Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  00:13Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Несебър присъства от близо 20 века в световната картография

  16-08-2019 0 502

  Снимка: Черноморски фар

  Михаил КОЛЕВ

   

  Авторът на изложбата д-р Стефан Пейков бе изключително развълнуван от откриването на експозицията Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век“, както и от големия интерес към нея. Тя може да бъде разгледана в Артиум центъра на морския град. Д-р разкри, че идеята му е продукт на 14-годишна работа из световните архиви и в частни колекции, в които е присъствал Месемврия/Несебър.

  Д-р Стефан Пейков

  „Оказа се, че градът присъства почти 2000 години в световната картография и то с червено мастило, което е знак за изключително важно пристанище и за град, който е в дипломатически отношения с много европейски държави, една от които е Генуезката република. Присъствието на Несебър в световното културно картографско наследство е един изключително интересен факт, който трябва да се популяризира и пропагандира. Мястото на Несебър като световно културно наследство е вписано в тези карти толкова убедително, че то не се нуждае от допълнителни потвърждения“, каза още д-р Пейков.

  Той допълни, че е много радостен от присъствието на проф д-р инж. Теменужка Бандрова, вицепрезидент на Световната картографска асоциация и проф. д-р Милан Конечни, президент на световната картографска асоциация. За него тяхното участие в откриването на галерията е доказателство за значимостта на експозицията.

  „Щастлив съм, че изложбата вече е поканена в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Приветствието на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов е доказателство, че и българската армия има участие в създаването картографското наследство на Несебър. Това е една галерия, която може да бъде послание за целия свят и пример за останалите общини в страната, не само тези по Черноморието, за пътя, който трябва да се върви за участие в европейската и световна картография“, заяви д-р Стефан Пейков.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.