Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  10:47Понеделник

  25 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Кризата с коронавируса сериозно удря местния бюджет

  31-03-2020 0 723

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Кризата с коронавируса сериозно удря местния бюджет. Това стана ясно по време на заседанието на Общински съвет – Бургас. В момента местните парламентьори обсъждат няколко докладни свързани с мерките, с които да се подпомогнат хората и бизнеса в този труден период.

  Кметът Димитър Николов обаче ги помоли да имат предвид цялата картинка, като гласуват и накара заместник-кметът Красимир Стойчев да направи една картина на състоянието на бюджета в момента. Той отправи критика и към комисята, която отговаря за раздаването на помощи на хората. Работили мудно и някои решения отнемали по два месеца.

  „Затова учвеличихме средствата в общинския фонд, за да може хората на борсата този месец да имат пари за храна. Най-вероятно няма да стигнат средствата и ще трябва да правим нова сесия. Работете по-гъвкаво, за да получават помощите си навреме хората – да си купят хляб, сирене, варива“, каза той.

  Красимир Стойчев обясни, че годината е стартирала с добра инерция, но сега след обявяването на извънредното положение има няколко предприятия общински, които напълно са затворили – Спорт, Транспорт, Туризъм, Летен театър и други.

  „Всеки ден с кмета Николов се събираме и обсъждаме как най-правилно да менаджираме средствата, които са налични. В момента минусът е 14 159 000 лева, заради неплащането на данъци. Не можем разбира се сега да караме хората да правят това“, обясни Стойчев.

  За „Бургасбус“ например за месеците април и май ще са необходими 1 500 000 лева, за да продължи работа. Не са малко и средствата необходими за лечебните заведения.

  „Апелът ми към вас в момента е много внимателно да работим с цифрите и да говорим само за отлагане, а не опрощаване“, каза той.

  Николов добави още, че големите предприятия към момента отказват да платят данъците си, притеснени били от ситуацията. Същото важало и за гражданите.

  „Никой не можем да накараме насила. До 31 декември могат да се плащат, лихви няма“, уточни градоначалникът.

  И той и Красимир Стойчев призоваха общинските съветници да не взимат крайни решения сега, а само най-необходимото да се помогне на бизнеса и хората.

  „Нека видим какво ще реши държавата, защото голяма част от техните мерки ще помогнат на нас. Всичко, което не се засяга, тогава можем да го направим ние тук при нас с общински средства. Например обаче, както има предложения да няма синя зона, това означава, че 123 души отиват на борсата. Така, че мислете“, призова Николов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.