Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  14:12Понеделник

  06 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Маргарита Русева, автор: Походът на Апостола започва от Бургас

  „Следосвобожденските данни за него са изопачени“, смята тя

  22-02-2020 0 592

  Маргарита Русева, по професия инженер, е писател на две книги, посветени на живота на Апостола на свободата – Васил Левски. Тя ги представи в Бургас на черната дата от деня на обесването му – 19.02.2020-а. Русева признава, че макар инженер по професия е събрала страшно много информация за българската история, която възнамерява да издава в книги. Тези с Васил Левски са първите. Наш репортер разговаря с нея за това какво ще открият читателите в творбите й, малко познати истории и истини за Апостола, връзката му с Бургас и други.
  Снимка: faragency.bg
  Интервю на Георги РУСИНОВ

  - Г-жо Русева, какво Ви подтикна да напишете книгите за Васил Левски?

  - Работих в една група, която подготвяше нещо за Апостола през 2011-а. В подготовката на материалите разбрах, че ние всъщност нищо не знаем за него. Затова като започнах да търся информация се насочих към източници, които са писани преди Освобождението. Във времена, когато не се е знаело, че той ще бъде национален герой. Освен това има и друга причини хората да пишат за него и до ден-днешен. Той е много близък до нас, магнетичен е неговият характер. Аз така исках да го предам и се радвам, че съм успяла по думите на читатели. За мен оценката на труда ми са техните думи. Хора ми споделяха, че са прочели книгите на един дъх и след прочитането им виждат, че Васил Левски е като нас. По-добра оценка от това няма.

  - Какво ще открият читателите в тях, нещо по-любопитно, нещо, което го няма?

  - В първата книга описвам живота на семейството им и корените му. За мен силата на българите е в рода. Дори думата народ съдържа род, както и родина. За нас е много важно това, защото черпим много сила от корените си, без да си даваме сметка в много случаи. Когато започнах изследванията си за Апостола видях, че това е много важно. Той не е някакво си момче, което случайно се е пръкнало в Карлово. Бащиният му род е хайдушки. Негов пра-прародител - Кръстил през 1741 събира дружина и тръгва за Истанбул да сваля султана. Хващат ги и ги бесят. Неговият дядо Кунчо е арестуван за убийството на Сабри бей в Пловдив. Избягва от ареста, скрива се в една къща, там се залюбва с една мома и става работата. Неговият чичо Видол – брат на баща му, е прочут войвода в Троянския Балкан. Така че родът на баща му е един хайдушки, бунтарски род. Този на майка му пък е друг. Неговият дядо Васил, на когото той е кръстен, е най-богатият човек в Сопот. Той е златар, след това се мести в Карлово, където също е сред богаташите. Има една приказка, която е казвал на децата си: „Срещу силен вятър и зъл  враг не се излиза с голи ръце, а само с акъл“. Апостолът от двата рода е получил силата, смелостта и мъдростта си. Затова аз с огромно желание казвам това, което е стигнало от него до нас в наши дни – неговата нареда – „Нареда за работниците за освобождаване на българския народ“. Той не пише за борци, а за работници. Левски всъщност е един от първите в света, който ни насочва, че пътя на свободата, на духа, на тялото не е борба, а е работа.

  - Каква е връзката му с Бургас и региона?

  - Аз имам една идея, която ще Ви споделя след малко. Първата обиколка на Апостола е започнала от Бургас. Идва от Истанбул, спира тук. Първо отиват на острова (б.а. - Света Анастасия). После минават през Странджа, в Поморие също създават комитети. Двама братя му помагат в делото. Те са помагали и на Панайот Хитов, когото именно той му ги препоръчва. Поуките от делата му оценяваме само на думи. Крайно време е да възродим наредата му и това да стане от Бургас. Както той е започнал от тук първата си обиколка, така ние на 18 юли да направим едно събитие „Раждане на наредата“, в което да участва всеки, който пожелае. Това са етюди за това в кои моменти от живота на Апостола той върви по пътя на раждането на тази нареда. А той е минал през много. Бил е в манастирите – послушник, дякон. Бил е даскал, байрактар, легионер, докато стигне до създаването на тази нареда. Та идеята, за която загатнах е да видим кои са тези стъпки, да ги възродим, да усетим делото му и това, което е направил. Това, което той е казал: „Не думи, а дела трябват“. Мисля, че Бургас може да бъде инициатор на едно такова събитие. Интересът към тази инициатива вече е много голям. Дори някои кметове от страната, които засега няма да спомена, ме канят да представим тази инициатива в техните градове. Има много самодейни състави, които ще се включат с удоволствие. Мисля да я направим на плажа в Бургас.

  - Колко време Ви отне проучването на всички тези материали, които сте ползвала в книгите си?

  - От 2011-а година започнах. Първата редакция бе през 2017-а, когато мислех, че сме готови. Дойдоха обаче нови материали. Така се отвори още работа. На печатница предадох вече през април 2019-а, но бяха избори. После лятото дойдоха още нови материали, след това дойдоха другите избори и вече накрая реших да не пипам нищо. Пиша трета книга, в която ще дам допълнителна информация. Такова проучване имам и за Христо Ботев. Ние за него също нищо не знаем. Изобщо националните ни герои са непознати. Историята е скривана съзнателно от нас цели 141 години. Аз не се връщам назад, имало е такива ситуации, сега има и в бъдеще пак ще има. Всички дати и събития, които съм посочила обаче са достоверни и мога да ги защитя с информация, която е дошла до мен. В книгите са поместени и разговори, които съм водила, легенди, български народни обичаи.

  - Каква според Вас би била съдбата на Левски, ако беше доживял да види свободна България?

  - В момента има много такива българи като него. Те обаче не са известни. Хората си правят това, което трябва, без да вдигат шум. Ще Ви дам един пример от един от последните ми контакти. Под връх Ботев група млади мъже и жени са направили нещо уникално. Само да кажа, че всичките ни участници в освободителното движение са грамотни, не са бедни, учили са, били са съзнателни хора. Тези младежи са същите. Под върха те са построили една модерна сграда, оборудвана по най-съвременните изисквания. Много трудно те са качили един роял, на който се свири постоянно. Освен това има голяма библиотека. Водят такъв начин на живот – извисен, да помагат. Имаме и много наши сънародници, които ходят по стъпките на Левски, но в чужбина. Не са обаче хъшове. В първата книга съм написала имената на всички в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които са влезли в България – 125 млади мъже. Те са били в Браила заедно с Ботев и Левски. В продължение на четири дни те побеждават над 1000 души башибозук, после 1000 души редовна войска. Идвали обаче нови и нови попълнения към турците и накрая загиват. Нека хората видят могат ли тези 125 млади, обучени, мотивирани мъже да бъдат пияници, както днес някои ги изкарват, при положение, че постигат такъв подвиг.

  - Последните години сякаш все повече се опитва да се политизира персоната на Апостола. Как Вие гледате на това?

  - Аз виждам само наредата. Това, от което ние можем да се поучим е тя. Каквото е записал в тефтерчето, разписките, които е давал и спомените на хора, които тогава с него са били в освободителното движение. Там е истината. Истината за Арабаконашкия обир, за арестуваните, за последвалото ги. Препоръчвам на всеки, който се интересува от тези въпроси, да търси източници преди Освобождението. Сега вече не само се политизира, а и се променя истината. Това е започнало от записките, написани от един неграмотен човек под диктовката на един убиец.

  - Кого визирате?

  - Визирам „Записки на българските въстания“ на Захари Стоянов. Той е неграмотен и е доказано. Какви записки ще прави, когато нищо не знае от освободителното движение. Баба Тонка го е казала това. Тя самата го е взела пролетта на 1872-а година от един пазар, където търсел работа, за да й чисти печките. Той не знаел нито да пише, нито да чете. След това идва Стефан Стамболов, който не участва в нито едно дело на освободителното движение. Появява се вече, когато идва време за властта. Той всъщност омърсява и променя цялото освободително движение като се скрива зад името на Джендо Джендов, преименуван от Захари Стоянов. Първа го разобличава съпругата на Христо Ботев. Стамболов много често му е гостувал в негов дом в Румъния. Ботев обаче го разобличава и го маха от БРЦК. След Освобождението Венета го вижда на един площад във Велико Търново и му казва, че е не само лъжец и страхливец, но вече станал и убиец.

  - Предателството на Левски?

  - Аз съм описала в книгите си. Левски не са го търсили. Турските тайни служби не знаят, че има такава мощна дейност на комитетите в България. Те са създадени по много хитър начин – читалища, земеделски кооперации и други служат за набирането на хора в комитетите. Левски е преценял всеки един участник в тях. За 10 години няма нито едно предателство в периода от 1862-1872 година. Никой не знае, че има такава система. Левски предупреждава обаче, че ако се направи Арабаконашкия обир, турците ще дойдат. Тогава Димитър Общи казва: „Нека дойдат, нека се разчуе какво правим!“. След като го хващат с парите обаче и вижда, че работата е дебела, издава Апостола. Левски затова тръгва, защото Общи и чорбаджиите, водени от хаджи Станьо Врабевски, тръгват по килиите и казват на заловените, че ако не издадат Левски, ще бъдат обесени. Това стига до него, той научава и тогава казва, че тръгва, за да спаси тези 600 заловени. Тогава са думите му: „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си“. Бил е съпровождан единствено от Никола Цвятков. Забранява на останалите да тръгват с него. Предател е Общи, защото той е предал тези 600 човека от комитета, защото ги е знаел. От други комитети предадени няма. Това е истината. Другите истории са абсурдни и са с цел да се изкара Левски слаб.

  - Колко са били комитетите?

  - Нямаме национален регистър, но до мен дойде информация за около 1000. Имаме и такава идея – да ги опишем и да направим национален регистър. Където е имало, между другото, хората си ги знаят и пазят спомените си. Трябва да се направи национален регистър.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.