Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:56Четвъртък

  27 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Наградата „Нестинарка" празнува 20-ия си рожден ден

  23-08-2019 0 482

  Снимка: Призът „Нестинарка" се връчва винаги на официалното откриване на фестивала

  Авторът й, скулпторът Ненчо Русев, разкрива тайната около създаването й

  - Възродиха научните четения по хуманитаристика в рамките на Международния фолклорен фестивал

  Петя ДОБРЕВА

  Скулпторът Ненчо Русев ще разкрие тайната около създаването на статуетката „Нестинарка", която от 20 години се връчва в рамките на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Наградата бе учредена за принос в съхраняването и популяризирането на българските фолклорни традиции. Тя се връчва традиционно на официалното откриване на фестивала. Тази година това ще стане на церемония на 26-и август в Летния театър.

  В рамките на МФФ в продължение на десетилетия се организираха и провеждаха научни четения по хуманитаристика. Тя бяха прекъснати до 2018 година, когато Организационният комитет на МФФ - Бургас и Община Бургас възстановиха основаните от проф. Тодор Иванов Живков, дългогодишен председател на фестивала. На първото възродено тяхно издание колеги и ученици на проф. Живков предложиха четенията да получат наслова “Научни четения по хуманитаристика на името на проф. Тодор Ив. Живков" в памет на техния основател.

  Тази година четенията ще се проведат на 22-ри август, четвъртък, в Експозиционен център „Флора", няколко дни преди откриването на Международния фолклорен фестивал.

  Програмата на четенията включва среща-разговор с Ненчо Русев на тема „Нестинарката от моето въображение".

  Проф. д.ист.н. Диана Радойнова ще изнесе лекция на тема - „Награждаването като културен феномен. Уникалната бургаска награда “Нестинарка".

  Росица Топалова, уредник в отдел “Етнография" на Регионален исторически музей - Бургас ще говори за наградата като дар, а доц. д-р Соня Стефанова, Университет “Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас е подготвила лекция на тема - „Да бъдеш или да имаш? Наградата като мотивационен атрибут".

  В четенията ще участват още - д-р Захарий Дечев, Инна Кожуленко, докторант в Национална художествена академия, която ще говори за ювелирното изкуство, Гергана Данабашева от РИМ - Бургас с лекция на тема "Археологически данни за награждаване на победители в Древна Тракия", Милчо Георгиев, Етнографски музей - Перник - „Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва"- Перник.

  Участие с доклади са потвърдили и доц. д-р Ваня Матеева, ИЕФЕМ-БАН, доц. д-р Галина Богданова, ИМИ-БАН, докторант Калоян Николов, ИЕФЕМ-БАН, Румяна Денчева, Величка Илиева, етнографи в ЕМО-Етър, Габрово, доц. д-р Катя Илиева, Университет “Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас и други.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.