Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:46Петък

  28 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Неонатолози от цялата страна се събраха на конференция в Бургас

  11-10-2019 0 315

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Михаил КОЛЕВ

   

  Неонатолози от цялата страна се събраха на конференция в Бургас. В рамките на два дни те ще обсъдят актуалните проблеми в тяхната област. Участие ще вземат близо 150 специалисти, сред които лекари-неонатолози, педиатри, акушерки, медицински сестри. Конференцията се организира от Българската асоциация по неонатология и Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. За първи път морският град е домакин на форум от такъв мащаб.

  „Благодарение на тези конференция сплотеността на гилдията в цялата страна е изключително висока. В тези два дни ще се разискват проблемите на недоносените деца, както и тези с вродените инфекции, свързани с майчиния организъм и бремеността. Това са много сериозни проблеми сред нашите среди. Ще предоставим и допълнителна информация за лечението и на други болести“, заяви пред медиите проф. Мая Кръстева, началник на Неонатологичното отделение в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив и председател на Българската асоциация по неонатология.

  проф. Мая Кръстева

  Тя допълни, че след две години предстои да се организира Национален конгрес на неонотолозите в България и конференцията в Бургас е плавна стъпка към него.

  Тазгодишният постер (доклад) на срещата ще представи случай на изключително рядко генетично заболяване и е изготвен от Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас, в съавторство с Националната генетична лаборатория и Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

  „Макар, че реално в практиката си ние сме срещали и други такива пациенти. Но тогава не сме успели да конкретизираме и да кажем, че този случай с клинична изява се отнася към даденото заболяване. Докато в този случай, това е втори такъв, който се диагностицира в България. В световната литература има още 2 такива на сестри от турски произход, които не са доказани като вродена генетична малформация“, заяви д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ-Бургас.

  Д-р Стилияна Томова

  По нейни думи едно такова заболяване е несъвместимо с живота, тъй като засяга нервната система Оттам е невъзможно да се осъществяват основни жизнени функции като дишане, движения и пациентите загиват в доста ранен период.

  „Освен нервната система, интересното в този случай е, че то е съчетано с множество фрактури на крайниците. Всъщност точно това предопределя краткото преживяване и до някаква степен това допринася за невъзможността за диагностициране. Защото те за съжаление завършват фатално своето съществуване в доста ранен етап след раждането си“, допълни още тя.

  Ако заболяването бъде диагностициране навреме отново няма шанс пациентът да оживее, но има смисъл доказването и диагностицирането на малформацията.

  „Най-често то се получава в следствие на родствени бракове. Натрупват се гени и това предизвиква тежкото състояние. Смисълът е превенция на следваща бременност“, каза още д-р Томова.

  На срещата присъства и зам.-кметът по Здравеопазване, социални дейности и спорт при Община Бургас д-р Лорис Мануелян. Той приветства присъстващите, като заяви, че това е първата конференция в Бургас, но се надява, че няма да бъде последна.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.