Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  02:56Вторник

  31 Март 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Министър Ангелкова: Съдействаме 66 руски туристи от Банско да излетят

  19-03-2020 0 424

  Снимка:

  На извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на туризма Николина Ангелкова даде подробна информация за броя чуждестранни туристи у нас, на които българската държава оказва спешна помощ да отпътуват към страните си, както и на българските туристи зад граница, чието завръщане е затруднено от пандемията с коронавируса.

  Към днешна дата според системата ЕСТИ общият брой на българските и чуждестранните туристи в местата за настаняване у нас е 2006. В Боровец има 25 туристи – 21 английски и утре им предстои заминаване с чартър. Остават 3-ма от Сърбия и 1 австриец, които също ще си тръгнат. В Пампорово са 16 души (1 от Румъния, 4-ма от Русия, двама от Хърватия). В Банско, който е под карантина, са най-много – 111. Тази сутрин рано си тръгнаха 46 британски туристи, утре още 29-ма техни сънародници, стана ясно от думите й. Като цяло всички британски туристи, които са били по курортите, напускат страната с чартъри - утре още 34 от Банско и 21 от Боровец.

  Получихме информация и за руските граждани, които трябваше да отпътуват утре, че 66 души, които са били в Банско, има вероятност да не бъдат качени на самолет с други пътници, защото градът е под карантина и ще се изложи на риск здравето им. Проведохме разговор с руския посланик, на когото много благодаря. Той пое ангажимент това да се случи с отделен чартър утре или в най-близко време. Поддържаме контакт да не се допусне по-дълъг престой на руските туристи. Във връзка сме и с хотелите в Банско, където са настанени руските туристи, така че да бъдат настанени в един хотел до осигуряване на отделен чартър от Руската федерация, информира министър Ангелкова .

  По отношение на българските граждани, които в момента са на организирани туристически посещения в чужбина, тя припомни, че няколко пъти е подчертавала колко безотговорно е подобно поведение - както на туроператорите, които организират почивки в такъв момент, така и на тези, които ги предприемат. Има много индивидуални почивки през онлайн платформите, но тяхната бройка е трудно да се каже, ако не се свържат с посолствата ни, подчерта ресорният министър.

  Тя посочи и конкретни цифри за българските туристи зад граница към момента – общо 47 с организирано пътуване - в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар, Великденските острови, като според туроператорите единствената проблемна дестинация е Буенос Айрес заради ограничените полети.

  Министър Ангелкова призова отново туроператорите за отговорност, защото всеки сам е поел риска да замине на такава почивка. За Буенос Айрес летят турски авиолинии. Но е редно туроператорът или почиващите да си заплатят допълнителните разходи, за да може да се приберат с турските авиолинии, а след това да се възстановяват средствата от съответната авиокомпания, която организира пътуванията.

  Прогнозите, които имаме заедно с колегите от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, са до края на тази седмица руските граждани да бъдат превозени. По-късно в координация с  руското посолство ще имаме информация за допълнителния чартър специално за туристите от Банско, поясни още министърът.

  Що се отнася до българските туристи в Малта, тя съобщи, че според получените данни това основно са индивидуални туристи, направили резервации през Букинг и отишли там с различна цели. Поддържаме връзка с посолството ни, което е акредитирано за Малта, за индивидуален контакт с тях. Няма да оставим нашите съграждани да не могат да се приберат и пак апелирам към отговорно поведение в тази тежка ситуация, категорична бе министър Ангелкова.

  Буквално нямаме туризъм, спадът е драстичен, но това е нормално предвид безпрецедентната ситуация с коронавируса, изказа съжалението си министърът. От общо 2006 туристи, 961 са чуждите граждани в цялата страна, нощували в местата за настаняване по последни данни.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.