Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  18:56Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Кмет на руенско село дари заплатата си в помощ на местни жители

  05-04-2020 0 5357

  Снимка: Личен архив

  Михаил КОЛЕВ

  В дни на извънредно положение заради мерките срещу коронавируса немалко хора изпадат в тежка ситуация. И ако едни има от кого да получат помощ, то не всеки може да разчита на такава. Именно в такива ситуации се появяват от онзи тип хора, които решават да помогнат безвъзмездно, без да чакат нещо в замяна.

  Един от тези, които взимат нещата в свои ръце и помагат със собствени средства, е кметът на руенското село Дъскотна Айдън Читак. 36-годишният мъж дари цялата си заплата за месец януари, като с парите закупи храни за възрастни хора от селото. Израснал и живял цял живот там, той не може да приеме сегашното положение на самотните пенсионери и  чувства като свой дълг да им подаде ръка.

  „Израснах в Дъскотна, познавам повечето възрастни, дните ми преминаха с техните шеги, мнения, критики. В момента ситуацията е усложнена и те имат нужда от помощ. Когато се затвориха по домовете, притеснени и самотни, не ми стана никак приятно за тях. Затова реших да си даря януарската заплата, закупувайки им храни, с цел да ги подкрепя и да им вдъхна кураж. Винаги съм на разположение на всички в селото и искам да знаят, че и това ще отмине, само трябва да бъдем единни. Не го правя с някаква користна насоченост, а чисто човешки”, казва Читак.

  Така той и още трима негови приятели от Дъскотна – Ейваз Гариб, Али Хасан и Исмаил Ахмед, сформират група от доброволци и започват да  доставят по домовете на пенсионерите храни, от които те имат нужда. Да бъде полезен- това прави изключително радостен Айдън Читак, особено виждайки щастливите сълзи, както той се изразява, в очите на благодарните местни пенсионери и усмивките по лицата им.

  Екипът от доброволци, които помагат на Айдън Читак

  Именно това го мотивира да продължава и занапред с неговата кауза, или както Читак казва: „Борба, в която всички – и българи, и турци в Дъскотна, трябва да бъдем единни”.

  В самото село има притеснения сред жителите, но не и паника, казва кметът, който е първи мандат в своето управление. В Дъскотна към този момент под карантина са осем души, завърнали се от чужбина, основно от държави като Франция и Германия. Точно преди ден пък на други двама местни им е изтекъл срокът под карантина. Очаква се в селото да се завърнат и още гастарбайтери.

  Айдън Читак е категоричен, че сред местните няма негативни настроения спрямо онези техни съселяни-гурбетчии. Но е забелязал, че това напрежение го има по други населени места в страната. Нека хората да не гледат на нашите сънародници, които се прибират в страната, като на някаква зараза. Трябва да сме единни, трябва мобилизация и спазване на мерките, заложени от Националния оперативен щаб, за да се овладее положението и всичко ще се оправи, допълва кметът на Дъскотна.

  В мандат 2019-2023 той е един от най-младите кметове сред всичките си колеги в община Руен. Читак е решил да се впусне в политиката, тъй като много от неговите съселяни са му казвали да участва на местните избори през октомври миналата година. Вслушвайки се в техните желания, той се кандидатира и печели с над 77% от гласовете.

  Айдън е предполагал, че може да бъде избран, но определено не бил сигурен в успеха си, защото всеки пак, в крайна сметка, гласоподавателите са тези, които решават съдбата на вота.

  Сериозното доверие, което са му гласували, най-вероятно се дължи и на факта, че той често е помагал на хората, преди навлизането си в кметската битка. Иска и сега да помогне на всички в Дъскотна и да не ги разочарова, тъй като определя себе си като чувствителен и не би му било приятно това да се случи. Проблемите за решаване пред него, извън коронавируса, казва, че не са един или два, като основната му цел е да се оправи инфраструктурата.

  „Когато станах кмет осъзнах, че тази работа не е никак лесна. Преди това си мислех, че едва ли не си правиш каквото искаш. Сблъсках се с много неща, които преди изобщо не съм виждал и осъзнавал. Работата е изключително отговорна”, признава той.

  Не съжалява, че е решил да се захване с това изцяло ново за него поприще, като благодари на семейството си, своя екип, доброволците от Дъскотна, общинския кмет и неговите заместници в Руен, както и на колегите си в цялата община, за помощта, която му оказват в трудното начало. Ако не са те – почти невъзможно е да се справя. Особено в сегашното положение, когато нещата са по-сериозни и се касае за здравето на хората, добавя кметът.

  Хора като Читак са доказателство, че безвъзмездното добро все още съществува

  Съвсем нормално, след като вече е избран на позицията да ръководи село Дъскотна, успоредно се увеличават приятелите и недоброжелателите. Но Читак казва, че работи за всички и ги държи на едно ниво. Преди да влезе в политиката е участвал в семейния бизнес. Образованието си е завършил в Спортно училище „Юрий Гагарин” в Бургас, с профил футбол. Страстта и хобито му обаче са борбата, която е на особена почит в целия Руенски край.

  Кметът на Дъскотна, заедно със съпругата си Зейнеб и техният син Шерафетин

  Към момента Айдън не мисли върху това дали да гради политическа кариера, а по-скоро е концентрирал мислите и усилията си как да помогне и да бъде полезен на съселяните си в извънредното положение, което е сковало не само България, а и целия свят. Останалото е на втори план и има време за него, доплълва Читак.

  Категоричен е, че ако се наложи, независимо от ситуацията, пак ще помага на пенсионерите, а и не само на тях, в Дъскотна, без да дели жителите по етнос и религия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.