Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  01:47Сряда

  27 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Недостиг на съдебни заседатели, магистрати зоват критиците за участие

  11-09-2019 0 707

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Сериозен недостиг на съдебни заседатели има в Бургаския апелативен район. Това съобщиха на пресконференция председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова и председателят на Общински съвет – Бургас Костантин Луков. Проблемите идват от промените в Закона за съдебната власт от 2016-а. Сега за пръв път се налага да се наемат съдебни заседатели според новите изисквания.

  „Оказва се, че проблемите идват от завишените изисквания за техния избор, от завишения брой документи, който трябва да представят и може би от това, че не достатъчно информация е предоставена на всички кандидати за съдебни заседатели“, каза съдия Вълкова.

  Затова тя образно хвърли ръкавицата на всички критици на съдебната система, да станат съдебни заседатели и да видят нещата от кухнята.

  „Съдебната система хвърля ръкавицата към критиците. Нека те дойдат и правораздават. Това е обществен дълг. Нека както са активни на протестите, да дойдат и да са активни тук и тогава да говорят има ли некомпетенция, корупция и т.н. Аз съм била първоинстанционен съдия дълги години и винаги съм давала думата на съдебните заседатели. Хората имат различни разсъждения, имат сериозен житейски опит и определено са ни полезни. В Америка няма такива процедури. Тегли се жребии и по закон си задължен да отидеш съдебен заседател. Хората се ползват с привилегии дори. Може би един ден и нашия модел ще се промени в тази насока“, каза съдия Вълкова.

  „Съдебните заседатели имат равни права със съдиите и се изказват преди тях в тайното съвещание. Имат равен глас със съдията. На практика в първоинстанционните състави те са повече от съдиите. Делата се разглеждат или в състав от един съдия и двама съдебни заседатели, или двама съдии и трима съдебни заседатели. Гражданското общество може пряко да влияе върху правораздаването“, посочи тя и добави, че закона и наредбата предвиждат конкретни гаранции за тяхната защита.

  Възрастовите ограничения са един от основните проблеми и една от причините да има по-малко кандидати. Изискванията към всеки кандидат за съдебен заседател са той да е на възраст между 21 и 68 години, да има настоящ адрес в общината, в която е дадения съд, да има средно образование, да не е осъждан за умишлено престъпление, да не страда от психически заболявания. Съдебен заседател не може да бъде човек, който вече е такъв в друг съд, участва в ръководството на политическа партия, работи в съд, прокуратура, полиция и други органи от системата за национална сигурност. Заплащането не е високо, по думите на Вълкова, но минимум 20 лева на ден е гарантирано. Иначе то се изчислява по формула – 1/22 от 60% от основната заплата на съдия в дадения съд.

  Вълкова добави, че всички съдебни заседатели вече по закон подлежат на обучение, което  обикновено става в деня на полагането на клетва. Мандатите са намалени от 5 на 4 години и съдебен заседател не може да е такъв в повече от 2 мандата. Това също била една от причините да няма достатъчно кандидати, каза съдията.

  Костантин Луков изнесе данни за това колко още души се търсят. В Бургаски Районен съд се изискват 135 съдебни заседатели, а има подадени едва 50 молби, като почти всички са одобрени.

  „Има едно малко изключение. По българското законодателство няма лустрация за агентите на Държавна сигурност. Имаше един такъв кандидат, комисията е решила да не го одобри. Но сега молбата му ще се преразгледа и най-вероятно ще е одобрен“, уточни Луков. Деница Вълкова също призова хората да не се притесняват от принадлежност към Държавна сигурност, защото лустрация няма, а изискването на документ за принадлежност е просто формалност.

  В Бургаски окръжен съд се търсят 90 съдебни заседатели, а има 41 подадени молби. Има и по фрапиращи случаи. В Несебърския съд има подадени само 2 молби.

  „Ние сме длъжни да стартираме отново процедурата за набиране на кандидати за съдебни заседатели, след като председателите на съдилища са го поискали. Стартирали сме я и сме я оповестили във вестник „Черноморски фар“, тъй като това е единствения местен ежедневник. Изискванията са посочени в него обявление. Отделно има обявления и на сайта на Общински Съвет и на общината, и който желае може и от там да се запознае. Изготвили сме всички необходими документи, които могат да бъдат изтеглени и да се попълнят“, обясни Луков.

  Крайният срок за подаване на молби е до 17 септември, за да може комисията да ги разгледа и на последното заседание на този Общински съвет да внесе докладната с предложенията.

  Изникна въпросът какво ще се случи, ако не бъдат събрани необходимият брой съдебни заседатели. Луков и Вълкова отговориха, че и те не знаят, защото по закон не е ясно. Луков каза, че може да представи проблема пред депутатите от ГЕРБ, тъй като законодателството в тази му част куца. Според Вълкова в най-лошия случай при липса на съдебни заседатели може да се стигне до там делата да се бавят.

  Обяснено бе още, че по закон работодателите са длъжни да освобождават работниците си за заседания. Ползва се служебен неплатен отпуск. Ако заседател не се яви на дело, то отнася глоба, която респективно работодателят му плаща.

  Има и задължение поне 10% от заседателите да са учители и психолози. Затова Костантин Луков обясни, че общината е уведомила всички директори на училища и управители на общински предприятия за набирането на съдебни заседатели.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.