Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  10:09Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Италианският бизнес припознава Бургас като място за инвестиции

  12-09-2019 0 531

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Меморандум за сътрудничество бе подписан по време на Българо-италиански бизнес форум, насочен към добрите практики, възможностите за инвестиции и партньорство между България и Италия, който се проведе  в Бургас.

  „Опитваме се да създадем реална възможност за откриване на нова въздушна линия до Италия, защо не и круизна такава.  Ние предлагаме  авиолинията да бъде до три индустриални града в Италия, но кой от тях ще бъде избран, е предмет на предстоящи разговори“, коментира намеренията Стамен Стаменов, изпълнителен директор на Индустриален и логистичен парк-Бургас

  По време на форума бяха представени успешните инструменти за нови инвестиции и развитие на бизнеса межди двете държави. Дискутираха се възможностите за партньорство в направление търговия и производство на текстилни стоки и машини, мебели, хранително-вкусова промишленост и др., както и формите за привличане на туристи от Италия в България и обратно. Специално участие взеха италиански фирми, предприемачи и инвеститори с интерес за бизнес в България и региона.

   „Искаме да направим контакти между бургаския бизнес  и италианския, така че да се развиват добри практики, да има и бъдещи сделки. Бургас не е непознат за италианския бизнес, защото знаете италианската фирма „Енел“  направи  новата рафинерия на ЛУКойл. Всяка седмица идва голям контейнеровоз на италианска компания, базирана в Лугано до нашето пристанище.

  73 италиански фирми  работят в Община  Бургас  и са в търговския регистър. По-голямата част от тях са в областта на услугите.

  Като добри практики имаме три компании, които в момента инвестират в Индустриална зона Българово - едната компания е за специализирани обувки, другата е за различни видове паста, а третата за детски играчки“, коментира зам. кмета по финанси и бюджет Красимир Стойчев по време на откриването на форума.

  Специалният гост на събитието Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия поздрави присъстващите и благодари на организаторите. „Този тип срещи   позволяват хората да се запознаят помежду си, а също така и с населеното място и инфраструктурата и са много важни“, подчерта посланикът.

  Стамен Стаменов е категоричен, че  италианският бизнес припознава постепенно Бургас като място за инвестиции и като добро място за живеене. „Италианци много харесват Бургаския регион, като начин на живот, като местоположение, защото го намират близък като климат, а темперамента ни като сходен с техния.

  Надяваме се чрез този форум да подадем сигнал към италианския бизнес за нови контакти. Да поканим други фирми и да развием туризма“, обобщи той пред журналисти.

  Събитието бе организирано от Индустриален и логистичен парк - Бургас, списание Enterprise и Конфиндустрия България, с официалното партньорство на КРИБ - Бургас и под патронажа на Община Бургас.

  По официални данни на Министерството на икономиката, Италия е един от основните търговско-икономически партньори на България, като заедно с Германия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия приема 68 % от износа ни за единния пазар. От януари износът на български стоки за ЕС нараства с 11,1 %, достигайки близо 25 млрд. лв.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.