Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:05Петък

  28 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Инж. Виолета Илиева – една успяла бургаска жена

  18-10-2019 1 2287

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  За нея хората, които я познават казват, че е точен и откровен човек, умеещ да прощава. Тя е инженер-химик, педагог, администратор, шеф на Регионалното управление на образованието в Бургас. Тя е Виолета Илиева. Познават я повече от три хиляди души само в общината, които работят в сферата на образованието или пък се наемат за различните видове оценяване от двата бургаски университета. Помнят я учениците й. Нейният девиз е: „Бургас е градът на моето детство, настояще и бъдеще“. На практика инж. Илиева е еталон за успяла и израснала в кариерата си бургаска жена.

  „Преди половин час ме заговори младеж: „Г-жо Илиева, аз съм от Ветрен, бивш ваш ученик. Въпреки че времето е сложило отпечатък върху лицето ми с годините, мнозина ме познават. Поздравяват ме, запознават ме с децата си. Говорим си за нещата от живота, споделяме общи възгледи“,  разказва инж. Илиева за срещите си.

  Сега, когато е кандидат за общински съветник, поставяйки зад гърба си опита от предходните два мандата, тя казва: „Спират ме хора с различен профил на улицата. Търсят подкрепа, споделят проблеми и радости. Те са искрените, а не когато съм в ролята на началник на Регионалното управление на образованието“, обяснява Виолета Илиева и допълва, че приема хубавите неща с усмивка, но е добре да има и градивна критика.

  „Наскоро млади майки ме питаха защо броят на децата в детските градини е толкова голям. Те искат той да се намали“, дава пример началникът на РУО и кандидат за общински съветник.

  Връщам я назад във времето, питам за избора на професия, защото се знае, че в повечето случаи учителското поприще и всичко свързано с него е „диагноза“ – онзи, който се посвещава на децата трябва да е заразен и непрекъснато да гори в огъня на стремежа младите хора да успяват.

  „Навремето завърших ЕСПУ „Кирил и Методий“. Бях освободена от всички матури, не бях зубрачка, но ми харесваше да уча, да съм старателна и да съм първа. Благодарение взискателността  на  учителя ми по химия Георгиев реших да кандидатствам химия. Тогава бе модерно да си студент в Бургас - във ВХТИ. Деветте семестъра обучение, плюс факултативното изучаване на педагогика и журналистика, ми дадоха много добра основа. Отначало се виждах работеща в голямата химия, но съдбата избра друг път за мен. Започнах работа в ОУ „Христо Ботев“ в Житарово. Там преподавах три години. После още 12 в ОУ „Петко Рачев Славейков“ в Бургас“, разказва Илиева, подчертавайки, че в рода си няма учители и химици.

  Усмивка грейва на лицето на иначе изглеждащата винаги строга жена като си спомня как се връща в училището, където тя е учила и става колежка на класната си и на редица други учители. Съседите пък, като я  виждали да влиза в училището, често питали дали не преподава физическо, защото я свързвали с лекоатлетическите постижения, с които всички са се гордеели. Страстта й в спорта остава и до днес спринтовото бягане. А стройната фигура и отличната походка са наследство от онова време в младостта, когато редом с ученето, постиженията и медалите от състезания са били изключително важни за Виолета. Затова сега, от позицията си на началник на инспектората и общински съветник два мандата, не пропуска да подкрепи всяка инициатива, свързана с масовия спорт на младите.

  Като един истински Телец притежава цялото търпение на света. „Работата ми ме е научила да бъда търпелива и да не вземам прибързано  решение при сблъсъка на различни мнения“, обяснява инж. Илиева. Двата мандата в Общинския съвет на Бургас пък са я научили да има гъвкав ум и услужлива памет, защото там се вземат решения много често при променящи се условия и трябва да си умерен с хората, които са политически опоненти. Като председател на Комисията по образование и вероизповедания тези качества са основни за успеха и реализирането на всяка добра идея.

  „Търпението и умението да изслушваш, подтискайки собствените си пристрастия в името на образованието, владеене на емоциите и пристрастията – всичко това е от школата на Общинския съвет“, подсмихва се инж. Илиева и допълва, че толерантността е важна за всяка една позиция, но особено ценна е в малкия парламент.

  Гордостта й е в това, че всички докладни, които касаят системата на образованието, са гласувани с изключително мнозинство. „В отчета си казвам, че всички решения за образованието са вземани  без нито един гласувал „против“,  с над 40 гласа „за“. Това е доказателство, че бургаското образование няма цвят. Всички решения съответстват на програмата, приета от Общината. Факт е, че голям дял от бюджета за настоящата година е насочен точно към образованието“, не без гордост подчертава Илиева.

  Зодията й  предполага боготворене на храната. Готви с удоволствие, и въпреки че като химик знае колко е важно да се използват мерки – в кулинарията никога не залага на тях. „Готвя без рецепти, обичам да импровизирам. Докато готвя обмислям сериозни въпроси, почивам си“. Обича да  пътува, да посещава тихи, различни, нови места, със стари приятели, за които признава, че не са много на брой, но са изпитани през годините. На пръв поглед изглежда, че тя допуска всеки до себе си, но си знае, че има една малка територия, която е само за нея и за още най-много един-двама души. Трогват я топлите думи на стойностни хора, карат я да вярва в себе си и в пътя, по който върви.

  За компромисите казва, че в личния живот се правят. Но в работата има непростими неща. „Работата е обща територия, не сме си избирали тази територия и затова всеки трябва да даде най-доброто от себе си“. А решенията на работното място трябва да се вземат „днес и в момента“ и трябва да са точни и ясни.

  „Мъжкото момиче“ има зад гърба си три специализации в областта на управлението на административния процес и първи клас квалификация. Вероятно затова  хората, които я наблюдават на работното й място казват, че изглежда, че много лесно се справя с критични и сложни ситуации, с лекота преодолява на вид непреодолими казуси.

  „Най-добре се чувствам когато при мен дойдат родители по даден проблем. Хората са притеснени, мислят си, че онова, с което ме занимават е нерешимо. А се оказва, че няма нищо сложно. Обичам да си тръгват от срещата с усмивка на лице, спокойни“, разказва за работата си в РУО Виолета Илиева.

  Интригата, клюката тя държи далече от себе си, подчертавайки, че това не са градивни елементи. „Хората, които не умеят да прилагат истинските управленски практики – те прибягват до клюки и интриги, защото явно това е  по-лесният подход за управление. Но не и за резултати“, разпалено обяснява началникът на РУО.

  Инж. Виолета Илиева уверено гледа напред във времето, защото има ясни цели, които е приела за своя мисия, а това са финализирането на започнатите програми в образованието и разкриване на нови хоризонти, така че Бургас да продължи да бъде еталон и всички да се учат от него. От нашия град тръгват много пилотни програми, като например „Първокласно начало“.

  „Предстои да се започне обучение за придобиване на компетентности за дигитализация на учителите, които догодина ще преподават в първи клас. Другото лято продължава реновирането на класните стаи за бъдещите първокласници.

  Започваме активна работа с родителите, защото в някои училища детето е вече в пети клас, а родителят си стои в първи. Трудно се разбиват стереотипи“, очертава перспективите инж. Илиева. Тя е убедена, че съпротивите се преодоляват – както в предизборната кампания, така и в работата - със срещи и разговори – от човек на човек, с убеждение. Мечтае за нова култура на поведение на учителите, за което е наясно, че се изисква много време, за да се наслоят пластовете.

  „Децата харесват младите учители, те им вдъхват повече доверие, особено на малките. Затова от тази година  студенти от 3-4 курс от педагогическите специалности ще влизат в клас под формата на доброволци. Идеята е почти всяко основно училище да се превърне в база“, разказва с увлечение кандидатът за общински съветник.

  Въпреки умората, въпреки напрежението на работното място, Виолета Илиева е убедена, че работата в Общинския съвет е важна. В нейния случай тя се преплита с основното й занятие, но и взаимно се надграждат, защото често тя знае отговорите, фактите, цифрите, до които другите биха достигнали с много усилия. Знае и това, че образованието е неин личен приоритет, но то е приоритет и на Община и правителство, а отдадената енергия за реализирането на всеки един проект за младите после носи много усмивки на хора, които те спират по улицата и ти благодарят.

  коментари

  Добави своя коментар

  18.10.2019 г., 22:05 ч. | Kiro Prodanov
  ..."Гъвкав ум и услужлива памет", формални политически опоненти... И какво излиза -госпожата успява защото има услужлива памет или защото слугува на конюнктурата. Или по-точно на статуквото. Сега разбирам защо РУО Бургас саботира по своенравен начин новата учебна програма за изучаване историята на комунизма и защо всъщност мног?

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.