Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:21Сряда

  26 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Форум за развитието на Бургас през 1878-1944 ще събере учени от цяла България

  11-01-2020 0 644

  Снимка:

  Да бъде проведена национална научна конференция на тема "Икономика, култура и образование в Бургас и региона в периода 1878-1944 г.". Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, проф. д-р Севдалина Турманова, проф. д-р Сотир Сотиров, Юлиян Георгиев и Николай Стоянов.

  През септември 2017 г. в Бургас се проведе научната конференция "Българските бежанци в Бургас и региона през 1878-1944 г.", организирана от Регионален исторически музей /РИМ/ – Бургас. Докладите от нея бяха отпечатани в специализиран сборник, който е популярен не само сред научната общественост, но и сред масовия читател.

  Както конференцията, така и сборникът с докладите от нея бяха финансирани от Община Бургас, по решение на Общинския съвет. Отзивите от конференцията са положителни и по нейния пример в момента няколко музея в страната подготвят подобни форуми.

  "Конференцията показа нещо изключително важно - в момента няма конкретни задълбочени изследвания по теми, отнасящи се до развитието на Бургас и региона в периода 1878-1944 г. Именно през този период Бургас се формира като окръжен град, като селище с градска култура, като административен, военен, икономически и транспортен център на Югоизточна България. Съществуващите проучвания в тази насока са повече или по-малко епизодични и обобщаващи, с някои изключения, което създава затруднение при коректното възстановяване на градската история и култура в този период", мотивират се общинските съветници.

  За да популяризира темата, насърчи събирането на нови материали и задълбочени изследвания на този важен момент от историята на нашия град, РИМ - Бургас предлага провеждането на национална научна конференция под надслов "Икономика, култура и образование в Бургас и региона в периода 1878-1944 г.". Ще се даде възможност на много учени – историци, етнографи, етнолози, краеведи и т.н. от цялата страна да представят и публикуват изследванията си за Бургас. Научните статии и доклади, изнесени на конференцията, впоследствие ще бъдат издадени в сборник.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.