Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  20:18Понеделник

  25 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  На косъм от смъртта: Лекари от Онкодиспансера спасиха жена с ужасяващи тумори в малкия таз

  16-09-2019 0 3631

  Снимка:

  Двете образувания издули корема й все едно е в напреднала бременност

   

  Георги РУСИНОВ

   

  64-годишна бургазлийка се е разминала на косъм от смъртта след заболяване от рак на яйчниците. Жената, която пожела да остане анонимна, разкри подробности около ужасяващото си преживяване. Екип от специалисти в „Комплексен онкологичен център – Бургас“, воден от д-р Павел Добрев, успява да я спаси след сложна операция. Двете туморни образувания, намиращи се в малкия таз, издули толкова корема й, че приличала на бременна в деветия месец. Около 50 сантиметра общо са били големи двата тумора, обясни д-р Добрев.

  „Всичко започна през пролетта, когато имах проблеми с изхождането. Дъщеря ми ми каза да си купя шоколадчета, за да мога да ходя. Купуваше ми и едни капки. В началото всичко беше нормално, успявах да ходя по нужда с помощните средства. Вече юли месец коремът ми взе много да се надува. Отидох при моята лична лекарка и й казах, че имам проблеми и че червата ми издават звуци. Тя веднага отсече и каза: „Това е колит“. Изписа ми пробиотик и един сироп. Взех да пия лекарствата, но не ми помагаха. Моята дъщеря беше много настоятелна да отида на видеозон и да ме видят. Тя обаче помислила, че трябва да отида на гастроентеролог и ми записала час за него. Отидох, чаках си реда, но в последните минути ме насочиха за видеозон. Една много мила лекарка като ме видя се шашна. След като ми направиха ехографията, ме насочиха към гинеколог. Записах си час за д-р Нина Добрева“, разказва пациентката.

  След това тя взима направление от личния лекар, за да може да мине през скенер на малкия таз.

  „Същевременно получих някакво жълто течение. Д-р Добрева ми назначи изследване на кръвта и скенер и каза, че това само оперативно може да се махне. Тогава тя ме изпрати при д-р Добрев. Той се обади на негов колега за консултация и насрочихме операцията за 29 август. Нея почти не я усетих. Четири дни бях в „Реанимация“, в добро състояние. Не чувствах нито болка, бях само на вода. Много добри грижи от страна на екипа – лекари, сестри и санитари. След четвъртия ден ме преместиха в отделението по „Онкогинекология“. Даваха ми добавка, която се дава на пациенти след тежки операции, тя е богата на хранителни вещества и помага за бързото възстановяване. Имах повръщане на първия ден. Биеха ми и инжекции за разреждане на кръвта. Трябваше да получа и газове, но аз не получавах. Слагаха ми 3-4 пъти газова тръба, а на втория ден 6 пъти. Тази вечер пак повръщах. Постепенно обаче взеха да ме захранват с пасирани супи, кремчета, сокове. Получих и газове и взех да си ходя нормално по нужда“, обяснява жената, която бе на посещение в отделението, за да й премахнат конците.

  Сега тя обяснява, че се чувства добре за възрастта си, а е влязла в болницата с мисълта, че ще умре. Благодари на дъщеря си, която била упорита за това да се прегледа.

  „Влязох с мисли да умирам. Това нещо имам чувството, че направо ме ядеше – ръцете ми, краката ми, гърдите ми, всичко слабееше. А в същото време то растеше. Бях си казала, че и моят ред е дошъл, след като всички мои близки роднини са починали. Вдовица съм. Майка ми почина на 42 от рак и мисля, че може и да е наследствено“, споделя бургазлийката.

  Д-р Добрев потвърждава, че пациентката е била на прага да изгуби тотално волята си за живот.

  „Тя дойде с мисълта, че ще загине и е много трудно да убедиш един такъв пациент, че трябва да се бори. При първия ни контакт с нея, видяхме една много голяма формация. Предоперативно я пратихме на скенер, което е задължително. Резултатът ни показа две формации в малкия таз. Те бяха с размери 24 на 21 на 18 сантиметра едната формация, другата  17 на 8 на 5 сантиметра. Общо взето, като направим сбор, излиза над 50 сантиметра. Направихме консултация с хирург – д-р Павел Хрусанов, който каза, че трябва да се оперира и да се направи смесен екип – ние като акушер-гинеколози и те като хирурзи. И беше прав. По време на операцията видяхме, че тази формация притиска дебелото черво с тънкочревни бримки и беше ангажирало част от тънките черва. При това притискане, ако се бяхме забавили със седмица, щеше да се стигне до непроходимост на червата и от там следва летален изход за пациента. Съответно бързата ни намеса доведе до там, че да има добър изход. Формацията стигаше до ребрената дъга и притискаше диафрагмата“, обясни операцията и случая на пациентката той.

  Д-р Добрев държеше да изкаже благодарността си и на екипа анестезиолози и реаниматори в лицето на д-р Анита Маринова, началник на отделение „Анестезиология“ към КОЦ-Бургас.

  „Направиха една перфектна анестезия, показателите на пациентката останаха стабилни. Благодаря и на д-р Хрусанов, който спомогна да махнем туморната формация, заедно с 10 сантиметра от тънкото черво, което беше засегнато от тумора. С д-р Миринчев и д-р Добрева отстранихме матката. Двете формации всъщност са малигнени яйчникови формации. Предстои й едно химиотерапевтично лечение, което ще стопира развитието на този тумор“, каза още специалистът.

  Според него точно екипната работа в КОЦ-Бургас дава добрите резултати.

  „Ние диагностицираме пациента, подготвяме го предоперативно, след това го оперираме и след това колегите химио- и лъчетерапевти го поемат. С нея, живот и здраве, след като проведе терапията, ще се наблюдаваме цял живот. Така е с такива пациенти, оставаме си приятели завинаги“, каза с усмивка д-р Добрев.

  Не на последно място той призовава дамите над 40-годишна възраст поне през 6 месеца да ходят на гинеколог.

  „Тя най-вероятно е имала проблем отпреди това. Може би, ако беше дошла една идея по-рано, туморът нямаше да е толкова напреднал. При нея може би има и фамилна обремененост и тогава профилактиката трябва да е на по-високо ниво. Като цяло трябва да има време за такива работи човек. Ходим на фризьори и маникюристи всеки месец, а за гинеколога време нямаме. Понякога просто става късно и ние, лекарите, се чудим какво да правим“, уточни той.

  Шефът на КОЦ-Бургас - проф. д-р Христо Бозов, също е доволен от постигнатия резултат. Той поздрави екипа, който е извършил операцията, а за д-р Добрев се изказа ласкаво. Бозов добави, че именно в Бургас за пръв път в страната се създават специализирани екипи, които ще работят по отношение на определена локализация на онкологичните заболявания и ще обхващат всичко от началото, т.е. от диагностиката до края на лечението на пациентите.

  „В тези екипи ще се включват и специалисти по образна диагностика и нуклеарна медицина, за да може да се извършва една добра профилактика. Този екип ще бъде представен на 2-ри октомври от 19 часа в зала „Георги Баев“ в Морското казино, където ще имаме събитие, свързано с лечението на рак на гърдата“, поясни Бозов.

  А след като среща смъртта в лицето, 64-годишната бургазлийка иска повече от всичко да живее.

  „Сега вече искам да живея. Да си гледам внука и дъщерята“, споделя тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.