Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  17:17Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Хора с увреждания в шок, остават без личен асистент

  11-02-2020 0 768

  Снимка:

  Над  8000 индивидуални оценки на потребностите на правоимащи са изготвени до момента в Бургаско

  Ина ПЕТРОВА

  Около 13 хиляди души с увреждания от началото на тази година остават без личен асистент. 5 хиляди от тях са възрастни хора над 65 години, много от тях самотно живеещи, без близки, които да им помагат. Причина за патовата ситуация са нови разпоредби в Закона за личната помощ, според които право на личен асистент имат само част от хората с увреждания. Ключовата дума е в ТЕЛК-решението си да имат словосъчетанието „с чужда помощ“. Изключение има за деца без право на чужда помощ, с определени 90 и над 90% степен на увреждане. Само тези категории могат да получат асистентска подкрепа, и то след като минат нова процедура - оценка на индивидуалните им потребности.

  Как се справят хората, изключени от действието на закона? И как се оценяват индивидуалните потребности на правоимащите, за да им се отпуснат определени часове с личен асистент? Опитахме се да разберем от бургазлии с такава съдба и от социалните служби, където вървят новите процедури.

  „Проблемът е много сериозен. В Националната мрежа на хора с увреждания, част от която съм и аз, има много оплаквания. Възрастни хора с увреждане, които са без чужда помощ в ТЕЛК-а остават в нищото. Много от тези хора нямат близки и роднини, родителите им са починали и реално няма на кого да разчитат“, коментира Гергана Маврова, майка на дете с увреждане. Много скоро тя самата ще мине през „второто сито“ – т. нар. индивидуална оценка на потребностите, която ще определи на колко часа помощ от асистент може да разчита 13-годишната й дъщеря, която е на инвалидна количка, със 100% увреждане.

       И преди да сподели своите собствени изпитания, разказва за парадокс, свързан с дете на нейни близки, който се налага да минат през дълги и мъчитени битки, за да докажат, че детето им има нужда от асистент. Момичето е със синдром на Даун и за него като асистент се грижи самотната му майка, благодарение на това, че на детето е вписан процент ТЕЛК и чужда помощ. Навършвайки 18-годишна възраст обаче ТЕЛК-комисията преценява, че то автоматично вече няма нужда от чужда помощ. „Но това дете, вече жена, не е способно да се оправя само – не може да излезе само навън, не може да пресече улицата. Много хора са в такава ситуация и те вече нямат право да кандидатстват“, разказва Маврова. Някаква възможност, на която малцина разчитат е обжалването. Майката на детето със синдром на Даун подхваща тази битка. След 6 месеца обжалване в НЕЛК-София, заветната „чужда помощ“ е върната, а с нея и надеждата, че ще може да ползва личен асистент. „През времето на обжалването обаче се спират всякакви помощи и реално хората остават без доходи. Това е и причината много хора да не обжалват. Омагьосан кръг“, споделя Маврова.  

  Хората с увреждания се оплакват и от друг проблем – неправилната преценка на степента на увреждане. „Често логиката е - щом човекът върви сам, може да се оправя сам. Но това не важи в случаи,  като например хора със синдром на Даун, аутисти и с други увреждания“, казват те.

  Самата Гергана Маврова преди е била личен асистент по европейските програми. Но в момента, в който увеличават парите на хората с над 90% увреждания се оказва, че тя и много други в нейната ситуация нямат право да ползват програми за личен асистент. Това е така, тъй като в увеличената сума от  930 лв. влизала и сума за ползване на чужда помощ. Така тя си остава вкъщи и продължава да се грижи за детето си.

  Новият закон й дава право отново да стане личен асистент. Но с няколко условия – първо получаване на индивидуалната оценка на потребностите на дъщеря й и второ -  удръжка на 380 лв. от сумата, която получава дъщеря й в размер на 930 лв. Тя отива във вид на заплата на личния асистент, който може да е тя или външен човек. В първия случай сумата пак остава в семейството в същия размер, във втория – се заделя „навън“, а самата тя има възможност да работи. От Дирекция „Социално подпомагане“ - Бургас информират за другия случай, когато ползвател на лична помощ е пълнолетен човек с увреждане с 90 и над 90% степен на увреждане и с право на добавка за чужда помощ. „Заявителят трябва да даде съгласие същата добавка, която е в размер на 75% от социалната пенсия за старост, да се превежда от Националния осигурителен институт на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Въз основа на това съгласие АСП ще превежда получените средства на кмета на общината, която ще е доставчик на лична помощ“, съобщиха от социалната служба.

  Маврова отсега е притеснена от процедурата по оценка на индивидуалните потребности, която й предстои. Според нея въпросите са безумни и реално тя прави самооценка, по която после се прави оценка.  

  „Самооценката е по въпросник, разработен и одобрен от Министерството на труда и социалната политика и в него са подбрани въпроси, с които да се установи каква е възможността на лицето да се самообслужва и на тази база да се установи колко часа асистентска помощ има нужда. Дирекция „Социално подпомагане“ има ангажимент до изготвяне на индивидуалната оценка и издаване на направлението с необходимия брой часове, които трябва да бъде обслужвано дадено лице. То може да отиде в съответната община, където да му бъде назначен личен асистент“, информираха от Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в отговор на наше запитване.

  След като кандидатстващият е подал заявление за индивидуална оценка, се прави и анкета в дома на лицето от социален работник. Той на място преценява дали описаната ситуация отговаря на действителността. „Защото има доста хора, които се самооценят, че имат възможност да извършват дейност сами, но се оказва, че могат, но с помощта на други. В тези случаи се прави корекция в полза на лицето. Нямаме случаите, в които лицето да се е самооценило, че няма възможност да извършва дадена дейност, а социалният работник да е преценил обратното“, категорични са от социалната дирекция в Бургас.

  За времето от април 2019 година, когато започна  приемането на заявления за изготвяне на Индивидуална оценка на  потребностите от подкрепа на хората с увреждания до 31 декември в ДСП в област Бургас са изготвени общо  8 151 индивидуални оценки на потребностите на хора с увреждания, които са подали заявления. Разпределението им по Дирекции е както следва: ДСП – Айтос – 836; ДСП – Бургас – 4326; ДСП – Карнобат – 702; ДСП – Поморие – 856; ДСП – Руен – 679; ДСП – Созопол – 489; ДСП – Царево – 263.  Издадените до края на 2019 година направления в механизма „Лична помощ“ са 1188, съобщиха още от социалната служба в морския град.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.