Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  18:54Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Историческият музей се похвали с реставрирани икони

  29-01-2020 0 333

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  Регионален исторически музей – Бургас се похвали с реставрирани икони. Те са част от колекцията „Спасени съкровища“ на музея. Както „Черноморски фар“ писа в продължение на няколко години, те са по специални, защото са били обект на кражба, а след това са предадени на музея от полицията. Главният уредник Иванка Делева неведнъж е разказвала за нашите читатели твърде интересните истории на някои от светините.

  Сега Регионален исторически музей – Бургас реши да оповести резултати от продължаващата им дарителска кампания. Директорът Милен Николов обясни пред журналисти и присъстващите в иконната зала, че най-важен е резултатът, а той е едни икони, които живеят втори живот.

  Делева посочи, че иконите в колекцията на музея са много повече от символи към религиозен култ.

  „Мястото им логично е в църква, но аз се радвам, че тези спасени съкровища са при нас. Ние ги проучваме, разследваме и успяваме да разкрием историите им. Иконите не случайно се пишат, а не се рисуват, защото те сами по себе си са разкази“, обясни тя.

  Иконите в колекцията са от края на 19-и век. Те са най-различни по големина и степени на увреждане. Уредникът поясни, че повечето са в упадъчно състояние заради това, че са били откраднати, но и поради факта, че тогавашни зографи не винаги са използвали подходящите материали. Това само по себе си създава проблеми на реставраторите.

  Самият процес на реставрация е дълъг, обясни още Делева. Не става за няколко месеца, определени работи отнемат дори години. Често изниквали допълнителни работи за реставриране по една икона.

  От Регионален музей – Бургас заявиха, че средствата събрани в кампанията ще се харчат единствено и само за иконите. През годините от 2014-а, от когато тече кампанията, най-различни хора са реставрирали светите изображения. В момента по тях работи младата бургазлийка, живееща в София Десислава Томова. Тя е завършила НХА със специалност „Реставрация“.

  12 от 19-те първоначални икони в колекцията вече са реставрирани. Не всички икони в музея обаче са реставрирани в кампанията. Благодарности получиха Община Бургас, с чийто средства са били реставрирани две икони. Бургаският художник Митко Иванов е вдъхнал втори живот  на друга като подарък. Три са реставрирани по проект.

  По-голямата част от необходимите средства са събрани. Дарители пък са най-различни, обясни Делева. От ученици и пенсионери, които пускат в кутията пари при визитите си до бизнесмени и бизнесдами. Всички дарители ще получат благодарствени грамоти от музея.

  За Нощта на музеите ще бъдат показани две от преобразените икони. В момента реставраторът работи по други две. Събитието уважи заместник-кметът Диана Саватева. Гости бяха ученици от СУ "Христо Ботев", както и младежи от Социален център - Бургас.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.