Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  18:58Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Мерим с двоен аршин борбата с короната

  11-03-2020 0 955

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Коронавирусът в България доведе до взимане на мерки за сигурност. На национално ниво бе обявено, че всякакви културни събития се отлагат неизвестно напред във времето. Голяма част от тях може би изобщо няма да се състоят. Театрали, собственици на кина и хора на културата повдигат сериозно въпроса необходими ли са тези драконови мерки при едва няколко случая на заразата. Стана ясно, че дори и тези от Плевен и Габрово ще се проверяват отново. Това обаче са загубени средства за културата. Как ще оправдаят заплатите си театралните актьори? В Бургас вече започнаха отлаганията на събития. „София филм фест на морето“ е по-значимото от тях. Добра практика се оказа тази на театър „Възраждане“ в София, където излъчват  онлайн спектакли. Във Варна също подеха инициативата. Така поне актьорите ще работят.

  Забрани се и публиката на спортните мероприятия. Не, че Бургас особено ще изгуби в това отношение, тъй като нито футболните, нито волейболните мачове са особено посещаеми. Както се пошегува един приятел – спокойно може 50-те фена да бъдат разпръснати по няколко души в сектор, без опасност от зараза. Със сигурност обаче не е приятно да играеш пред празни трибуни. Цели турнири се отлагат. Мерките засягат още и масовите мероприятия с участието на деца.

  От всичко обаче прозира едно нещо – меренето с двоен аршин по отношение на борбата с коронавируса. Отлагаме толкова много културни събития, а в същото време кръчмите ще са пълни. Почти всяка вечер в Бургас гастролират разни попфолк изпълнители – къде по-известни, къде по-малко. Това не са ли мероприятия от масов характер? Няма ли опасност заразата да плъзне?

  Ами децата? Досега бяха в грипна ваканция и противно на всякакви призиви да си стоят вкъщи и да избягват събиранията, те пълнеха кафенетата и МОЛ-овете. Какви мерки са това? Уж обещали собствениците на големите търговски вериги, че ще дезинфекцират по-често, но това са само едни думи. Кой ще наложи контрол на частния сектор? Кой ще спре децата при една евентуално удължена, макар и малко вероятно грипна ваканция, да продължат да се събират на гореизброените места.

  Двоен е аршинът, да, и масовата истерия е факт. Всеки ден и всяка вечер започват и завършват с коронавируса, докато Грип „Б“ е много по-опасен и разпространен към този момент. Ама нека правим сензации от коронавируса, пък културата кучета я яли. Не ме разбирайте погрешно. Нямам против превантивните мерки, но да не са правени и взети на парче – за едни да, за други не. Този Национален кризисен щаб в момента като че ли е повече в медиите, защото информация е нужна, но преливането й води до отхвърляне и дори неглижиране на проблема, а не това е целта. Всекидневното отбелязване: „Няма нов случай на коронавирус“. Напомня малко на глашатаите и винетките.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.