подадените електронни заявления за прием на деца в детските градини в централна градска част надвишава броя на приетите деца по първо желание на родителите. Удовлетворяването на желанията на повече родители, децата им да бъдат приети в детска градина, води до друг сериозен проблем - увеличаване на броя деца в групите, което затруднява нормалния учебно-възпитателен процес.

  С изграждането на новата детска градина ще бъдат разкрити нови 4 градински групи с капацитет за прием на 100 деца в тях. За строежа й вече има готов технически инвестиционен проект. Сградата, която ще бъде на 2 етажа ще разполага с всички необходими налични ресурси и капацитет за осигуряване на отлични условия за отглеждане и възпитание на децата в района.

  „Това е добра новина напук на твърденията, че Бургас умира. Други градове затварят училища, детски градини и читалища, а ние изграждаме нови“, заяви общинският съветник от ГЕРБ Веселин Пренеров.

  Председателят на комисията и началник на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева също похвали администрацията за инициативата.

  „Това показва, че в действителност образованието е приоритет в Бургас. Месец след като приехме бюджета, ние гласуваме за изграждането на нова детска градина“, посочи тя.

  Комисията прие докладната с пълно мнозинство от 7 „за“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.