Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  11:13Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Млад педагог обучава шампиони в Славейковото училище

  01-03-2020 0 2674

  Снимка:

  Георги Стоянов предава любовта си към спорта на децата

  Те му се отплащат с медали и първи места

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Много критики отнасят днешните учители. Не били сериозни, подготвени, нямали отношение към децата и т.н. Друг е въпросът с очакванията на родителите, но това е друга тема. Георги Стоянов е един от младите бургаски учители. Него винаги го е влечал спортът. От ранна детска възраст забива кошове и вкарва тройки по училищните баскетболни игрища. Георги впоследствие завършва „Педагогика на физическото възпитание“ във Велико Търново. Взимайки дипломата, той започва работа в ОУ „Петко Рачев Славейков“ в Бургас като учител по физическо. До момента младият бургазлия смело разбива стереотипите за физкултурниците – той е отговорен, учи децата на дисциплина и възпитава у тях нещото, което после в живота ни прави победители, а именно нуждата от победа.

  „Да си кажа честно, това съм завършил и винаги спортът ме е влечал, затова реших да уча и другите. Бих казал, че това е призвание, не всеки може да бъде учител. В училище например винаги съм тренирал волейбол, но баскетболът беше моята любов, по него бях най-запален. Реших, че това е нещото, с което искам да се занимавам. Винаги съм желал да покажа най-доброто от себе си, независимо какъв е спортът. Точно това, тази състезателност, тази нужда да се доказвам, ме дръпна да се занимавам с деца и да ги мотивирам да спортуват“, споделя той.

  Във времена обаче когато технологиите взимат връх дори и в ежедневното ни общуване, не остава много време за спорт. Малко са децата пред блоковете, които играят на мижанка, стражар и апаши и други детски игри, в които бягахме докато останем без въздух и се прибирахме вир вода вкъщи. Днес тази картинка е заменена от деца пред блоковете, но с таблети и телефони в ръцете, „спортуващи“ дигитално – я някой мач, я нещо друго, но развиват мускули само на пръстите.

  „Вярно е, че днешните технологии им отнемат това, но според мен, ако детето покаже желание и ти му покажеш любовта към дадения спорт и успееш да го мотивираш, то само ще поиска да се запише, да иска да го тренира този спорт и да го развива. Така е поне при по-големите. При по-малките всичко им е интересно, което е свързано със спорта. Голяма роля, разбира се, играят и родителите. Колкото и да мотивирам децата, ако родителите нямат необходимото време или средства да ги запишат на тези спортове, не става“, обяснява младият учител.

  Георги казва, че по принцип, на доста неща той и колегите му физкултурници учат децата, насочват ги към това, в което са най-добри, гледат каква техника имат и къде могат да покажат добри резултати. Възприема всеки един клас като отбор, а той влиза в ролята на техния треньор. Именно от училищните скамейки тръгват най-успелите ни спортисти. Или поне тръгваха в миналото. И сега има, но бройката далеч не е впечатляваща като през 80-те например. Така Георги вярва, че поне в рамките на неговия час успява да изтръгне таблетите и телефоните от ръцете им.

  „Аз съм предупредил всички, че телефоните нямат място в часа по физическо“, с усмивка пояснява той.

  Така обаче шампионите се раждат. Само за кратко време отбори, водени от него и колегата му, стават първи в Бургас по хандбал и баскетбол. Другия месец играят вече на областно ниво, където също очакват добри резултати. Във волейбола завършват втори с момчетата и трети с момичетата. Георги казва, че откакто работи в училището, толкова много трофеи за кратко време не са печелени.

  Самият той разказа, че е израснал с мечтата да стане професионален баскетболист.

  „Всеки спортист има мечта да се занимава и да успее да стане професионален играч в голям отбор, дали ще бъде в нашата държава, или чужда. По мое време бях запален по Националната баскетболна асоциация (НБА). Винаги съм си мечтал да играя в някой от отборите сред най-големите и велики играчи от цял свят“, разпалено разказва Георги.

  Споменавайки страстта му към НБА, стигаме и до Кобе Брайънт и трагичната му смърт наскоро.

  „Мисля, че той беше един чудесен баща и спортист естествено. Пример за подражание. Тези дни отново гледах предаването от залата, където звездите се изказаха по негов адрес като Шакийл О‘Нийл, Майкъл Джордан, който дори се разплака и каза, че го е имал винаги за по-малкия си брат. Това е мотивацията на един спортист и упоритостта, която не всеки може да притежава. А той ги притежаваше тези качества. Чел съм много за него, но любовта си към играта я е показал и на другите. Това е най-важното. Вместо да отиде на клуб със съотборници, той отказва и остава да тренира в залата, защото му предстои мач и тренира неуморно. Наистина голяма трагедия!“, заявява като заявен баскетболен фен.

  Георги като много от младите хора у нас, по някое време в живота си решава да се пробва в чужбина. Какво го кара да се върне обаче?

  „Предимно на първо място бих казал семейството, на второ – приятелите. На трето – начинът на живот. В чужбина нямаш много свободно време. Има разлика от това да отидеш като турист и от това да заживееш и заработиш там. Да, получаваш много повече пари, но няма къде да ги харчиш, защото нямаш време, приятелите ти са далеч, семейството. В България може да не вадиш толкова много пари, но пък имаш повече свободно време, а за мен това е най-важното. Човек трябва да може да се наслаждава на живота“, обяснява младият учител.

  Иначе излязъл навън от любопитство – да види начина на живот, какво е по-различното, как се справят хората, каква им е икономиката.

  „Интересно ми беше да видя какво е да живееш само в чужбина и да трябва да разчиташ само на себе си“, уточнява той.

  Персоната му придобива почти ренесансови черти когато споменава, че в училище освен физкултурник е и щатният фотограф, само дето не е на щат.

  „Това ми доставя удоволствие и е едно от хобитата ми. Правя го с огромно удоволствие – снимането. Дали ще е мероприятие, откриването на учебната година, празненство, или някакъв друг повод, аз съм човекът с апарата и снимам за удоволствие“, споделя Георги.

  Че има афинитет и към изкуствата не е изненада, тъй като вуйчо му е един от най-известните български фотографи, който в момента се подвизава в столицата – Константин Николов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.