Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  21:09Понеделник

  25 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  И омбудсманът се захвана с паркоместата на инвалидите в Бургас

  17-09-2019 0 1155

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Омбудсманът на Република България доц. д-р Диана Ковачева се захвана лично с един дълго нерешен проблем – паркоместата на инвалидите в Бургас. Тя се обръща към кмета на Бургас Димитър Николов и председателя на Общински съвет – Бургас Костантин Луков с писмо, в което пише, че гражданите с увреждания са сигнализирали до нея за проблемите с паркирането.

  Те споделяли, че в не малко случаи не могат да намерят място, където да паркират автомобилите си в близост до дома си, тъй като обозначените със знак Д21 места не били достатъчно за всички правоимащи. Оплаквали се, че Наредбата за престой и паркиране на превозни средства, управлявани или превозващи лица с трайни увреждания на територията на Община Бургас, не позволява на хората с увреждания, чийто жилища са в „Синя зона“, да получат място, което е конкретно обозначено за техния автомобил.

  Преди няколко месеца по темата предложение бе отправил общественият посредник на града – Тодор Стамболиев. Той предложи Общински съвет – Бургас да измени в частта си Наредбата, касаеща паркирането в платените зони, за да може хората в неравностойно положение и по-точно тези в най-тежките случаи, да паркират по местоживеене и да имат осигурено за това място. Като пример Стамболиев посочваше софийската наредба, която позволява това.

  Припомняме, че становище подготвено от шефа на ОП „Транспорт“ тогава показа, че за всяко едно от 300-ата места за паркиране за инвалиди се борят 23-ма души в Бургас. Няколко комисии, които разгледаха предложението на обществения посредник изказаха съмнение, че ако се въведат такива промени, каквито той предлага, то Наредбата може да бъде атакувана в Административен съд – Бургас заради дискриминация. Опит за привилегировано право на престой и паркиране на МПС по настоящ адрес е правен преди повече от 6 години с приемана на Наредба от ОбС-Бургас. Впоследствие обаче същата била атакувана и отменена от Административен съд – Бургас и Висшия административен съд.

  Доц. Ковачева пише в писмото си, че неведнъж е посочвала в становищата си до компетентните органи и общинските съвети, че неосигуряването на достатъчно възможности за паркиране, съчетано с общия проблем с недостъпната архитектурна среда в населените места и липсата на адекватни правила от общинските съвети, принуждава гражданите с намалена подвижност да оставят автомобилите си на по-отдалечени места и да преминават значително разстояние и препятствия, често довеждащи до накърняване на достойнството им.

  Затова тя се обръща към кмета и председателя на Общински съвет – Бургас с препоръка да бъдат взети всички възможни мерки, чрез които да се гарантира безпрепятственото упражняване от хората с увреждания на правото на преференциално паркиране на специално обозначените за това места. Писмото си омбудсманът завършва с това, че очаква становище по препоръката й.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.