Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  17:42Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Кметът Николов се среща с шефа на НЗОК заради казуса с хематологията

  22-01-2020 0 393

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Ина ПЕТРОВА

  Усилията на институциите за разрешаване на кризата със закритото отделение по хематология в УМБАЛ - Бургас продължават. Днес кметът на Бургас Димитър Николов заминава на спешна среща с шефа на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. Целта е да се намери решение за възстановяване дейността на отделението и за облекчаване на лечението на десетките болни, които сега пътуват до Варна. Припомняме, че отделението хлопна кепенци след смъртта на началника си д-р Димо Рибов и липсата на специалисти, които да го наследят. 

  Кметът Димитър Николов вече проведе спешен разговор с шефа на Здравната каса. „Помолих г-н Дечев  да се направи изключение за този случай, защото се касае за много пациенти, които се налага да пътуват до Варна, при зимни условия, една част от тях са деца. Община Бургас ще съдейства през това време да се намери специалист“, заяви градоначалникът преди срещата в София „очи в очи“ с д-р Дечев. 

  Разковничето за разрешаване на проблема на първо място се състои в намирането на специалист клиничен хематолог. Само това ще позволи да се запази отделението и клиничната пътека, която обезпечава  дейностите по лечението на хронични заболявания като таласемия и други заболявания на кръвта. Всички се надяват да се разреши за Бургаски регион този специалист да е на граждански договор, което не е предвидено в нормативните актове и стандарти. „Ние направихме много опити къде ли не, говорихме с клиники, с министерства. Но уви, няма достатъчно специалисти в България“, сподели изпълнителният директор на УМБАЛ - Бургас д-р Бойко Миразчийски. В Бургас в момента работят трима специалисти хематолози. „Двама от тях работят в отделението по онкохематология в КОЦ и ако единият от тях дойде при нас, това означава, че и те няма да могат да си изпълняват задълженията. А третият специалист работи на три места, с него сме провеждали разговори още откакто взе специалност преди 3-4 години“, поясни още д-р Миразчийски.

  Той уточни, че основната заплата на шефа на отделението е 1000 лв., но има възможности за допълнително материално стимулиране. В случай, че кандидатът не е от Бургас Общината е готова да предостави обзаведено общинско жилище и да поеме пътните му разходи.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.