Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  18:08Сряда

  27 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Наблягайки само на езиково обучение подготвяме емигрантите на България

  Трябва да насочим вниманието си към хората, които искат да дадат приноса си за страната

  19-02-2015 0 3544

  Анна Пенева, директор на СОУ „Йордан Йовков”
  Снимка: Милица САВАНОВИЧ
  Интервю на Милица САВАНОВИЧ

  Анна Пенева има 32-годишен опит в образователната система.Има магистърска степен по Предучилищна и начална училищна педагогика. Работила е като детска учителка, началена учителка. Четири години е била помощник директор в СОУ "Добри Чинтулов". От 2010 г. управлява СОУ „Йордан Йовков”. Завършила е всички необходими квалификации в Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието, които касаят управленската дейност на директора.

  - Г-жо Пенева, в началото на 2015 г. СОУ „Йордан Йовков” се сдоби с игротека. Разкажете как реализирахте проекта.
  - Целодневната форма на обучение в начален курс се финансира от държавата от пет години. От три години кандидатстваме, но освен качеството на проекта, явно влияние оказва и пропорционалността на разпределение на средствата териториално. Затова успяхме едва през 2014 г. да получим финансиране. Тъй като не можем да бъдем без условия за целодневна форма на обучения, със собствени средства направихме и открихме една игротека. Дадохме 3 500 лв. Продължихме да кандидатстваме, като в същото време вече предоставяхме услугата.
  - Тази сума не е ли крайно недостатъчна?
  - С парите успяхме да обзаведем помещението, да закупим книги, различни игри. За новата стая, която реализирахме по проекта, бяха отпуснати 10 000 лв. От тях 3 500 отиват за оборудване, по 2 000 лв. за книги и материали, както и за образователни игри. Закупувайки всичко това предоставяме възможност на учителите да бъдат много по-инициативни в измислянето на различни занимания, които да планират. Провеждаме и публични срещи с родители, открити занятия, на които присъстващите попълват анкети относно удовлетвореността им. Оценката на материалната база е 88%, качеството на услугата – 97%, обзавеждането – 98%. 98% от родителите биха препоръчали СОУ „Йордан Йовков” на близки и приятели, а 100% от тях са на мнение, че учителите и възпитателите изпълняват отлично задълженията си.
  - А как приемат игротеката децата?
  - Те са много щастливи, защото обичат да творят. Учителките са много инициативни. Млади са, на възраст близка до тази на родителите, но имат опит в системата. Заниманията по интереси са контрапункт на умствената дейност по математика и български език, затова децата очакват часовете с интерес. В игротеката всеки твори, гордее се със своите изделия, любува се на това, което е изработил.
  - По какви други проекти работите в момента?
  - Работим по проект „Успех” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Срокът е удължен с още една година. Имаме 15 клуба, които се ползват с голям успех, тъй като имаше глад за кръжочни форми на извънкласна дейност. При условията на делегиран бюджет директорите нямаха възможност да заделят голям бюджет за това.
  На 26 март ще честваме 35 години от създаване на училището с Парад на талантите. Там всеки клуб ще покаже дейността си на информационни табла. Тези, които са в областта на вокалното и танцово изкуство, ще представят себе си и на сцената.
  - Какви други инициативи планирате за годишнината?
  - Започнали сме с отбелязването й още на патронния ни празник – 9 ноември. До момента се проведоха спортни състезания, екскурзии до Жеравна – родното място на Йордан Йовков. В момента подготвяме мултидисциплинарно състезание „Знайко”, в което ще участват децата от 1 клас и от подготвителните групи на детските градини. За 3 март ще проведем викторина в училището. Имаме конкурс за за есе на тема „На крилете на бялата лястовица”. Бялата лястовица е символ на надеждата в творчеството на Йовков. Предстои да издадем училищния вестник – „Йо Йо”, в което ще представим нашата работа и постиженията на децата. Миналата година отборът ни по хандбал стана национален първенец на ученическите игри.
  - С какви други успехи се гордеете?
  - Сега минаха олимпиадите и имаме много ученици, класирани за областния кръг, които предстоят. В петък ще бъдем на награждаване на конкурса на ОДК за кукерски маски, където имаме първа, трета и поощрителна награда. Стремим се да дадем възможност на всички деца, които имат талант в областта на науката, изкуството и спорта, да го изявят и да представят себе си, учителите и училището.
  - Обучавате ученици до 12 клас. Как конкурирате езиковите и професионалните гимназии?
  - Ние сме едно от училищата, което е жертва на демографската криза и разширения прием в езиковите и професионални гимназии въпреки нея. Искам да кажа с огромно съжаление, че загубихме дневната форма на обучение в гимназиалния етап. Имахме прекрасни професии. Едната беше моделиер-технолог на облекло и текстил, а другата – фризьор. Професии, от които има нужда в обществото.
  Миналата година изпратихме последните си абитуриенти. В момента имаме ученици само в самостоятелна форма на обучение – 15 на брой. Това е голямата ми болка. Бях принудена да съкратя специалистите, които бяха тук и обезпечаваха гимназиалния етап. Те положиха усилие да се преквалифицират и две от тях работят отново в нашето училище като учители в начален етап.
  - Има ли възможност да се възстановят тези паралелки?
  - Всяка година при обсъждане на план приема с огорчение виждаме, че випускът е с десетки деца по-малко от предишния. Не е тайна колко много семейства емигрираха, за да търсят по-добри доходи и стандарт на живот. Надявам се с приемането на новия закон в първата степен на гимназиален етап 8-10 клас ние отново да намерим своето място в професионалното обучение, което имахме като традиции, база, специалисти… Това могат да бъдат защитени професии, защото смятам, че само с едно езиково обучение готвим емигрантите на България. В повечето случаи отиваме да учим език, за да можем да избягаме навън. Смятам, че трябва да насочим вниманието си към хората, които имат намерение да дадат приноса си за страната.
  Винаги сме били активни, но трябва да има редуциране и на приема в езиковите гимназии. Другото, което се отразява на нашия прием е, че Наредба 11 дава възможност на професионалните гимназии да приемат деца 2 пъти – веднъж след 7 клас с оценките от външното оценяване и втори път – след 8 клас с оценките от дипломата за основно образование. След като наредбата дава това право, СОУ-тата бавно и полека се обезкървяват.
   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.