Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  02:04Вторник

  26 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Наташа Гочева, от Манчестър: Дошло е време да променим съзнанието си

  27-03-2020 0 546

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Тя е наследничка на един от най-старите фотографи на Бургас. От близо 10 години живее в Манчестър, Великобритания. Наташа, дъщерята на Иван Гочев, е пробивна и прекрасна жена, която знае как да постига целите си. Преди години тя мина пътят Камино, награда или духовно изпитание – въпрос на гледна точка. Сега преминава като всички из цяла Европа, а и цял свят, през изпитанието, наречено коронавирус.

  Преди дни бе върната от работодателката си, за да си стои у дома. „При нас мерките изведнъж много се затегнаха, както бяха либерални”, разказва Наташа, докато чете всички съобщения, свързани с рестрикциите, които идват на телефона й и в пощата и на лаптопа.

  Бургазлийката, за която фотографията е семейна професия, показва снимки, на които улиците на Манчестър са празни. „Това е необичайно за нашия квартал. Кръстовището в далечината винаги е много оживено”, разказва.

  Наташа живее с внука си, който учи в колеж. „Първите сигнали за по-сериозни мерки тук дойдоха когато разпуснаха училищата и колежите”, обяснява тя  и си признава, че в този момент на изпитание се радва, че до нея е момчето.

  Всъщност в Манчестър живее и сестра й. Но сега заради „короната” не се виждат, въпреки че са в един квартал. Чуват се по няколко пъти на ден. „Чуваме се и с татко всеки ден, дори и по няколко пъти. Той не вярва, че всичко онова, за което говорят по телевизията, е вярно. Дори се ядосва, че прекъсват любимите му сериали, за да се появяват „някакви си там доктори, дето все лоши работи говорят”. Мисля, че така е по-добре за него. Сигурно това, че се съмнява в истинността на заплахата му дава възможност да се справя със сложната ситуация”, разказва Наташа. Иначе за продукти и за наглеждане на 82-годишния фотограф се грижат младите, които са си в Бургас.

  В тези моменти на изпитание, Наташа признава, че би искала да си е у дома – край Черно море – в Бургас. Дори отива и по-далече, наясно е, че всички последствия за различните държави далеч няма да свършат с овладяването на заразата. „Знам, че ако трябва да се прибера към Бургас и България, със сигурност ще бъде завинаги”, дава си сметка морското момиче. Но на този етап се съобразява с действителността – такава каквато е във Великобритания. Спазва изискванията и мерките, които стават все повече и повече. Знае, че ако пътува до България, като се прибере, най-малко три седмици ще бъде под карантина. Не планира пътуване. „Някъде прочетох, не знам доколко това е вярно и дали е казано от държавните мъже, или интерпретация, но се говори, че за да се изкорени напълно болестта, трябва повече от година време на строга карантина между държавите”, споделя Наташа.

  Впечатлението й  от магазините, е, че част от стоките в някои вериги изчезват, в други се появяват. В автобуса, с който е пътувала от работа до вкъщи е била единствен пътник. Това я навежда на мисълта, че и англичаните вече са достатъчно уплашени и спазват мерките за сигурност.

  „Направи ми впечатление, че в едната верига магазини нямаше част от предпочитаните марки хляб. Имаше малотрайни печива, които се произвеждат в магазина. Имаше струпани палети - мислех, че зареждат стока, но се оказа, че намаляват цените на стоките, които са по рафтовете - тези, на които срокът на годност скоро ще изтече или е изтекъл. Тук обичайно такива стоки с изтекъл срок директно ги бракуват. По рафтовете няма тоалетна хартия, миещи и антибактериални препарати. Наложиха и време за възрастното население, във веригата „Сенсбърис”, обобщава Наташа.

  Въпреки рестрикциите, тя е оптимист, ситуацията не я притеснява. „Дошло е време да променим съзнанието си. Най-важното е всички да сме добри и към себеподобния, и към животните, и към растенията, и към цялата природа. Като цяло прави ми добро впечатление, че все повече хора се обръщат духовно и се самоосъзнават като част от цялото – Бог. Всички сме едно цяло”, убедена е Наташа и знае, че няма нищо случайно.

  Изпитанията трябва да се преодоляват, и то с общи усилия,  търпимост и любов, много любов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.