Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  11:49Събота

  28 Март 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Лаборатория на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” дари средства на УМБАЛ - Бургас

  26-03-2020 0 206

  Снимка:

  Днес Академичният съвет на Университет „Проф. д-р А. Златаров“- Бургас единодушно одобри парично дарение за УМБАЛ - Бургас от бюджета на своята Лаборатория по математична химия. Академичният съвет бе свикан спешно от ректора проф. д-р Магдалена Миткова да гласува за отпущането на сума до 100 000 лв. от бюджета на Лабораторията за закупуване на мобилен рентгенов апарат и консумативи за справяне с коронавирусната епидемия.

  Дарението се прави по предложение на проф. дхн Ованес Гаро Мекенян, ръководител на Лабораторията, която има световна известност поради множеството си уникални иновационни разработки.

  „Това дарение е много важно и изключително навременно за ситуацията на пандемия и за цялата общественост на Бургаска област, каза с благодарност изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас, д-р Бойко Миразчийски.

  Това е мобилен рентген тип „Кугел“, който може да бъде пренесен до леглото на всеки болен и рентгеновата снимка да се направи на място при белодробни оплаквания, до каквито най-вече води боледуването от Ковид-19. Така няма да се налага заразените от вируса пациенти да бъдат вдигани от леглата си и водени през коридорите до стационарния рентген, което създава риск от пренасяне на заразата при други пациенти, медицински персонал и помещения, използвани за друг тип лечение.

  Консумативите, които възнамеряваме да закупим, са монитори за непрестанно 24-часово наблюдение на жизнените показатели на пациентите: сърдечна дейност, дихателни и други функции на организма, както и инфузионни помпи, чрез които перманентно се подават различни лекарства съобразно промените в състоянието на болните“.

  Целият академичен колектив на Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас е горд, че чрез дарението на Лабораторията по математична химия може да помогне на областта за справяне с кризисната ситуация с вируса Covid-19.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Страхувате ли се от коронавирус

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.