Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:54Петък

  28 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Над пет стотака отиват за първолак

  09-09-2019 0 548

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

  Началото на септември по традиция е белязано от усилено обикаляне на семействата по магазини и книжарници, с  единствената цел – подготовка на децата за предстоящата учебна година. И докато родителите на по-големите ученици вече са попретръпнали от еуфорията и купуват най-необходимото, онези, които за първи път изпращат детето си в началното училище, се лутат между практичните избори и емоционалните, които често надминават и финансовите възможности. И макар в повечето училища в Бургас още да не са минали първите родителски срещи за първолаците, техните родители вече са накупили една голяма част от нещата, които смятат, че са необходими за бъдещите ученици.

  „На първо място купихме чантата, която е съобразена с ръста на дъщеря ми, със свеж дизайн, светлоотразители, ергономична, немска. Добавили сме и спортните принадлежности като анцуг, бели тениски, гуменки“, казва Таня, майка на Михаела, която няма търпение да прекрачи прага на училището.

  Цената на ученическите раници за най-малките варират от тридесетина лева, които могат да бъдат купени във всяка книжарница или пък дори и в магазините за едно левче и се стигне до такива, които надминават двестата лева и са намалени на около 170.

  „Предпочетох да дам повече пари, но да купя наведнъж целия комплект – освен раницата, която е съобразена с ръста на сина ми – двата несесера, единият от които е напълно зареден с пособия, вторият – празен. Към комплекта има сак за спорт със същия дизайн и кутия за храна“, разказва друга майка, чийто син ще прекрачи прага на бургаското ОУ „Св. Климент Охридски“.

  На детските площадки, които са като „Ганковото кафене“ преди старта на учебната година, се чуват и други мнения, като например: майка се хвали, че купила на сметка раница за сина си – бъдещ първолак, която е за по-голямо дете поне четвъртокласник, защото смята, че така е практично. И както преди, обикновено казват бабите: „Ще израсте след време“.

  Неизменните маратонки, с които децата почти не се разделят, също са в широк диапазон – най-евтините са около 30 - 40 лева, а цената им стига и до 200 лева, ако са съобразени с най-новия писък на модата. Обикновените гуменки за часовете за спорт пък са поне по двадесетина лева. Анцугът за малките може да се намери за петдесетачка. За каките и батковците обикновено се правят комбинации по желание на децата, които могат да са и на по-ниска цена, но може да скочат и поне до 60-70 лева.

  Естествено там, където няма униформа се приготвят и други дрешки, за всеки ден – дънки, блузки, ризки.

  Тетрадките в зависимост от формата и броя на листите варират от 0.36 лева до 2.00 – 3.00 лева. Папките с примамливи картинки са около 5.00 лева. За подвързии, ако семейството реши да вкара ред и учебниците и тетрадките да не се превръщат в мекици от подмятане по чиновете трябва да се отделят поне 15 лева.

  За началното училище се добавят и химикали, цветни моливи, бои, флумастери, пастели, гумички, линийки, триъгълници и още такива дреболии, които отново вдигат поне още 30 лева.

  Съвестните книжари съветват мераклиите да не бързат и да купуват всичко онова, което децата започват да искат, а да изчакат дори и първия учебен ден да мине и когато от класните ръководители стане ясно какво е необходимо, тогава да се дават пари.

  За учениците от среден и горен курс след първия учебен ден тръгва и другата мъка – сдобиването с учебници и помагала, които често струват много повече от средствата, дадени за дрехи и раници.

  Каките и батковците се знае, че не се престарават много с тетрадките, моливите, химикалите, дори и раниците за училище, но за сметка на това парите се харчат за учебници и пособия.

  Много семейства предпочитат борсите за учебници втора употреба или пък продаването и купуването на учебници от близки и приятели, чиито деца вече са ги използвали.

  Както при подготовката на трапезата по големите празници, така и при изпращането на учениците на 15 септември, в крайна сметка всяко семейство се простира спрямо финансовите си възможности. Със сигурност ще има деца, които ще покажат раници, които са на такава стойност, каквато други семейства са отделили за цялостната подготовка на наследника за училище. Това обаче в никакъв случай не е мерило за  знанията и нагласите на подрастващите за училище.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.