Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:19Сряда

  26 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Изграждат паркинг, пасарелка и заведение край Деултум

  11-09-2019 0 587

  Снимка: Черноморски фар

  Михаил КОЛЕВ

   

  Паркинги, пасарелка и заведение ще бъдат изградени в района на Националния археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт. Такава е идеята на Община Средец, която ще кандидатства с проект на стойност 6 млн. лева за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. Ако той бъде спечелен, предстои да бъде направена и алейна мрежа на територията на резервата, както и ограда, която да обхваща 22 дка от площта му.

  „Така община Средец ще може да увеличи своите приходи и да се повиши и качеството на продукта. Имаме контакт с туроператори, всеки ни поставя въпроса къде могат да паркират автобуси – такава възможност към момента няма. Искаме да изградим и преместваеми обекти, за да можем да популяризираме културно-историческото наследство. Ще бъде извършена и консервация и реставрация на обекти на територията на „Деултум“, каза Петя Шиварова – ръководител на проекта в Община Средец.

  „Възможно е да бъдат направени не един, а два паркинга – по един от двете страни на пътно платно. Ако се наложи ще бъде коментирана и идеята за изграждане на пасарелка, за да може безопасно да се пресича пътят от всеки, който иска да посети „Деултум“, каза кметът на Община Средец Иван Жабов.

  По проект се предвижда 22 дка от площта на резервата да бъдат оградени. В момента достъпът до разкопките е свободен, защото няма ограда. „По този начин не можем да направим сметка, колко хора посещават музея и самия резерват. Ако спечелим проекта ще повишим и жизнения стандарт на живеещите в село Дебелт, тъй като това, което предвиждаме за изграждането на паркинги и заведения за хранене, ще разкрие нови работни места. Туристите, които дойдат тук, ще отидат и до центъра на селото. Имаме добри примери в нашата страна как села от типа на Дебелт се развиват в добра посока. Всичко това го правим, за да задържим хората тук, това е нашата идея“, коментира инж. Жабов.

  Според Красимир Костова, директор на Историческия музей в Средец, един такъв проект би помогнал за развитието на целия регион.

  „Хубавото на този проект е, че ние ще успеем да запазим културното наследство. Освен че ще бъдат съхранени археологическите обекти, които се копаят, ще бъдат социализирани, ще бъдат достъпни и за посетителите. Резерватът има предимство, но то донякъде е и рисковано, защото покрай него минава път от републиканската пътна мрежа. Именно затова е необходимо изграждането на паркинги и евентуално пасарелка“, каза още Красимира Костова.

  Новата сграда на НАР „Деултум – Дебелт“ бе изцяло обновена по проект „Деултум - врата към загадъчната Странджа", спечелен от Община Средец. Той бе реализиран по Оперативна програма „Регионално развитие". Проектът е на стойност 2 784 000 лева. Съфинансирането от страна на общината възлиза на 490 574 лева.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.