Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  00:51Неделя

  31 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Гергана Демирева, здравен медиатор: От 50 души – 20 ме разбират какво им говоря за ситуацията

  23-03-2020 0 2046

  Снимка:

  Тя се казва Гергана Демирева и живее в Карнобат. По време на паниката сред ромите, че някой ще им отнеме децата,  преди малко повече от месец, когато всички се втурнаха да прибират наследниците си от училище и детска градина, тя бе сред тях.  Помогна за овладяване на ситуацията. Повече от 7 години Гергана работи като здравен медиатор.

  В извънредната ситуация тя обикаля отново – двата ромски квартала на Карнобат „Люляците” и „Калайджиите”, са нещо като нейно работно място. А в общината има и много села, в които също има нужда да се отиде и говори с хората от общността.

  „От няколко дни непрестанно обикаляме двата квартала с колежката. Искам да кажа, че сме две медиаторките. Със съдействието на зам. кмета на община Карнобат - Мария Генова, имаме разпечатани брошури, направени от Националната мрежа на здравните медиатори. Раздаваме ги на ромите”, обяснява за работата си жената. Гласът й звучи уморено, макар да не се издава, че има и разочарование и болка. Повод за това е отношението, с което се сблъсква в общността. „Не ме вземат на сериозно, макар да ми имат доверие. Продължават да се събират на едно място. Не спазват предписаните мерки. Казват „Тя болестта ако ме улови, ще ме намери и вкъщи”. Опитвам се да обяснявам бавно и търпеливо. Дори ми се иска да ги стресна”, разказва запалено медиаторката. Настроена е оптимистично, защото макар и малка разлика към по-добро, тя намира с всеки изминал ден работа в сложната обстановка.

  „Честно си признавам от 50 души, с които съм говорила  - 20 ме разбират. Осъзнавам колко е недостатъчно това. Освен това не знам колко от тези 20 пък изпълняват това, което съм им казала”, обяснява Гергана.

  Тя допълва също, че в селата се работи по-лесно – там кметовете успяват да съдействат много активно. Като най-добри в тази посока тях хвали тези на Детелина и Екзархантимово.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected]chfar.com, [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.