Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  21:06Понеделник

  25 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Млад учител заменя сухи уроци с видеопрезентации

  01-11-2019 0 1794

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

   

  През последните години тенденциите показват, че има голяма криза в търсенето на учители в България. Но съвсем естествено се намират и преподаватели, които тепърва навлизат в професията, търсейки реализация и възможност да дадат на децата по-добро развитие и познания. Един от тях е Райна Петкова, която от два месеца е учител в бургаското иновативно училище „Александър Георгиев-Коджакафалията“. Там тя преподава по български и език и литература на ученици от пети и шести клас. По нейни думи се чувства истинска късметлийка, защото в живота си винаги е имала шанса да избира професията си осъзнато, а не поради външни обстоятелства.

  Преди да стане учител Петкова е работила на различни позиции в медиите. Започнала е като репортер, после идва интересът й към мултимедията и последно е работила като видеомонтажист в „Канал 0“. Решила е да се насочи към педагогиката, защото е усетила, че трябва да се развие и усъвършенства.

  „Всички около мен одобриха идеята, подкрепиха ме и ми казаха, че мога да намеря своето място като педагог. Откакто съм учител, осъзнах, че много малко хора си дават сметка, колко е трудно да отговориш на всички предизвикателства в тази професия. Много често ми се случва да губя увереност. Всеки ден срещаш някаква нова ситуация, която е непланирана и с която трябва да се справиш. Понякога дори 24 часа не ти стигат, за да се подготвиш достатъчно и да се почувстваш уверен, че ще се справиш“, казва тя.

  Райна върви по стъпките на своите майка, баба и дядо, които също са били учители

  Както при повечето учители, така и при нея, най-голямата мотивация са децата, които обучава.

  „В един момент усетих, че контактът с деца ми носи голямо удоволствие. Мисля, че всички ще са съгласни, че детската усмивка е най-зареждащото и заразно нещо, също както и детският ентусиазъм и щастие. Това е в основата на моята мотивация. Другото нещо, което ме мотивира е това, че тази професия ми дава възможност да комбинирам нещата, за които съм се обучавала, по един доста творчески начин и така се чувствам пълноценна“.

  Макар и от два месеца като учител Райна Петкова вече е успяла да спечели обичта на своите ученици

  За това помага и фактът, че усеща подкрепата както на своето семейство, така и на ръководството на Коджакафалията, своите колеги и дори учениците.

  „Повечето мои близки смятат, че това е моето място. На този етап съм щастлива, че работя като учител, преоткрих себе си. Аз прекарвам доста време с децата и в извънкласната стая. Имаме време за отдих, което прекарваме заедно, говорим си за много неща, чувствам се  приятел с тях. Работата ми дава това усещане, че се развивам и се усъвършенствам всеки ден. Дава ми и усещането, че всичко, което съм учила, е имало смисъл и би могло да се приложи по един творчески начин“, казва още Райна Петкова.

  Най-голяма трудност, която среща в работния процес, е когато трябва да оценява. Споделя, че й е много неприятно, когато трябва да оцени някое дете със слаба оценка, а вече е имало такива моменти в нейната практика.

  Тъй като е учител в иновативно училище, това й помага в начина на преподаване. Тя, както и всички нейни колеги в „Александър Георгиев-Коджакафалията“, работят на електронни дъски и ползват видеопрезентации.

  „Това определено впечатлява децата, както и самата мен. Имаш възможност с всички модерни средства да предадеш по подходящ начин учебния материал. В началото, когато стартирах, реших да направя анкета сред учениците в пети клас, тъй като те идват от други училища. Това, което установих от техните отговори е, че децата бяха изключително впечатлени от средата в училище, както и от отношението на учителите към тях. Стараем се да им даваме възможност в работата по проекти, които са свързани с техните интереси. Тенденциите в образованието също са такива“.

  Срещам голяма подкрепа от ръководството и колектива на училището, категорична е преподавателката

  За нейна радост успя да приложи и хобитата си в училищния процес. Едно от нещата, с които обича да се занимава в извънработно време е уебдизайн. Създала е собствен блог, в който учениците имат възможност да се изразяват и да казват всичко, което ги вълнува и от което имат нужда. Не е задължително да е свързано само с български език и литература, предметът по който им преподава, но може да обхване и всеки един аспект от живота. В началото им е било малко трудно да разберат идеята, но Райна смята, че вече са осъзнали, че това е тяхната трибуна и могат да я използват по начина, по който искат. Това им позволява да достигнат до аудиторията, да бъдат чути. За момента пишат по зададена от Петкова тема. Веднъж обаче нейна ученичка, която е пети клас, й  „подарява“ за блога своя стихосбирка. Беше много щастлива, че те бяха публикувани в сайта, допълва Петкова.

  Другата й страст е видеомонтажирането. Правя много видеопрезентации по време на часовете и учениците много се впечатляват. Всичко, свързано с технологиите, много вдъхновява съвременните деца и им дава съвсем нова светлина на цялата учебна програма. Просто се вижда при тях, поднесено по този начин, въпреки че има и преподаватели, които отричат съвременните технологии като метод на обучение.

  Няма как на днешния ден да не подминем и темата за народните будители. Напоследък все повече българи смятат, че съвременните будители са именно учителите. С това се съгласява и самата Райна Петкова.

  „Със сигурност учителят трябва да бъде съвременният будител в българското общество. От него, самият учител, може да се каже, че зависи бъдещето на всички ни. Промените, които искаме да видим в света, семенцата, се засяват точно от нас, учителите. Приемам това като голяма отговорност. Категорично да – учителите са съвременните будители“.

  Въпреки че е от два месеца учител, тя вече се радва на успехите на децата, които обучава. Неин възпитаник е спечелил първото място на Националния конкурс „Стоян Михайловски“ в Русе.

  Освен това някои деца са спечелили и екипна награда за журналистика, посветена на Леонардо Да Винчи.

  „Много съм доволна, тъй като спечелиха второ място на този конкурс. На конкурса на читалище „Фар“, който също е национален, две деца, които обучавам, спечелиха съответно първо и второ място със своите домашни работи. Едната работа беше на тема „Часът по български език и литература“ и за мен беше голямо удовлетворение, усетих плодовете на труда си. Но наградите са изцяло тяхна заслуга. Вярвам, че успехи ще има и занапред, защото учениците, с които работя, наистина го заслужават. Смятам, че в основата на добрите резултати стоят добрите взаимоотношения между учител – ученик. Основното нещо, което искам да покажа на децата, са хоризонтите. Според мен това е възможно най-мотивиращото нещо за всяко едно дете – да види докъде може да стигне само, да чувства вдъхновение и да следва пътя.“

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.