Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  21:10Петък

  03 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  И през 2020-а: Пет общини в областта се грижат за бейби бум

  21-02-2020 0 1730

  Снимка: faragency.bg

  Несебър, Созопол, Приморско, Царево и Руен заделят средства за новородени

  Кметица в айтоско село вади по 100 лева за всяко бебе

  Бургас и Несебър с пари за инвитро

   

  Силвия ШАТЪРОВА

  Георги РУСИНОВ

   

  Несебър, Созопол, Приморско, Руен и Царево продължават и през тази година да се грижат за новите граждани на своите общини. Така донякъде помагат за прираста на населението и за подобряване на демографската ситуация. Там запазват традицията да отпускат средства - еднократна помощ за всяко новородено. Най-голяма е сумата в Несебър, където средствата са по 2000 на всяко дете. Общината се хвали с истински бейби бум през последните години. 293 са новородените в община Несебър през изминалата 2019 година, а 586 хиляди лева е размерът на еднократната помощ, която местната власт е изплатила от бюджета си на родителите. В посочения период са се родили и 7 двойки близначета.

  Интересно е, че след Бургас това е единствената община, която поощрява опитите на двойки с репродуктивни проблеми и след първия опит финансира всеки следващ с по 2000 лева.

  За 2019-та година Общината е подкрепила финансово 10 двойки за инвитро процедури с общо 20 000 лв.

  В Бургас за тази година бяха гласувани 120 000 лева, като най-вероятно с фонда ще се покрият нуждите на 60 семейства, което отново прави по 2000 лева за процедура.

  В Созопол независимо, че ще им се наложи да затягат коланите и да изплащат дългове, също ще заделят по 1000 лева на бебе.

   

  В община Приморско ремонтират две детски градини

   

  В Приморско сумата за новородено тази година е 500 лева. За миналата година са изплатили над 20 500 лева по това перо, като са подпомогнати 541 семейства. Там обаче заделят средства за издръжка на спортни детски клубове, дават пари за спортни екипи на учениците, освобождават ги от такса за тренировка, кръжоците за децата са безплатни.

  Общата сума за „Спорт“ е 337 000 лева, като в по-голямата си част е насочена главно към детски и юношески отбори. За тази година е предвиден ремонт на  две детски градини - в Приморско, детска градина „Рускалка“, за която е спечелен проект пред Държавен фонд „Земеделие“. Сумата е 443 323 лева. В Китен ще бъде ремонтирана детската градина, като сумата за ремонта е 170 000 лева, от тях 93 000 лева е финансирането от Общината. Общо за образователна инфраструктура и дофинансиране в сферата на образованието и детските градини за 2020-а година в Приморско са заделени 706 000 лева.

   

  Кметът на Царево: Отпускането на средства е евтин пиар, не увеличава населението. Всички ходят на Запад, защото е хубаво, а не защото дават по 100 евро на дете

   

  В Царево дават еднократна помощ от 100 лева, но пък ударно се грижат за децата на общината в по-късен етап от тяхното развитие.

  „Аз лично вярвам, че не е правилна форма стимулирането на обществото с пари да ражда деца, защото това е наше изконно задължение - да създаваме потомство. Това е най-важното човешко задължение. Тази практика за еднократната помощ се роди в годините, когато се рояха общини и трябваше да се каже, че има население, което е достатъчно за формиране на община. Тази практика от дистанция на времето реши ли демографската криза, това е просто евтин пиар.

  Популацията на държавата няма да нарасне по този начин. По-скоро в друга посока трябва да е мисленето. Да се създават условия и инфраструктура - чисти детски градини, хубави училища. Там трябва да се наливат пари, а не да се даде една сума и после родителите да се оправят“, е позицията на кмета на Царево инж. Георги Лапчев.

  Община Царево влага средства в детски градини, училища. „Всички ходят на Запад, защото е по-хубаво, а не защото дават по 100 евро на дете“, категоричен е Лапчев.

  В Сунгурларе и Айтос няма практика за даване на пари за новоредено. В айтоското село Дрянковец обаче кметицата Севие Пехливанова дава по 100 лева за всяко ново бебе в селото.

   

  В Руен сумата е 600 лева 

   

  Кметът Исмаил Осман обясни, че това е традиция от известно време. За последните 10 години обаче е нямало искания от жители на общината за финансиране на инвитро процедури. Всички такива хора отивали в Бургас. Той изрази готовност общината да помогне при нужда на нейни млади семейства. Фонд за инвитро процедури няма.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.