Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  15:11Неделя

  05 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Грешно прочетен законопроект хвърли в ужас пътници

  12-02-2020 0 980

  Снимка:

  Затвор за „споделено пътуване“ няма да има

  Погват „копърките“

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Промени в законопроект, предлагани от 15 народни представители, хвърли  пътуващи по дестинации чрез т.нар споделено пътуване в ужас. Според явно грешното  прочитане, включително и от медии, излезе, че целта на депутатите, сред които е и бургаският Иван Вълков, е за „споделеното пътуване“. Това, разбира се, е предпочитан метод за пътуване от много хора за разстоянията между големите градове – най-често Бургас, Пловдив, Варна и София. Уговорките стават предимно във Фейсбук групи, а принципът не е по-различен от този да пътувате с приятел и да си поделите разходите за бензина.

  Ефективността му е толкова популярна, че през последните години все повече измества жп и автобусния транспорт. От там дойдоха и притесненията на ползващите този метод на пътуване – че именно тези засегнати страни искат инкриминирането му.

  „Този законопроект е на Министерски съвет и касае Закона за автомобилните превози. Ние като народни представители имаме право на законодателни промени между първо и второ четене. От асоциациите, които са 7-8 на брой – товарни, пътнически и обществен превоз, поискаха да се инкриминира деянието, когато се извършва по незаконен начин. Това влияе изключително лошо на бизнеса. Освен това сте свидетели в няколко случая, когато станат пътнотранспортни произшествия и където има жертви, няма застраховки. Така че това ще е в полза и на безопасността на движението и здравето на самите пътници“, обясни Иван Вълков и добави, че затова той и колегите му предлагат тези деяния да се инкриминират, защото само административните мерки не помагат за справяне с проблема.

  Депутатите действително имат входирани предложения в законопроекта, но те са по-скоро насочени срещу нелоялни превозвачи, извършващи обществен превоз на пътници. Тук е и разковничето. Самите вносители уточняват в мотивите си, че с предложението им „споделеното пътуване“ остава извън обхвата на Наказателния кодекс, тъй като не влиза в графата „обществен превоз на пътници“. Според закона обаче „обществен превоз“ е превоз, който се извършва с моторно превозно средство срещу заплащане. Именно от тук явно идват притесненията на хората.

   

  „Затвор за това, че двама души са си поделили разход за гориво, няма да има“, успокои Иван Вълков.

   

  „Това, че в предлаганите промени не влизат „споделените пътувания“ е оказано в частта, в която е посочено, че трябва да е доказана облага при извършването на превоза, т.е. да има някаква добавена стойност. Иначе, когато двама души пътуват от точка А до точка Б и си поделят разходите за гориво, тук в случая нямаме облага“, поясни бургаският депутат.

  Той отново подчерта, че това е желанието на браншовите организации. Това нанасяло вреда на самия бранш, на всички фирми, които имат лицензи и са с открит бизнес.

  „Голяма част от нарушителите, които в повечето случаи не са и фирми, когато ги хванат, им налагат административни мерки. Те обаче правят пререгистрация на превозното средство, или пък сменят фирмите и продължават да карат необезпокоявани. Имаме изключително много доказателствен материал в това отношение – при преминаване на граница, при съвместни акции с органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, заяви народният представител.

  Бургаски юристи коментираха пред „Черноморски фар“, че „няма да е престъпление, според този текст, ако с колата си возиш други хора, с които си се уговорил в група“. Ако обаче извършваш такъв превоз, за който си длъжен да се регистрираш като превозвач, а не си – гориш.

  Адвокат Калоян Кръстевич сподели, че има хитреци с микробуси и автобуси, които се наместват в графата „споделено пътуване“. Такива според него трябва да са обект на Наказателния кодекс. Кръстевич е на мнение, че „споделените пътувания“ с автомобили, уредени между хора, трябва задължително да се уредят като изключение.

  Депутатите предлагат в Наказателния кодекс да се създаде изцяло нов член – 234г. Според първата алинея в него този, който без съответното разрешение, регистрация или лиценз, извършва обществен превоз на пътници, за които се изисква такова разрешение, регистрация или лиценз от регламент на европейските институции, закон или подзаконов нормативен акт по прилагането му, се наказва с „лишаване от свобода“ от три до пет години и с конфискация на моторното превозно средство, с което се извършва превозът.

  Според втората алинея, наказанието може и да е по-тежко, ако е навредено другиму, или са получени значителни неправомерни доходи. В такъв случай наказанието е „лишаване от свобода“ от пет до десет години и глоба от 5 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или цялото имущество на дееца. Третата алинея урежда престъплението, когато е от групов характер.

   

  Мотиви

   

  В мотивите си депутатите посочват, че инкриминирането на „нерегламентирания превоз“ на пътници е наложително, защото увредените обществени отношения не е възможно да бъдат защитени единствено с административни санкции. Този факт според тях е неоспорим към този момент. Защитата на тези обществени отношения е от особена значимост според народните представители.

  „Единствено чрез методите на наказателното право може да бъде намерен основният търсен ефект, а именно бързо, трайно и сигурно преустановяване на нерегламентирания превоз на пътници, който се извършва във вреда на самата държава, а не в по-малка степен и на обществото“, сочат в текста те.

  Народните представители пишат още, че престъплението води до щета на фиска, пътниците и конкуренцията. Престъплението следва да е обособено в Глава шеста, Раздел втори от Особената част на наказателния кодекс, където родовият обект на стопанските престъпления са обществените отношения, които осигуряват правилното осъществяване на икономическите дейности в държавата, а подродовият обект е специфичният интерес за отрасъла „Обществен превоз на пътници“.

  „С деянието се увреждат и други, допълнителни обществени отношения, освен водещите, а именно: правото на гражданите на безопасен и регламентиран транспорт, осигуряване на застраховане, техническа безопасност, увреда правата на конкуренцията (б.а. нелоялна конкуренция)“, пишат в мотивите си депутатите и добавят, че субект на престъпление може да е всеки, който извършва такъв превоз.

  От обективна страна според тях, престъплението е формално, на просто извършване, като е достатъчно да е довършено изпълнителното  деяние. От Субективна страна следва да е налице пряк умисъл. Тук, в текста, те изрично посочват, че „споделеното пътуване“ следва да остане извън обхвата на Наказателния кодекс.

  „Имайки предвид, че наказателна отговорност се носи и за други престъпления, засягащи по подобен начин други специфични стопански отрасли като сеч на дървета без необходимите разрешителни, лов на дивеч без ловен билет, горене на отпадъци и т.н., считаме че криминализирането на нерегламентирания превоз на пътници ще доведе до охрана не само до основните за него обществени отношения, но е от изключително значение и за опазването на човешкия живот, който се намира в опасност при извършването на нелегални превози“, завършват депутатите.

   

  Контролът – проблем

   

  Интересното е, че когато нарушителят не е фирма, то Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ не може да го санкционира. Затова се извършват съвместни акции с МВР и Икономическа полиция. Предполага се, че и в бъдеще при евентуалното инкриминиране на нелегалния превоз, това ще са институциите, които ще извършват контрола.

  „Проблемът не е само в установяване на деянието, а включва и много сериозна мярка. Може да влезете в затвора“, посочи Вълков.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.