Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  20:56Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Над 400 тракийци се събраха в Бургас да отбележат началото на 2019-а

  20-01-2019 0 1931

  Снимка: faragency.bg

  Събитието уважи и председателят на Съюза на тракийските дружества в България

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Над 400 тракийци от областта, членове на „Странджа“, се събраха в бургаски ресторант, за да отбележат началото на 2019-а. Залата се оказа тясна, а местата бяха изпълнени до край поради огромния интерес на тракийци за срещата. Председателят на тракийското дружество Стефан Колев заяви, че това е важно събитие, предшестващо изключително сериозния календар от събития, които предстоят.

  „Освен да се видим в началото на новата година, живи и здрави ли сме, да си кажем няколко думи, ние се събираме и да започнем богатия ни календар за годината. В Бургас ние от тракийско дружество „Странджа“ ще бъдем домакини на едно от най-големите събития в България. На 13 април ще се проведе „Завръщане към корените“. Това е едно изключително богато събитие, с много пъстра целодневна програма. Очакванията ни са, че между 3 и 5 хиляди тракийци от цялата страна ще присъстват официално. За „Странджа“ това е едно от най-важните събития за 2019-а. Не подценявам и останалите големи събития, които предстоят в региона, а именно събора на „Божура“, Петрова нива, Деня на Тракия и другите по-малки чествания, които са в календара на Съюза на тракийските дружества в България“, заяви Колев.

  Той обясни, че след откриването на новия офис на дружеството през миналата година, работата там ври и кипи. Постоянно имало хора, но това било и заради развитието на богатата и разнообразна дейност на дружеството.

  „Имаме над 1000 членове, като повечето от тях са свръхактивни. Всяка седмица имаме събитие, даже в някои седмици по две. Предстоят ни доста организационни дела, а също сме си поставили и някои високи цели“, каза още председателят на „Странджа“.

  Да уважи събитието лично дойде и председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Той наблегна на това, че по исторически причини Бургас и областта са център на тракийското движение, събрал огромно количество бежанци от Тракия.

  „Естествено е тракийската организация да функционира пълноценно и да вкара пред себе си като мотиви на дейността си благородни цели за защита на тракийските българи и поддържането на тракийското, тъй като то е свързано със запазване на историческото минало и опита то да влезе в дневния ред на настоящето“, каза Премянов.

  Той похвали и дейността на председателя на „Странджа“ Стефан Колев.

  „Това са големи въпроси, свързани със защитата на тракийските българи – връзката с ЕС, двустранните отношения с Турция и аз мисля, че в лицето на Стефан Колев и тракийците в България, тракийското движение живее пълноценен живот, преодолял меркантилни опити на разцепление, основаващи се на дребни мотиви. Не искам да ги коментирам, защото ние сме над тези работи“, добави още той визирайки отцепването на някои дружества от Съюза, като това на Тодор Ангелов  - „Екзарх Антим I“.

  За „Странджа“ Премянов добави, че това е името на първото тракийско дружество, което Капитан Петко Войвода и негови съратници създават и е изключително щастлив от факта, че Стефан Колев е възстановил ролята му на една от водещите организации и е убеден, че ще продължи да бъде такава.

  Премянов продължи, че е неприемливо група хора, явно отново визирайки и Тодор Ангелов, да поставят несъществени дребни мотиви на дейността и да пренебрегват основните и национално значими проблеми.

  „Около милион и половина са българите от Източна и Западна Тракия, които се нуждаят от закрила и защита на техните интереси. Аз съм убеден, че г-н Колев и колегите от „Странджа“ ще организират и прояви на Тракийски научен институт – това е една мощна структура на организацията и е предвидено участието й в програмата на Петрова нива. В това отношение в Бургас има огромен научен потенциал“, обясни още председателят на Съюза на тракийските дружества в България.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.