Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:01Петък

  28 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Марко Иванов: Искаме да разбием всички митове и легенди за змиите

  11-10-2019 0 457

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

   

  Не са малко хората, които са свикнали да възприемат змиите като някакъв враг, който иска да му стори нещо лошо. Чували сме какви ли не митологии: че пият мляко, бият се с хората, хвърлят камъни по нас. Затова и при срещата ни с даден вид змия изпадаме в тих, а понякога не чак толкова тих ужас, защото ни минават какви ли не мисли през главата, възприемайки змията като наш неприятел, който иска да ни нарани или убие. Но не такава е гледната точка на биолога и херпетолог Марко Иванов, който заедно с Кирил Вълканов, са създателите на терариума „Змиярникъ“, намиращ се в Бургас.

  „Цялата потайност около тези животни е създала през години митове и легенди, които ние се опитваме да оборим. Искаме да ги представим на хората в един по-нормален вариант, а не като едни животни, които стоят и ви чакат да минете покрай тях, да ви нахапят и убият. Не искат да го правят, дори и не осъзнават, когато го правят. За тях това просто е защитна реакция. Да, понякога са опасни, но не са лоши същества. Всички тези легенди идват от човешкото незнание и най-вече страхове. Няма какво да се лъжем  - на страха очите са големи. Няма как да го променим това, докато не покажем и разкажем на хората истината и с годините те да си променят мнението“, разказва пред вестник „Черноморски фар“ Иванов.

  Влечението му към змиите датира още от ранна детска възраст. Разхождайки се по планините в нашата страна и виждайки гущерите, те започват да му изглеждат доста интересни. Постепенно започва да среща и змии сред природата, като за него е любопитно как може да има гущери без крака. Тогава започва и голямото ровене по библиотеки и така Марко разбира, че змиите не са гущери, а са отделно семейство влечуги, което е много по-интересно. Интересите му се простират в изучаването на популациите на влечугите в България и техните отрови. Най-голямата слабост са му отровите на българските и екзотични видове.

  „Така през годините, търсейки постоянно информация, намирах отговорите на въпросите, които си задавах, но и идваха други. За да мога по-лесно да разбирам нещата, започнах да хващам някоя и друга змия. Да си я нося у нас, да я отглеждам и впоследствие да се размножават. Малко след завършването на Пловдивския университет колекцията ми беше скромна, но сега вече са около 50 вида“, разказва биологът.

  Змиите биват отглеждани в специално изградена база край Бургас. Заедно със своя съдружник Кирил са направили няколко експозиции в морския град, както и на други места в България, като Русе, Силистра и Айтос. Интерес определено има и то не само от български граждани, като според Иванов това се дължи на  скрития начин на живот, тъй като много е трудно да ги видим на открито, обикновено те са някъде скрити, прибрани и  живеят настрани от хората.

  Експозицията предизвика интереса на малки и големи

  Влечугите биват закупувани по изключително легален начин, тъй като двамата мъже държат на имената си.

  „Обикновено животните идват от развъдници в Европа. Имаме и няколко диво уловени, но те са хванати със специално разрешително и са уловени по проект или програма. Ние бягаме от абсолютно нелегалния базар, който така или иначе съществува с легалния и ние не можем да контролираме или елиминираме“.

  Черна мамба, част от колекцията на Марко Иванов и Кирил Вълканов

  Да отглеждаш и развъждаш змии, сред които и отровни такива, не е евтино удоволствие. Но ако става въпрос само за един екземпляр, без значение дали ще е някакъв вид смок, боа или питон, то тогава грижите са далеч по-малки във финансово отношение за всеки един любител, тъй като консумативите на месец се равняват на една кутия цигари.

  Най-голямата цена, която са дали за змия, е 300 евро. С толкова пари са закупили съскаща отровница, която им е доставена от техен приятел от Чехия. На пазара цената й достига около 700 евро, като в нея да се причислява цената на транспорта и последващите грижи.

  Отдавна Марко Иванов не се впечатлява от мамби и кайпани, които многократно са му минали през ръцете и знае, че не са онези опасни животни, които са описани в научната литература.

  Терариумът разполага и с Уракоанска гърмяща змия

  В момента изключително много проявява интерес към една пясъчна отровница, която има тумор, който е разтрошил гръбначния й стълб. Въпреки засегнатия й гръбначен мозък тя продължава да живее вече втора година.

  „В началото на заболяването бяха много големи грижи, хранеше се изкуствено от ръка. А в момента до такава степен гръбначният й мозък преодоля тумора, че тя вече проявява полова активност е и на път да създаде поколение“.

  Естествено при всекидневна работа с влечугите, няма как да не се е случвало да бъде ухапан от змия.

  „Този, който работи с такива влечуги и не е пострадал, или почти не работи с тях, или работата му е само на приказки. Не може да бъркаш в огъня и да не се изгориш в един момент. Всички сме живи същества. Те допускат грешки, ние също, неизбежно е. Трябва много да се внимава и да се мисли, преди да се посегне“, казва херпетологът.

  Благодарен е за подкрепата на всички негови близки, защото те са с него от самото начало в начинанието му. Виждайки успехите и неуспехите му, въпреки всичко, продължават да са зад него.

  „Всички тези временни експозиции, на които разказваме на хората за змиите, тяхната отрова, мерките, които трябва да се окажат при бърза и спешна медицинска помощ. Това какво ние лично можем да направим, когато пострадаме. Преди 3 месеца, когато един приятел ми се обади и ми каза: „Хубаво, че дойдохте да разкажете. Всичко, което ми казахте, аз го направих и по този начин спасих кучето си, което беше ухапано от пепелянка“. Подобни случаи, които не са един или два, ми дават мотивация да продължавам и виждам, че има смисъл от това, което правим. Искаме да направим още повече неща, но за съжаление се получава много трудно в нашата страна. Защото в България почти няма хора, които да могат да работят или да развъждат отровни змии. Има 1-2-ма ентуасиасти, ние се чуваме редовно с тях, за да знаем как се развиват. Не сме контролен орган, но след като няма кой да им помогне да развиват хобито си, ние поемаме тази функция. Правим го абсолютно безвъзмездно, не очакваме поздравления, искаме просто да запазим човешки живот“, казва Иванов.

  Говорейки за змиите няма как да не намесим и... жените. Биологът казва, че единствената разлика между двете е, че ако бъдем ухапани от змия, тогава може и да оживеем.

  Чисто информативно разкрива, че отровните видове змии, които можем да срещнем на територията на Бургаска област, са два: пепелянката и вдлъбнаточелият смок. За последния още текат проучвания в международен мащаб по отношение на неговата токсичност, защото не е много позната. До момента няма смъртен случай, но в случая бонус е, че отровните им зъби са разположени доста навътре в устната кухина. Миналата година бяхме на терен с колеги и хванахме от този вид смок, просто за идеята, разкрива още единият от създателите на „Змиярникъ“.

  Съветът му към всички хора, когато попаднат на змия е, да не правят нищо. Нищоправенето дава възможност на животното да види посоката, пътя за отстъпление.

  „Тя не иска да се конфронтира, просто двамата сте се изненадали един друг, дайте й възможност да се дръпне. Не е нужно да се улавя или премества, защото по този начин те биват провокирани“, категоричен е Марко Иванов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.